De spelletjes die een eenjarige baby nodig heeft

Wil je weten welke spelletjes een eenjarige baby nodig heeft? Hier zijn wat ideeën om je te helpen het beste spel voor je kind te vinden.
De spelletjes die een eenjarige baby nodig heeft
Mara Amor López

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Mara Amor López.

Geschreven door Mara Amor López

Laatste update: 19 oktober, 2022

Spelen speelt een heel belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Daarom is het belangrijk te weten wat je eenjarige baby nodig heeft om te beginnen ontdekken wat hij allemaal kan. Zo zullen ze niet alleen plezier hebben, maar ook veel leren.

Op deze leeftijd voltrekt de neurologische ontwikkeling van de kleintjes zich met een snelheid die onvergelijkbaar is met die van andere levensfasen. In deze tijd zijn kinderen erg nieuwsgierig naar de omgeving. Alles interesseert hen, en ze zijn in staat te ontdekken wat er om hen heen is. Ouders moeten attent zijn op het initiatief van hun kind en het aanmoedigen tot interactie met de voorwerpen om hen heen. Hieronder vertellen we je hoe je het beste uit je interventie kunt halen. Mis het niet!

De spelletjes die een eenjarige baby moet beleven

Het is belangrijk dat we weten hoe we het juiste speelgoed voor kleintjes kunnen kiezen en dat het geschikt is, zowel wat functionaliteit als wat veiligheid betreft. Ook moet speciale aandacht besteed worden aan de elementen van de omgeving waar het spelen plaatsvindt, zoals versieringen, meubels en stopcontacten. In dit stadium zijn baby’s erg nieuwsgierige ontdekkers, wat het ontstaan van ongelukken kan bevorderen.

Hoe kunnen ouders handelen om het leren te bevorderen?

Hoewel het belangrijk is om beweging en vrij spel vanaf de vroege kinderjaren te bevorderen, moeten volwassenen toch steeds toezicht houden op kinderen om te voorkomen dat ze zich bezeren. Houd er rekening mee dat ze geen risicobewustzijn hebben en dat alles wat nieuw is hun aandacht trekt en ze zullen zoeken om het aan te raken.

Noteer alles wat je kunt doen om je kind te helpen zijn nieuwsgierigheid te wekken:

 • Houd ze in de gaten, maar geef ze hun ruimte. Het kind moet kunnen experimenteren, dus we moeten het toestaan dat ze ontdekken welke spelletjes ze leuk vinden of waarin ze het meest geïnteresseerd zijn.
 • Betrek ze bij de gezinsroutines. Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun speelgoed op te rapen door middel van thematische liedjes, of een spelletje maken om ze te helpen de lichtere producten uit de boodschappentas te halen.
De spelletjes die een eenjarige baby nodig heeft
Speelgoedauto’s en speelgoedvrachtwagens zijn ideaal om kinderen te vermaken. Ze zijn nog beter als ze een achterkant hebben om met voorwerpen te laden en ze dan om te kiepen.

Speelgoed dat een eenjarige baby zou moeten hebben

Kinderen houden niet alleen van speelgoed dat beweegt en geluid maakt, maar ook van speelgoed waarmee ze zich in de omgeving kunnen verplaatsen, zoals rijdend speelgoed. Daarom kunnen we enkele activiteiten aanmoedigen waarbij deze nieuwe vaardigheid een rol speelt, maar altijd onder ons toezicht. Enkele van de ideale speeltjes of spelletjes (Spaanse link) voor dit doel kunnen de volgende zijn.

Speeltjes voor je eenjarige baby:

 • Vrachtwagens of auto’s waarin ze andere stukken kunnen laden en omkieperen.
 • Houten stukken van verschillende afmetingen, vormen en kleuren, stapelbaar (Engelse link) of nestbaar, waarmee ze hun eigen gebouwen kunnen bouwen.
 • Vierdelige puzzels met opvallende plaatjes om de fijne motoriek, de visueel-ruimtelijke coördinatie en het probleem-oplossend vermogen te stimuleren.
 • Duw-speelgoed. Deze spelletjes moeten zeer stabiele wielen hebben, zodat het kind zich kan voortbewegen zonder weg te glijden. Ze moeten altijd onder toezicht gebruikt worden. Bedenk dat het gebruik van looprekjes niet aan te bevelen is.
 • Spelletjes voor het bad. Deze zijn ideaal om de kleintjes te vermaken terwijl ze zich wassen. Bovendien laten ze hen ontdekken hoe water door hun vingers glijdt en welk gevoel het geeft als het langs hun lichaam glijdt. Waterboeken, onderdompelbare rubberen poppen, of kleine bekertjes van verschillende grootte om in te gieten zijn enkele goede mogelijkheden.
 • Grote stoffen of plastic ballen. Met deze elementen wordt het kind aangemoedigd zich in de omgeving te bewegen en zelfs zijn eerste stapjes te zetten. Ze kunnen er achteraan gaan, observeren hoe ze weggaan als ze ze duwen, en hoe ze terugkomen als iemand anders ze naar hen toe gooit.
 • Een verscheidenheid aan muziekinstrumenten. Trompetten, trommels, xylofoons of tamboerijnen, of om het even welk geluidselement zal zeker hun aandacht trekken. Bedenk wel dat ze aangepast moeten zijn aan een eenjarig kind om ongelukken te voorkomen.
 • Plasticine, vingerverf, kleurpotloden, of fijn zand. Deze elementen zullen hen helpen hun psychomotorische vaardigheden en kracht te ontwikkelen.
 • Poppen, marionetten, en opgezette dieren. Dit speelgoed is uitstekend geschikt om symbolisch spel te stimuleren.
 • Emmers, schoppen, harken, en mallen. Deze zijn ideaal voor gebruik met zand, of het nu op het strand is of in het park. Dit speelgoed helpt hun hand-oog coördinatie te verbeteren.

