De gevolgen van slechte communicatie binnen het gezin
Slechte communicatie heeft altijd gevolgen. Dit geldt voor elk gebied van het leven, maar binnen het gezin kan het bijzonder schadelijk zijn. Goede communicatie binnen het gezin is essentieel om kinderen te helpen hun emoties en die van anderen te begrijpen. Het leert ze ook om na te denken voordat ze spreken.
Als we hier geen rekening mee houden, kunnen kinderen problemen krijgen met hun communicatieve vaardigheden, wat een negatieve invloed heeft op de manier waarop ze met anderen omgaan.
Door goede communicatie kunnen alle gezinsleden in hun eigen behoeften en die van anderen voorzien . Als dit niet bestaat, zullen er alleen maar conflicten zijn en zullen er negatieve gevoelens ontstaan.
Een gebrek aan dialoog en een gebrek aan begrip van de kant van hun ouders zullen ervoor zorgen dat kinderen zich emotioneel in de steek gelaten voelen. Dankzij communicatie is het echter mogelijk om waarden door te geven, en dat is iets heel waardevols.
Communicatie kan op vele manieren plaatsvinden, zowel via woorden als non-verbaal. Beide zijn belangrijk en moeten aanwezig zijn om een uitwisseling tussen gezinsleden te verzekeren.
Waarom vindt er slechte communicatie binnen het gezin plaats?
Slechte communicatie kan om verschillende redenen optreden. Sommige situaties komen vaker voor dan andere, maar ze hebben allemaal een negatieve invloed. Het is essentieel dat we over elk van deze redenen nadenken, om ze te detecteren en ze zo snel mogelijk te stoppen.
Kinderen leren hun communicatieve vaardigheden binnen het gezin te ontwikkelen. Als ouders geen goed voorbeeld zijn, kunnen hun kinderen op dit vlak ook niet goed presteren.
Communicatie binnen het gezin is iets waar we dagelijks aan moeten werken, in dagelijkse gesprekken en tijdens conflicten die zich voordoen.
Het is belangrijk om assertief en respectvol te blijven in gespannen situaties. Op deze manier zullen kinderen in staat zijn om goed gedrag te vormen in hun communicatie.
De volgende problemen zijn enkele van de oorzaken die bijdragen aan een slechte communicatie binnen het gezin:
Een slechte thuisomgeving
Slechte communicatie treedt meestal op wanneer de thuisomgeving niet harmonieus is en er geen verbinding tussen gezinsleden is. Deze factoren veroorzaken niet alleen communicatieproblemen, maar kunnen ook wrok veroorzaken bij familieleden.
Individualisme
Wanneer iedereen in huis zijn eigen ding doet, ongeacht wat anderen doen, wordt individualisme de norm. Deze vreselijke afwezigheid van emotionele binding vernietigt helaas de communicatie tussen iedereen.
Gebrek aan tijd
Wanneer tijd voor het gezin geen prioriteit heeft, legt dit ook een limiet op de communicatie thuis. Eten terwijl we tv kijken, naar onze mobiele telefoons kijken in plaats van met onze kinderen te spelen, en andere soortgelijke houdingen verstoren het communicatiecircuit. Dit zijn gewoontes die zo snel mogelijk moeten worden veranderd.
Ongeduld
Irritatie, stress en angst verminderen het geduld. Dit zorgt ervoor dat ouders zich niet focussen op het belang van dialoog in het opvoeden en gewoon snel een einde willen maken aan de gespannen situatie. Als ze geen acht slaan op deze fout, kan dit ernstige emotionele schade veroorzaken bij hun kinderen.
De gevolgen van slechte communicatie
De negatieve aspecten van slechte gezinscommunicatie zijn duidelijk en we moeten ons ervan bewust zijn om de ernst te begrijpen van het niet aanmoedigen van een goede dialoog thuis.
Bij wijze van samenvatting zetten we de emotionele gevolgen voor kinderen op een rij als we deze negatieve gewoonte thuis volhouden:
- De ontwikkeling van niet-emotionele banden tussen gezinsleden
- Het gevoel van emotionele verlatenheid
- Individualisme dat de verbintenis breekt
- Egoïsme
- Tiranniek gedrag en slecht gedrag
- Gezinsisolatie
- Wantrouwen onder familieleden
Hoe de communicatie binnen het gezin te verbeteren?
Het is essentieel dat je bepaalde sleutels in gedachten houdt om de communicatie binnen je gezin te verbeteren. Vergeet de volgende tips niet in gedachten te houden:
- Veroordeel, bekritiseer of verneder je kinderen niet. Dit verbreekt de dialoog tussen jullie.
- Luister met al je zintuigen naar je kinderen, zelfs als je denkt dat wat ze te zeggen hebben onbelangrijk is.
- Laat je kinderen zien dat je om alles geeft wat ze zeggen, zodat ze het je altijd zullen vertellen in plaats van je weg te duwen.
- Leg je kinderen nooit dingen op.
- Bied hulpmiddelen aan om hen te helpen hun problemen op te lossen, maar los niet alles voor hen op.
- Spreek altijd met een woordenschat die je kinderen kunnen begrijpen.
- Wees natuurlijk als je over een onderwerp praat en als je iets niet weet, verzin dan geen antwoorden, wees eerlijk tegen ze.
- Word een goed voorbeeld van communicatie, zodat je kinderen goed in communicatie worden.
Kortom, om de communicatie binnen het gezin te verbeteren, is het essentieel dat je naar elkaar luistert en elkaar respecteert.
Neem de beslissing om de gids van je kinderen te zijn, niet alleen wat communicatieve vaardigheden betreft, maar ook in het leven in het algemeen. Ze leren alles van je, dus laat ze niet in de steek.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- B. Rosenberg, M., Seid Llamas, A. (2019) Comunicación no Violenta: Un Lenguaje de vida. Editorial: Independiente