9 Ideeën om betekenisvolle gezinsmomenten te creëren

Het creëren van betekenisvolle gezinsmomenten helpt de band met je kinderen te versterken, en bevordert bovendien hun creativiteit en gevoel van eigenwaarde.
9 Ideeën om betekenisvolle gezinsmomenten te creëren
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je kinderen groot zijn, zullen ze veel van wat in hun kindertijd gebeurde vergeten. Er zijn echter bepaalde momenten die in hun geest en hart gegrift zullen blijven. Zeker zullen het die momenten zijn waarin ze van je aandacht en je aanwezigheid konden genieten. Het scheppen van betekenisvolle gezinsmomenten is een manier om de ziel van de kleintjes te koesteren, hen met liefde te vervullen en hen die ervaringen te bieden die hen levenslang zullen bijblijven.

Weet je niet hoe je moet beginnen? Hier zijn wat ideeën!

Soms denken we dat er grote gebaren of grote sommen geld nodig zijn om onze kinderen een plezier te doen. Maar in werkelijkheid is er niets waardevollers voor een kind dan te weten dat ze geliefd zijn, uitverkoren en prioriteit krijgen van hun ouders.

Hoe bereiken we dit? We moeten ze kwaliteitstijd bieden, activiteiten delen en routines creëren (Spaanse link) die hun gevoel van erbij horen bevorderen. Hier zijn een paar van de eenvoudigste en leukste ideeën.

Bekijk deze 9 ideeën om betekenisvolle gezinsmomenten te creëren

Er zijn bepaalde momenten die zich bijzonder goed lenen voor het maken van afwijkende plannen. Bijvoorbeeld kerstfeesten, verjaardagen of zomervakanties. Het is echter belangrijk dat we binnen de dagelijkse routine ook momenten vinden om met de kleintjes te delen. We hoeven niet te wachten op een speciale gelegenheid, maar maken die kleine dagelijkse ruimtes bijzonder. Met deze ideeën zal het gemakkelijker zijn om dat te bereiken.

1. Koken als gezin

Koken met kinderen is een leuke en leerzame ervaring. Bovendien is het een activiteit die we gemakkelijk in ons dagelijks leven kunnen opnemen.

Dit idee stelt je niet alleen in staat tijd met je kinderen door te brengen, maar stimuleert ook hun gevoel van eigenwaarde en autonomie. Door ze toe te staan je te helpen bij het bereiden van het eten, zullen ze zich bekwaam voelen en verschillende vaardigheden ontwikkelen.

Tegelijk is het een uitstekende optie om de houding van kieskeurige kinderen ten opzichte van eten te verbeteren.

Probeer voldoende tijd te hebben en geduldig te zijn, want het is de bedoeling dat je er als gezin van geniet.

Ideeën om betekenisvolle gezinsmomenten te creëren
Koken als gezin is voor de kinderen een heel leuke bezigheid. Wees geduldig! Het maakt niet uit hoe het eten uitpakt, het doel is een leuke tijd te hebben.

2. Deel thema-avonden

Thema-avonden zijn ideaal om tijdens het weekend betekenisvolle gezinsmomenten te creëren. Kies eenvoudig een thema en maak een avond die daar om draait. Bijvoorbeeld, als het idee deze week magie is, kun je een Harry Potter filmmarathon houden. Als het gaat om leren over Mexico, kun je proberen Mexicaanse kostuums na te maken en Mexicaans eten te koken.

Deze activiteit zal niet alleen leuk zijn, maar ook creativiteit stimuleren en jullie allemaal in staat stellen over verschillende onderwerpen te leren. Elke week kan een ander lid van het gezin het thema kiezen!

3. Houd een vertelwedstrijd

Lezen met kinderen is een heel noodzakelijke en heilzame activiteit. Maar wat als we een stap verder gaan en hen aanmoedigen hun eigen boeken en verhalen te maken? Elk gezinslid kan een thema voor zijn verhaal kiezen, het schrijven, illustreren, en inbinden. Tenslotte kan een voorleesdag georganiseerd worden waar ieders werken bij elkaar gezet worden.

4. Maak een familiefotoalbum

Familiefoto’s worden grote schatten die ons in staat stellen naar andere tijden te reizen en avonturen te herbeleven. Maar behalve ze bekijken kan het maken ervan ook heel leuk zijn.