Spelletjes zonder speelgoed die een eenjarige baby moet kennen

Op deze leeftijd hebben kinderen geen groot aantal speeltjes nodig, want ze kunnen zich met elk voorwerp vermaken. Bovendien is de speeltijd die ze met een volwassene delen belangrijker dan de materiële elementen zelf. Hier zijn wat ideeën om hun ontwikkeling te stimuleren zonder speelgoed nodig te hebben.

Het dansspel

Als ze thuis graag zingen en dansen, zal dit spel een van hun favorieten worden. Je kunt traditionele liedjes gebruiken, zoals “Aapje op een stokje” of Appels en Bananen”. Tijdens het zingen kun je elkaars hand vasthouden, ronddraaien en springen.

Lekker dansen met mama
Zingen, dansen, springen en twirlen zullen je kleintje zeker in verrukking brengen, vooral als ze het samen met hun mama of papa doen.

Geluiden verstoppen en zoeken

Bij dit spel hoef je alleen maar een speeltje te verstoppen dat geluid maakt, dat kan een radio zijn of een pop die geluid maakt. Moedig de baby dan aan om het te zoeken. Als ze het weten te vinden, is het hun beurt om het te verstoppen.

Op deze manier worden hun auditieve en aandachtsvermogen en richtingsgevoel gestimuleerd.

Sorteren van gekleurde ballen

Leg op de vloer drie ballen van verschillende kleuren en een paar plastic bakjes die dezelfde kleuren hebben als de ballen. Het spel bestaat uit het plaatsen van elke bal in het bakje van de overeenkomstige kleur.

Avontuurlijke spelletjes

Avonturenspelletjes zijn geschikt voor kinderen die beginnen te staan of die al begonnen zijn te lopen. Je kunt een rondgang door het huis voorbereiden waarbij ze verschillende voorwerpen moeten oprapen. Zet bovendien meubels neer zodat ze zichzelf kunnen ondersteunen als ze nog niet goed kunnen balanceren. Het doel zal zijn om mama of papa te bereiken, die op hen zal wachten om hen een dikke knuffel en een kus te geven.

Spelletjes voor een eenjarige baby

Een eenjarige baby heeft spelletjes en speelgoed nodig om meer over de wereld om hem heen te leren. Maar meer nog dan voorwerpen hebben ze tijd nodig die ze delen met hun belangrijkste verzorgers.

Op deze leeftijd is de nieuwsgierigheid van kinderen erg groot, dus is het belangrijk om te zoeken naar activiteiten en geschikte elementen om hun juiste neurologische ontwikkeling te stimuleren. Wellicht ook interessant voor jou

Knutselen voor peuters van 1 tot 3 jaar oud
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Knutselen voor peuters van 1 tot 3 jaar oud

Bekijk deze handleidingen voor knutselen voor peuters van 1 tot 3 jaar, die gegarandeerd leuk zijn - laat de creativiteit stromen! • Ferland, F. (2005). Jugamos?: El juego con niñas y niños de 0 a 6 años (Vol. 52). Narcea Ediciones.

 • Grellet, C. (2000). El juego entre el nacimiento y los 7 años: un manual para ludotecarias. Sector de educación, monografía14, 2000. En internet: https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/35667446/Importancia_del_Juego-with-cover-page-v2.pdf?Expires=1659440527&Signature=KCt1OrRSOoVBMm5P2pt0wdseDnGLYjeJU8bgdRez2yKgNRE~bE5oEBtHuOFJXkMeLSo5cFLU8aQ-bUZV-M3tHADQFrhKYXPMAazBCv2CsasGX7qzNoH1IpKPyda3B-nTavj9O71iBW6ff3OMoUhpUoGlNwxeqoFCmZnYmf0BnUXw2VUwyipHu4ubWIzTtBN~1drbMFdXNce1T9Ev-rtTsyAqQfiBXLiCSKNxRZhajKUXEvfdlIm1AJ0PyODyvHCkJknGFoeN14ZIcm-OP8hQ7l-kfUs6tCmXwbK2rS9K3PbmOuV~1Ie2cyDhdjcgLPg8sUXWmj0rOR9gwjBDWWHxRA__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA

 • Zamorano, M. M., Abad, M. E. M., Hernández, M. J. H., Herrera, C. Q., & de la Fuente, E. P. (2019). La importancia del juego en los niños. Canarias pediátrica43(1), 31-35.En internet: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7186932