De effecten en fasen van uit elkaar gaan
Een van de meest traumatische situaties die een mens kan doorstaan, is uit elkaar gaan. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond hoe de hersenen zich in verschillende fasen van het uit elkaar gaan gedragen.
Volgens hun bevindingen ervaren we verhoogde stressniveaus en soms zelfs lichamelijke pijn. Het zal geen verrassing zijn dat uit elkaar gaan van grote invloed is op ons leven.
Waarom heeft uit elkaar gaan zo veel invloed?
Wanneer we een gezin vormen, dan creëren we het meest intieme soort relatie dat er is. Onder de leden van een gezin brengen we waarden, gewoonten en overtuigingen over en bouwen we onze identiteit op.
In ons gezin leggen we de basis voor ons zelfrespect, onze gedragscodes en de manier waarop we met anderen omgaan. Het gezin biedt ons een kader van fysieke en emotionele zekerheid in het licht van de veranderingen in het leven.
Als we uit elkaar gaan, dan raakt dit ons op zeer diepgaande manieren. Elk lid van het getroffen gezin zal de vloer onder zich weg voelen zakken.
Elk gezinslid kan de situatie anders ervaren en elke ervaring is geldig. Bijvoorbeeld:
- Sommige mensen voelen zich hopeloos wanneer ze zich realiseren dat ze niet in staat zijn om te krijgen wat ze zich hadden voorgesteld.
- Anderen interpreteren uit elkaar gaan als een mislukking.
- Een laag zelfbeeld is een veel voorkomend resultaat. We kunnen schuldgevoelens ervaren en veel dingen in ons leven in twijfel trekken.
- Soms geeft een breuk ons een nieuw gevoel van vrijheid. Toch kunnen we heel goed symptomen van rouw ervaren vanwege de veranderingen die zich in ons gezin voordoen.
De verschillende fasen van uit elkaar gaan
Psychologen zijn het erover eens dat wanneer een paar uit elkaar gaat, mensen door rouw gaan. Rouw bestaat uit verschillende fasen en, afhankelijk van de tools die elk individu heeft, kunnen de verschillende fasen van uit elkaar gaan langer of korter duren.
Hieronder zullen we de verschillende rouwfasen van het uit elkaar gaan nader bekijken.
Ontkenning
Zoals de naam al aangeeft, bestaat deze fase uit het ontkennen van de realiteit. Hier denken we dat de dingen weer normaal zullen worden of zelfs beter zullen worden. De impact van het uit elkaar gaan is zo sterk dat we de behoefte voelen om onszelf te beschermen in plaats van de feiten te accepteren.
Het is belangrijk om deze fase te herkennen voor wat het is, er doorheen te gaan en verder te gaan. Het is ook belangrijk om niet in deze fase te blijven hangen of onszelf voor deze gevoelens te veroordelen.
Fasen van uit elkaar gaan: boosheid
Na ontkenning komt woede, woede geprojecteerd op de andere partij. We gaan van het niet willen zien van de realiteit naar het verwijten van onze ex voor alles wat er mis is gegaan. Sommige individuen gaan ook zichzelf de schuld geven. Het is gebruikelijk om een verlangen naar wraak te ervaren.
Onderhandeling
In deze fase proberen we de andere kant te begrijpen, accepteren we wat er is gebeurd en benaderen we de andere partij. Als we deze fase niet correct afhandelen, dan lopen we het risico in een mogelijke verzoening te geloven, waardoor de dingen alleen maar erger worden.
Fasen van uit elkaar gaan: depressie
Hoewel het misschien niet zo lijkt, hier begint het echte werk. Hier begrijpen we dat er geen weg terug is, en begint het verdriet echt. Je kunt je nog slechter voelen dan voorheen. Je begrijpt eindelijk dat de relatie voorbij is en vroeg of laat kun je weer verder gaan.
Acceptatie
Beetje bij beetje vervaagt het verdriet en begint het gevoel dat er een toekomst na deze breuk is, meer reëel te worden. We herwinnen ons verlangen om te leven, om nieuwe mensen te ontmoeten en zelfs om romantisch betrokken te raken bij een nieuw iemand.
Enkele littekens die uit elkaar gaan achter kunnen laten
Zoals je kunt zien, heeft uit elkaar gaan een enorm effect op onze mentale, emotionele en zelfs lichamelijke gezondheid. Dit kan bepaalde gevolgen hebben:
- Depressie: dit is natuurlijk een natuurlijk onderdeel van het rouwproces. Veel mensen blijven daar echter vastzitten en weten niet hoe ze uit de cyclus van verdriet kunnen komen. Ze isoleren zichzelf steeds meer en raken dan in een chronische depressie.
- Angst: de angst voor een onzekere toekomst kan onrust veroorzaken, vaak met een onvermogen om te slapen.
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS): wanneer breuken op enigerlei wijze gewelddadig zijn, kunnen ze tot dit type stoornis leiden. Dit geldt met name in geval van mishandeling.
- Laag zelfbeeld: verlies kan ons hopeloos doen voelen en ons schuldgevoelens geven. Het verlies van eigenwaarde is dan slechts een stap verwijderd.
Het valt ook niet te ontkennen dat uit elkaar gaan een moeilijke situatie is. Het is echter geen onmogelijke situatie, vooral als we de juiste tools en ondersteuning hebben.
Als je je realiseert dat je een van deze symptomen en stadia van het uit elkaar gaan ervaart, neem dan contact op met een specialist die je kan helpen uit de impasse te komen en je leven opnieuw op te bouwen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- García, F., & Ilabaca Martínez, D. (2013). Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu. http://www.ucb.edu.bo/publicaciones/ajayu/v11n2/v11n2a03.pdf
- Martínez, F. (2001). Ruptura familiar. Revista de Educación. https://doi.org/ISSN 0034-8082
- Orgilés Amorós, M., Espada Sánchez, J. P., & Méndez Carrillo, X. (2008). Trastorno de ansiedad por separación en hijos de padres divorciados. Psicothema. http://www.psicothema.com/pdf/3496.pdf