Kies voor deze gezinsactiviteit een bepaalde gebeurtenis uit, zoals een reis naar een andere stad of een zomervakantie. Begin met het verzamelen van de foto’s en breng ze dan samen in een album waarin je aantekeningen, tekeningen, stickers en commentaar kunt toevoegen.

Dit project is een geweldige manier om jullie te verenigen in een gemeenschappelijk doel waar je vele jaren later nog van kunt genieten en herinneringen aan kunt ophalen.

5. Leer samen vaardigheden

Voor een kind is er niets bevredigender dan te zien hoe hun ouders geïnteresseerd zijn in hun smaak en er zich voor inzetten. Daarom is een geweldige manier om zinvolle gezinsmomenten te creëren, je samen met je kinderen in te schrijven voor een of andere cursus of workshop. Enkele activiteiten die je zou kunnen delen en interessant vinden zijn de volgende:

  • Neem lessen in skateboarden
  • Leer tekenen
  • Speel tafeltennis of andere sporten
  • Bezoek musea en bibliotheken
  • Ga naar een dansles

6. Gezinsmomenten: kom in contact met de natuur

Contact met de natuur brengt zowel kinderen als volwassenen enorme voordelen. Daarom kan het een uitstekend idee zijn om een gezinsroutine te creëren waarbij de natuur een rol speelt.

Kies een hoekje op het platteland, aan het strand, of in de bergen dat je bijzonder mooi vindt en dat dicht bij huis ligt. Organiseer dan regelmatig kleine uitstapjes. Je kunt meenemen wat je nodig hebt voor een picknick of voor de gezelligheid. In elk geval zal dit mettertijd een plek worden om je los te maken en samen te zijn met degenen van wie je het meest houdt.

Als gezin wandelen in de natuur
De natuur biedt ons meerdere mogelijkheden om plaatsen te bezoeken, verschillende activiteiten te doen, en als gezin van het buitenleven te genieten.

7. Speel gezelschapsspelletjes

Een middag gezelschapsspelletjes delen is een van de gemakkelijkste en meest geschikte manieren om als gezin betekenisvolle momenten te creëren. Er is een veelheid aan mogelijkheden, voor alle smaken en leeftijden, zodat je kunt variëren om niet verveeld te raken. Ze zijn ook ideaal om kinderen te leren beurtelings te spelen, de regels te volgen, concentratie te ontwikkelen, en strategieën te plannen en uit te voeren.

8. Gezinsmomenten: maak knutselwerkjes om het huis te versieren

De meeste kinderen vinden het heerlijk om te knutselen, omdat ze hun fantasie de vrije loop laten en hun creativiteit de vrije loop laten. Je kunt dus het hele jaar door verschillende sessies houden om versieringen voor het huis te maken.

Je kunt bijvoorbeeld kerstmotieven maken of een paar speciale voor Valentijnsdag of Halloweenavond.

9. Vier een speciale dag

Tot slot kun je ook gebruik maken van de dagen die op zichzelf al betekenisvol zijn om er mooie gezinsroutines omheen te maken. Zo kun je bijvoorbeeld de traditie aannemen om elk gezinslid op zijn verjaardag te verwennen. Enkele ideeën die toegepast kunnen worden zijn het bereiden van een speciaal ontbijt, het versieren van de keuken ter ere van hen, of het maken van een ontroerend handgemaakt cadeau. Deze voorbereidingen zullen je kleintjes met opwinding vervullen en hen mooie manieren leren om hun genegenheid te uiten.

Betekenisvolle gezinsmomenten creëren is de beste nalatenschap

Het kan zijn dat we in onze drukke dagelijkse routines het gevoel hebben dat er geen tijd is om aan deze activiteiten te wijden. Zulke momenten spelen echter een fundamentele rol bij de vorming van de persoonlijkheden van kinderen, gevoel van eigenwaarde, en hechting. De herinneringen aan deze als gezin gedeelde momenten zullen de gelukkige plaats zijn waarnaar ze als volwassenen zullen terugkeren om zich te herinneren hoe gelukkig en geliefd ze in hun kindertijd waren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Migliorini, L., Cardinali, P., & Rania, N. (2011). La cotidianidad de lo familiar y las habilidades de los niños. Psicoperspectivas10(2), 183-201.
  • Páez, D., Fernández, I., Campos, M., Zubieta, E., & Casullo, M. (2006). Apego seguro, vínculos parentales, clima familiar e inteligencia emocional: socialización, regulación y bienestar. Ansiedad y estrés12(2-3), 329-341.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.