9 tips om kinderen te helpen leren typen

Op een bepaalde leeftijd moeten kinderen leren typen om sneller te kunnen schrijven op de computer. Op deze manier zullen ze een waardevolle leerervaring hebben die ze nooit zullen vergeten en die ze hun hele leven lang van pas zullen komen.
9 tips om kinderen te helpen leren typen

Laatste update: 28 juli, 2021

Het is belangrijk dat kinderen al vroeg leren typen. Vanaf 9 of 10 jaar moeten kinderen veel huiswerk maken op school. Ze besparen tijd en gaan sneller als ze weten hoe ze moeten typen, in dit geval op een computertoetsenbord.

Naast het vereenvoudigen van klassikale taken, is typen een uitstekende oefening voor de fijne motoriek waarmee kinderen zeer wendbare vingers kunnen hebben. Het omvat ook een oefening van automatisering en aanvulling met de hand voor de hersenen. Daarom is het leren typen een constant voordeel dat onze kleintjes hun hele leven zullen volgen.

Hoe je je kind leert typen

Eigenlijk is het heel eenvoudig om kinderen te leren typen. Met een beetje dagelijkse oefening, in drie of vier maanden, kunnen ze een acceptabel niveau bereiken om elk toetsenbord aan te kunnen.

Gebruik online programma’s voor oefeningen

Het eerste wat je moet doen is oefenen. Daarom hebben kinderen lessen nodig om te leren typen. Online kunnen we veel lessen vinden om te leren hoe ze hun vingers op het toetsenbord kunnen plaatsen. Ze kunnen repetitieve oefeningen doen, waarbij ze constant een toets moeten markeren met de bijbehorende vinger.

9 tips om kinderen te helpen leren typen

De letter hardop zeggen

Wanneer het kind de oefeningen doet, kan het nuttig zijn om dezelfde toets die ze moeten indrukken hardop te zeggen. Zo leggen de hersenen een verband tussen de letter en de beweging die ze maken.

Gelijktijdig met typen wordt bij het uitspreken het leren versneld dankzij de visuele feedback die ook wordt geproduceerd wanneer de letter op het scherm verschijnt. Met andere woorden, het gehoor wordt aangevuld met het gezichtsvermogen om een grotere groei en een optimale internalisering van het proces te bereiken totdat het natuurlijk wordt.

Constant oefenen is essentieel om te leren typen

Er is geen geheim als het gaat om leren typen, en er zijn ook geen magische oplossingen. Het is een kwestie van veel oefenen om de bewegingen te onthouden en te automatiseren. Daarom is het erg belangrijk dat het kind de lessen regelmatig herhaalt. Indien mogelijk is drie keer per week de ideale tijdsduur, waarbij elke sessie een uur duurt. Zo kunnen ze over drie of vier maanden goed met het toetsenbord omgaan.

Het tempo bijhouden

Om ervoor te zorgen dat je kind goed leert typen, moet het tijdens het oefenen het tempo bijhouden. In het begin zullen ze veel fouten maken. Maar het is beter om ze te laten passeren en zich te concentreren op hun ritme. Op deze manier zullen ze veel sneller zijn dan wanneer ze elke keer dat ze een fout maken constant moeten stoppen.

Juiste lichaamshouding

Dit is een ander belangrijk punt dat velen vaak over het hoofd zien. Met de juiste lichaamshouding, met de ruggengraat recht in een hoek van ongeveer 90 graden ten opzichte van de benen, zul je een manier vinden om met de juiste snelheid te typen. Bovendien voorkom je hiermee het ontstaan van lichamelijke problemen die soms ontstaan door een slechte houdingshygiëne wanneer je kind bijvoorbeeld voor een computerscherm zit.

Het is beter om precies dan snel te zijn voor kinderen om te leren typen

Bij het leren typen is het normaal dat je kind zijn vaardigheden wil testen en zo snel mogelijk wil typen. Om de juiste vaardigheid te krijgen, is het echter beter om nauwkeurig te zijn. Terwijl ze oefenen, zal hun snelheid vanzelf toenemen.

9 tips om kinderen te helpen leren typen

Plezier gegarandeerd

Typen heeft veel automatisering van bewegingen, waardoor het erg repetitief is. Daarom moeten kinderen tijdens het oefenen een soort van stimulans genieten. Bijvoorbeeld grappen en raadsels, gekke woorden schrijven waar ze om moeten lachen, afbeeldingen maken met letters, etc.

Schrijven met twee vingers als middel om te leren typen

De eerste oefeningen die je kind doet om te leren typen, moeten gebaseerd zijn op het gebruik van twee vingers. Als ze alle 10 vingers proberen te gebruiken, raken ze in de war en wordt alles ingewikkelder. Om deze reden moeten ze beginnen met het constant gebruiken van slechts twee. Bijvoorbeeld hun twee wijsvingers, hun twee middelvingers, enzovoort, totdat ze het hele proces automatiseren.

Frequentie boven kwantiteit

Het is belangrijker dat het kind regelmatig korte tijd oefent in plaats van af en toe een lange tijd te oefenen. Het zal veel positiever zijn voor hun leerproces dan vele dagen niets doen en dan een lange typesessie voorbereiden, waardoor er weer een lange tijd voorbijgaat tot de volgende les.

Frequentie is belangrijk. Als het eenmaal is geïnternaliseerd, zullen ze het niet vergeten. Daarom is het beter om bijvoorbeeld elke dag een half uur of drie keer per week te oefenen dan één sessie van drie uur per maand.

Leren typen is eenvoudig

Kleintjes zijn echte sponzen als het gaat om het internaliseren van kennis en het automatiseren van praktijken. Met deze tips voor kinderen om te leren typen, ontdekken ze dus binnen een paar weken de wondere wereld van toetsenborden. Wellicht ook interessant voor jou

Wat biedt nieuwe technologie in de klas aan kinderen?
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Wat biedt nieuwe technologie in de klas aan kinderen?

De implicaties van nieuwe technologie in de klas zijn enorm, maar staan nog in de kinderschoenen en zijn dus relatief weinig onderzocht.