8 ideeën om kinderen te leren georganiseerd te zijn

Om tal van redenen is het erg belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren georganiseerd te zijn. Organisatie is bijvoorbeeld essentieel voor het ontwikkelen van verantwoordelijkheidsgevoel, naast andere positieve eigenschappen.
8 ideeën om kinderen te leren georganiseerd te zijn
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Hoewel organisatie belangrijk is in het leven van volwassenen, is het zelfs nog belangrijker in het leven van kinderen. In feite is het essentieel voor een goede ontwikkeling en aanpassing aan de wereld die ze beginnen te ontdekken. Hoe kunnen we kinderen leren georganiseerd te zijn?

Iedereen weet dat kinderen zelf niet georganiseerd zijn. In feite zijn ze vaak het tegenovergestelde, omdat ze graag al hun speelgoed voor de dag halen. Daarom is het belangrijk om vanaf jonge leeftijd organisatietechnieken te ontwikkelen.

Wat moet je weten over waarom organisatie zo belangrijk is en hoe je je kinderen kunt leren georganiseerd te zijn? In dit artikel laten we je enkele tips en trucjes zien.

Leren georganiseerd te zijn: tijd en ruimte organiseren

Organisatie is belangrijk in het leven van een kind omdat het nodig is om te leren. Het creëert ook een gevoel van veiligheid en stelt hen in staat hun gedachten te ordenen en te begrijpen. Daarom is het noodzakelijk dat hun wereld van tijd en ruimte is georganiseerd.

Een rommelig bed

Ruimtelijke organisatie

Als we het hebben over ruimtelijke organisatie, bedoelen we de behoefte aan evenwicht in de omgeving van een kind. Wat betekent dit? Dit betekent niet noodzakelijk iets esthetisch, maar eerder iets praktisch en functioneel. Het is het beste om dingen eenvoudig te regelen, zodat kinderen gemakkelijk kunnen communiceren met hun omgeving.

Organisatie in hun ruimte zal hen zelfstandigheid geven, en weten waar de dingen zijn, zal hun onafhankelijkheid helpen ontwikkelen. Om dit te doen, moet je als ouder vaststellen waar dingen behoren, zodat je kind de dingen vervolgens zelf kan organiseren en opslaan.

Als er in een omgeving geen ruimtelijke organisatie is, leert je kind niet zelfstandig opruimen. Als alles echter in orde is, is het voor hen gemakkelijker om te weten hoe ze hun bezittingen moeten organiseren en dingen schoon moeten houden.

Organisatie van tijd

Je kunt tijd organiseren door middel van schema’s en routines vanaf het moment dat je kinderen jong zijn. Het creëren van routines voor eten, baden en slapen is bijvoorbeeld belangrijk voor hun ontwikkeling. Als ze de routine kennen, krijgen kinderen een gevoel van veiligheid. Daarom moeten ze weten dat er tijden zijn om te eten, spelen, slapen en naar buiten gaan en dat ze deze routines moeten respecteren.

Ideeën om kinderen te leren georganiseerd te zijn

Hier zijn enkele ideeën die je met je kinderen in de praktijk kunt brengen om hen te leren georganiseerd te zijn. Noteer ze allemaal!

1. Geef ze een persoonlijke ruimte

Als je maar één kindje hebt, is dat gemakkelijk omdat hun kamer hun persoonlijke ruimte kan zijn. Als ze echter een kamer delen met een broer of zus, is het belangrijk om onderdelen voor elk kind te reserveren. Je kunt elk kind bijvoorbeeld een eigen kast, een eigen bed en eigen opslagruimte geven voor hun spullen. Op die manier kunnen ze elkaars bezittingen respecteren en voor die van henzelf zorgen.

2. Maak een schema voor maaltijden, bedtijd, speeltijd en badtijd

Elke dag is anders en gezinnen hebben meestal verschillende schema’s tijdens het weekend, dus het is prima om op die manier flexibel te zijn. Het is echter belangrijk dat je geen plotselinge wijzigingen aanbrengt, omdat dit voor kinderen desoriënterend kan zijn.

3. Laat jonge kinderen deelnemen aan huishoudelijke taken

Je kunt je kinderen laten helpen met huishoudelijke taken waartoe ze in staat zijn. Geef ze bijvoorbeeld kleren om ze op te hangen, je helpen om hun bed op te maken, hun schoenen op te bergen en hun vuile kleren in de was te doen.

Vader vertelt zoon om op te ruimen

4. Sorteer speelgoed op categorie

In hun kamer kun je hun speelgoed in lades of containers rangschikken, afhankelijk van het soort speelgoed. Dit maakt het gemakkelijker voor ze wanneer ze op zoek zijn naar een specifiek spelletje. Ze weten precies waar ze moeten zoeken. Je kunt hetzelfde doen voor boeken.

5. Organiseer hun ruimte zo dat alles binnen handbereik is

Je moet alles wat ze vaak gebruiken zo ordenen dat het gemakkelijk toegankelijk is voor hen. Op deze manier hoeven ze niet elke keer om hulp te vragen als ze iets nodig hebben, omdat ze het zelf kunnen pakken.

6. Laat speelgoed niet ophopen om kinderen te leren georganiseerd te zijn

Berg af en toe speelgoed op waar je kind niet meer mee speelt om ruimte te maken voor andere dingen. Op deze manier raakt niet alles opgehoopt.

7. Organiseer hun kleren zodat ze ze kunnen pakken en opbergen

Als je kind bepaalde delen van zijn kast niet kan bereiken, kan hij zijn kleren niet opbergen. Dit kan ertoe leiden dat ze kleding gewoon laten rondslingeren. Daarom is het het beste om ervoor te zorgen dat hun kleding op de juiste hoogte hangt, zodat ze bij hun kleding kunnen en ze ook zelf op kunnen bergen.

8. Leer ze om op te ruimen voordat ze iets nieuws pakken

Het is het beste dat je kind begrijpt dat ze hun speelgoed moeten opruimen voordat ze doorgaan naar de volgende activiteit, zoals eten, een film kijken of naar het park gaan.

De voordelen voor kinderen om te leren georganiseerd te zijn

Je hebt al enkele van de belangrijke aspecten van organisatie in het leven van kinderen gezien en hoe we met een paar eenvoudige tips kunnen leren georganiseerd te zijn. Aarzel niet om hier samen met je kinderen aan te gaan werken, aangezien je veel voordelen zult zien!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.