Borstvoeding en jouw gewicht

Borstvoeding en jouw gewicht

Laatste update: 14 september, 2018

Het moederschap zit vol met verrassingen. Ook borstvoeding geven is één van de fases die je lichaam doet veranderen. Het is gebleken dat het geven van borstvoeding grote voordelen heeft voor moeder en kind. Ook is er een verband tussen borstvoeding en jouw gewicht. Het sneller weer in vorm komen van het lichaam van de moeder is dan ook een reden waarom moeders graag borstvoeding geven.

Maar het is niet alleen maar positief. In  plaats van gewicht te verliezen, kan het geven van borstvoeding je ook in gewicht laten toenemen. 

Hoewel het aanlokkelijk is om te denken dat het vet in jouw moedermelk direct afkomstig is van je heupen, is dit een fabeltje. De productie van melk wordt in verband gebracht met ons voedingspatroon, hormonen en een reeks andere factoren, die niet perse betrekking hebben op jouw gewicht van dat moment.

Wanneer je gedurende de periode dat je borstvoeding geeft gewicht verliest, heeft dit te maken met de hoeveelheid calorieën die je inneemt. Ook houdt dit verband met het aantal calorieën die je verbrandt tijdens de productie van de melk.

Dit heeft de gedachte de wereld in geholpen dat borstvoeding en jouw gewicht gecorreleerd zijn. En dat het bovendien obesitas kan voorkomen.  

Echter, dit is niet voor alle vrouwen het geval. Sommige vrouwen geven aan dat ze tijdens het geven van borstvoeding juist zijn aangekomen. Ze zeggen niet te begrijpen waarom dit hen overkomt en terwijl dit bij anderen niet gebeurt.

Borstvoeding en jouw gewicht: aankomen?

Tijdens de productie van melk verbrandt het lichaam van een vrouw minstens 550 kcal per dag. Hoe kunnen we dan zwaarder worden tijdens de periode dat we borstvoeding geven? Deze verandering is voor het lijf gelijk aan een uur hardlopen per dag.

Dit betekent dat we onze eigen vetreserves aanspreken, waardoor het waarschijnlijker is dat vrouwen gewicht verliezen. Daarbij komt dat vrouwen de neiging hebben om gezonder te eten dan normaal.

Geven van borstvoeding

Maar iedereen is anders en elke vrouw heeft een ander metabolisme. Sommige mensen sporten regelmatig, eten gezond en hebben alsnog moeite gewicht te verliezen. Anderen hebben daar geen problemen mee en raken moeiteloos overtollig gewicht kwijt. Zo geldt dit ook voor borstvoeding geven en jouw gewicht.

Toch, of je het nou opmerkt of niet, verandert je voedingspatroon wanneer je borstvoeding geeft. Vermoeidheid, angst en extra inspanningen gaan hand in hand met de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten en suikers.

Wanneer we ons hongerig voelen en onvoldoende slapen, lijkt dit het uitgelezen moment om toe te geven aan meer bevrediging met betrekking tot eten.

Dit alles betekent dat gewichtsafname door borstvoeding te geven niet zomaar plaatsvindt. Alleen wanneer we een juiste balans vinden tussen de calorieën in ons dieet en de energie die we verbranden bij het produceren van melk. 

Anders gezegd, wanneer we meer eten dan we verbruiken, zullen we in gewicht toenemen, net zoals wanneer we geen borstvoeding geven.

Gelijktijdig, wanneer we de honger de overhand laten hebben, zullen we grotere porties verorberen. Om deze reden raden specialisten het niet aan om een lange tijd te nemen tussen twee maaltijden of snacks. Dit kan uiteindelijk leiden tot gewichtstoename. 

Echter, voor sommige moeders is dit nog niet de juiste reden. Er speelt hier nog iets anders een rol met betrekking tot borstvoeding en jouw gewicht: hormonen.

Eetpatroon en borstvoeding geven

Een gebrek aan oestrogeen kan leiden tot gewichtstoename tijdens de borstvoeding

Wanneer een vrouw melk produceert, verandert haar menstruatiecyclus. Ze gaat een fase in van anovulatie. Dit is verschillend voor alle vrouwen. Het niet ovuleren zorgt ervoor dat het endocriene systeem minder oestrogeen vrijmaakt, wat kan leiden tot een tragere stofwisseling. Dit betekent dat je, in rust, minder calorieën verbruikt.

Gedurende deze periode is het ook waarschijnlijk dat je vocht vast houdt. Hierdoor kan je je opgeblazen voelen. Wanneer je menstruatiecyclus weer op gang komt, zal dit weer afnemen. Echter weten we ook dat de zwangerschap kan zorgen voor enorme hormonale veranderingen. Het heeft tijd nodig voordat deze weer hun normale waarden, van voor de geboorte, terug krijgen.

Sommige vrouwen lijden aan een onbalans die beter bekent staat als postnatale thyroïditis. Deze aandoening veroorzaakt gewichtsverlies of gewichtstoename, veroorzaakt door een hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie.

In zijn algemeenheid herstelt dit zichzelf weer na ongeveer 18 maanden, wanneer de baby als vanzelf minder borstvoeding zal drinken. Maar bij ongeveer 20% van de vrouwen zal deze postnatale thyroïditis niet uit zichzelf verdwijnen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Muller JM., Enderle J., Bosy Westphal AB., Changes in energy expenditure with weight gain and weight loss in humans. Curr Obes Rep, 2016. 5 (4): 413-423.
  • Morselli E., Souza Santos R., Gao S., Ávalos Y., et al., Impact of estrogens and estrogen receptor in brain lipid metabolism. Am J Physiol Endocrinol Metab, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.