Bedankbriefjes leren kinderen goede manieren

Naast het helpen bij het aanleren van waarden, zijn bedankbriefjes een manier om contact te maken met jezelf en anderen.
Bedankbriefjes leren kinderen goede manieren
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Niet veel mensen beschouwen bedankbriefjes als leerzaam, maar de realiteit is dat ze belangrijker zijn dan je zou denken. Sommige mensen denken misschien dat het gebruik van bedankbriefjes achterhaald is. Niets is echter minder waar.

Het is waar dat kinderen niet gedwongen zouden moeten worden om bedankbriefjes te schrijven als ze dat niet willen, omdat ze het niet logisch vinden om dit te doen. Maar de realiteit is dat kinderen door middel van voorbeeld, empathie en het begrijpen van de betekenis ervan, zullen leren dat deze praktijk veel belangrijker is dan het lijkt.

Er zit altijd een goede reden achter een bedankbriefje. Sommige mensen hebben geleerd bedankbriefjes te schrijven sinds ze nog heel klein waren, na het ontvangen van bijvoorbeeld cadeautjes. Dit was welgemanierd en ze willen dat hun kinderen dit ook doen. Het kan voor kinderen heel nuttig zijn om hun dankbaarheid via deze briefjes te uiten.

Hoe bedankbriefjes correct te gebruiken

Bedankbriefjes om dankbaarheid te tonen

Om bedankbriefjes correct te gebruiken, moet je met een aantal zaken rekening houden, zoals:

  • Waardering. Het schrijven van bedankbriefjes doet kinderen nadenken over de zorg die nodig is bij het kopen en inpakken van het speelgoed en de cadeaus die ze krijgen. Het echte geschenk is namelijk niet het cadeau zelf, maar de gedachte erachter. Het besef dat vrienden en familie genoeg om hen geven om attent te zijn, voegt een positief emotioneel aspect toe aan het ontvangen van geschenken.
  • Dankbaarheid. Dankbaarheid is meer dan de erkenning dat geschenken van iemand komen in plaats van uit het niets te verschijnen. De kunst van dankbaar zijn maakt mensen gelukkig. Het is een wellness-tool. Wanneer kinderen beseffen wat dankbaarheid betekent, zullen ze dichter bij het gevoel van echt geluk in hun leven komen.
  • Schrijven voor welzijn. Veel kinderen gebruiken computers in plaats van woorden op papier te schrijven. Toch is er een verband tussen het uiten van gevoelens tijdens het schrijven en persoonlijk welzijn. Kinderen en mensen die bijvoorbeeld in een notitieboekje of persoonlijk dagboek schrijven over wat ze voelen, zullen genieten van persoonlijke voordelen, zoals stressvermindering en emotionele bevrijding. Als je kind dit soort schrijven beoefent, blijft hij of zij misschien in de toekomst ook schrijven. Niet alleen om dankbaarheid te uiten, maar ook als een manier om later in het leven ervan te genieten en hun onrust te verminderen.
  • Goede manieren. We weten zeker dat je kinderen in de toekomst dankbaar zullen zijn als je ze nu goede manieren leert door middel van bedankbriefjes. Bedankbriefjes zijn handige sociale hulpmiddelen waarmee mensen zich onderscheiden van de massa, ze helpen vriendschappen te smeden en een grote indruk te maken.

 

Laat een briefje achter om je dankbaarheid te tonen

Maak er een gewoonte van

De gewoonte om beleefd te zijn door bedankbriefjes te schrijven, zal hen helpen als ze volwassen worden. Met de hand geschreven bedankbriefjes zijn slechts een van de manieren waarop je kinderen waardering voor geschenken kunnen tonen. Dankbaarheid op papier achterlaten in plaats van een andere methode te gebruiken, is echter nuttig, omdat dit hen levenslessen leert die je niet wilt dat ze missen. 

Om ervoor te zorgen dat de bedankbriefjes je kind echt leren beleefd te zijn en zodat ze de dankbaarheid die ze voor anderen voelen beter begrijpen, kunnen ze er het beste een gewoonte van maken. Om dit te laten gebeuren, moeten ze het jouw ook zien doen. Ze zullen moeten zien dat je je dierbaren bedankbriefjes of notities over je gevoelens schrijft.

Een geweldig idee is om aan je eigen kinderen bedankbriefjes te schrijven. Je kunt dit doen om je emoties te uiten of om ze te bedanken voor iets goeds dat ze overdag hebben gedaan. Je kunt ze ook bedanken voor hun goede gedrag. Hierdoor zullen ze zich speciaal voelen en weten ze hoe goed het voelt om erkend te worden.

Daarnaast willen ze dan ook dat hun dierbaren zich goed voelen. Ze weten namelijk al uit de eerste hand hoe het voelt om een bedankbriefje te ontvangen. Dit zal ervoor zorgen dat ze in de toekomst meer geneigd zijn om zelf te schrijven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.