Waarom moet je de eerste verjaardag van je baby vieren?

Je kleintje beseft nog niet dat zijn eerste verjaardagsfeestje voor hem is, maar het is belangrijk om dit wel te vieren. Hoe heb jij deze speciale dag gevierd?
Waarom moet je de eerste verjaardag van je baby vieren?

Laatste update: 02 april, 2019

Wanneer onze baby één jaar wordt, weten we dat hij de betekenis van ‘verjaardag’ nog niet begrijpt, of dat het feestje dat gegeven wordt voor hem is. Maar ouders willen altijd het beste voor hun kind. Ze vinden het daarom meestal buitengewoon belangrijk om deze eerste verjaardag te vieren.

Het voorbereiden van een feestje voor de kleinste in huis is een belangrijke gebeurtenis voor het hele gezin. Het is namelijk een manier om te laten zien hoe gelukkig iedereen is met de baby. Tevens is het feest een aandenken aan een geweldige eerste levensjaar.

Aan de andere kant zijn er moeders die vinden dat hun kind nog te klein is om de verjaardag te vieren. Ze denken dat hij nog niet van de dag zal kunnen genieten. Zij willen daarom liever wachten totdat het kind wat groter is en meer lol aan zijn verjaardagsfeestje kan beleven.

Als moeder beslis je wat er met de eerste verjaardag gaat gebeuren. Het is wel duidelijk dat je de dag niet zomaar voorbij mag laten gaan. Je zult op zijn minst een taart moeten maken of kopen en, ook al is het in het klein, de gebeurtenis moeten vieren.

In geval je nog aan het twijfelen bent of je nou de eerste verjaardag van je baby wel of niet moet vieren, kun je de voor- en tegenargumenten even onder de loep nemen.

Enkele redenen om de eerste verjaardag te vieren

Enkele redenen om de eerste verjaardag te vieren

  • Als jouw baby nog geen andere feestjes heeft bijgewoond, dan is zijn eigen eerste verjaardag een ideale gelegenheid, zodat hij er op zijn eigen manier van kan genieten. Vooral de hoeveelheid kinderen waar hij mee kan spelen en communiceren op zijn feestje zal zijn aandacht trekken.
  • Natuurlijk, de baby is nog erg klein maar die herinnering aan zijn eerste verjaardag zal voor hem een aangenaam moment zijn. Maak veel foto’s en videos. Als je kind groot is zal hij je daarvoor dankbaar zijn.

Bedenk feestelijke activiteiten waarvan je kind kan genieten en vooral ook dingen waarvan je weet dat hij ze leuk zal vinden op zijn eerste verjaardag.

De viering van zijn verjaardag hoeft geen partijtje te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om hem mee te nemen naar het strand, naar het zwembad of met hem de bergen ingaan. Het gaat erom dat je baby voelt dat het een erg speciale dag is.

Als je besluit geen speciaal feestje te geven

Als je besluit geen speciaal feestje te geven

Besluit je geen speciaal feestje te geven denk dan wel aan het volgende:

  • Zorg voor een taart en geef hem de gelegenheid om andere emoties te beleven. Hij zal het waarderen, ook al is hij nog zo klein. Het is een speciale dag, vooral ook voor papa en mama, zij verdienen ook de dag iets anders door te brengen.
  • Nodig naaste familieleden uit en laat ze deelnemen aan dit intieme moment. Zonder dat er een groot feest voor nodig is, kun je er toch een speciaal moment van maken.

Tips voor als je besluit de eerste verjaardag te vieren

Afhankelijk van wat je wilt doen, kun je van de volgende ideeën gebruik maken:

  • Vier je de eerste verjaardag in een intieme huiselijke sfeer, versier dan een mooie tafel met felle kleuren. Op de grote taart mag het nummer 1 niet ontbreken. Je kunt bijvoorbeeld een kaars in deze vorm op de taart zetten.
  • Nodig intieme vrienden uit.
  • Denk je aan een echt feest? Houd dan vooral rekening met het karakter van je kind, met wat hij het leukste vindt en wat hem het meeste aanspreekt. Organiseer iets waar hij blij van wordt, zoals een clown, een goochelaar, dansers of andersoortige animatie.
  • Ga je met hem op stap? Neem hem dan mee naar een plek waar hij volop kan genieten. Vergeet ook hier niet de taart en om veel foto’s te maken. Laat hem ervaren dat de taart een reden is om gelukkig te zijn met iedereen die op dat moment bij hem aanwezig is.

Er bestaan talrijke manieren om de eerste verjaardag van je kind te vieren. De mogelijkheden zijn oneindig. Wat werkelijk van belang is dat je de dag niet voorbij laat gaan zonder dat hij zich blij en gelukkig heeft gevoeld. Als moeder weet je hoe je dat aan je kind kunt geven.

Aarzel dus niet langer. Als de eerste verjaardag van je baby in aantocht is, bepaal dan wat je het liefste wilt en maak er een complete beleving van met de kleine. Vergeet niet dat deze fase unieke en onherhaalbare momenten met zich meebrengt. Wellicht ook interessant voor jou

8 leuke spelletjes voor een babyshower
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
8 leuke spelletjes voor een babyshower

Babyshowers zijn één van de leukste vieringen tijdens een zwangerschap. Hier zijn een aantal ideeën om een babyshower nog spectaculairder te maken.