De wens om een ouder te worden: enkele weetjes

De wens om een ouder te worden: enkele weetjes
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 april, 2024

De wens om een ouder te worden kan op elk moment in het leven de kop opsteken en om verschillende redenen. De meest drijfveren hiervoor zijn geldig, maar enkele zijn dat niet.

Mama of papa worden kan zowel gepland als volledig onverwacht zijn. In beide gevallen is het belangrijk dat het koppel op dezelfde lijn zit wat betreft bepaalde beslissingen die ze in de toekomst zullen moeten maken wat betreft de opvoeding.

In het beste geval komt een kind ter wereld als de kers op de taart van iets dat gepland werd door twee mensen die een koppel vormen. Dit zal in de toekomst voor veiligheid en stabiliteit zorgen voor het kind.

Dit is ook een belangrijke factor voor de gemoedsrust van beide ouders. De beslissing om ouders te worden zal de dynamiek binnen een relatie volledig veranderen.

Dit kan tot problemen leiden indien de wens om een ouder te worden niet helemaal oprecht is. Sommige mensen beschouwen kinderen als een manier om iets te bereiken in plaats van als een einddoel.

Wanneer een kind onder deze omstandigheden ter wereld komt kan dit leiden tot allerhande problemen voor alle gezinsleden.

Waar komt de wens om een ouder te worden vandaan?

Enkele decennia geleden was ouder worden geen onderwerp dat een diepe analyse vereiste. Toen werd een kind op de wereld zetten meer beschouwd als het bewijs van een stabiele relatie.

De voortplanting werd beschouwd als iets dat onvermijdelijk was. Tegenwoordig bestaan er echter geavanceerde anticonceptiemiddelen. Deze hebben een revolutie teweeggebracht in hoe mensen met het ouderschap omgaan.

Nu hebben mensen de vrijheid om keuzes te maken. Het koppel kan zelf beslissen wanneer de juiste tijd is om een baby op deze wereld te zetten.

In het beste geval wordt deze beslissing genomen wanneer een koppel hun relatie naar een hoger niveau wil tillen. 

Ze beslissen om een gezin te stichten en daar samen hun levenswerk van te maken.

De wens om een ouder te worden: enkele slechte redenen

Soms wordt de beslissing om een ouder te worden nogal achteloos gemaakt. Dit gebeurt wanneer mensen, die eigenlijk geen behoefte hebben om ouders te worden, beïnvloed worden door factoren zoals religie en lokale gebruiken.

Zulke mensen beslissen soms om mama en papa te worden vanwege een schuldgevoel. Ook uit een gevoel van plichtsbesef worden soms kinderen op de wereld gezet. Een kind vergt echter enorm veel toewijding. Dit kan vaak alleen maar op een gezonde manier opgebracht worden wanneer het kind het gevolg is van een weloverwogen keuze.

In het beste geval komt een kind ter wereld als het gevolg van een overeenkomst tussen twee mensen.

Er zijn ook koppels die relationele problemen hebben en denken dat een kind al deze problemen zal oplossen. Dit is een zeer slechte manier van denken. In dergelijke gevallen zal de komst van een baby meestal datgene kapotmaken waar reeds een barst in zat.

Er zijn echter enkele uitzonderingen. Daarom is het belangrijk dat je als koppel de situatie op een eerlijke manier inschat.

Alleen het koppel zelf kan beslissen of ze er klaar voor zijn. Het is immers een enorme verantwoordelijkheid om een kind op te voeden.

Waar moet je rekening mee houden?

Hier volgen de belangrijkste factoren om rekening mee te houden:

  • De beslissing moet als koppel samen worden gemaakt. Hier moet met andere woorden eerlijk en uitvoerig over worden gepraat. Zowel de man als de vrouw moeten weten wat ze van de ander mogen verwachten.
  • Houd rekening met de praktische aspecten. Het is belangrijk om als koppel goed in te schatten of er voldoende tijd is voor het ouderschap. Ook de financiële en emotionele omstandigheden moeten in overweging worden genomen. Bovendien moet het koppel zelf beslissen welke vorm van ouderschap in hun geval het meest geschikt is.
  • Het koppel moet bereid zijn om ingrijpende veranderingen te maken in hun routine. Ze moeten weten dat er vele uitdagingen op hen wachten en hoe ze daarmee om zullen gaan. Een kind zal de dagelijkse routine compleet in de war sturen. Is het koppel er wel klaar voor om een dergelijke ingrijpende transformatie te ondergaan?
  • Toewijding. Beide partners moeten toegewijd zijn ten opzichte van deze beslissing. Het is belangrijk dat beide partners openlijk kunnen praten over wat ze al dan niet kunnen bijdragen.
Koppel ligt op bed met twee handen op een zwangere buik

Wanneer één van beide partners geen kinderen wil

Dit komt vaak voor. Eén van de ouders heeft een kinderwens en de andere niet. In deze gevallen wordt de wens om een ouder te worden niet gedeeld, dus één van beide zal zich moeten aanpassen.

In deze situatie is het zeer belangrijk dat met elkaar gesproken wordt. Het is cruciaal dat beide partners bereid zijn om naar elkaar te luisteren.

Hier is geen ruimte voor vooroordelen, dwang of argumenten. Elke ouder moet vrij zijn om zijn of haar eigen keuzete verwoorden.

Soms is iemand bang om ouder te worden door bepaalde omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de financiële situatie.

In zulke gevallen is het belangrijk dat het koppel samen op een positieve manier naar oplossingen zoekt om deze situatie te veranderen.

Er zijn ook mensen die sterk gekant zijn tegen de gedachte om mama of papa te worden. Wanneer dit zo is dan moeten beide partners er heel goed over nadenken of het nog wel zinvol is om verder te gaan als koppel. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.