7 sleutels voor het communiceren met je partner
Goede communicatie bij een stel maakt het oplossen van problemen in het heden en in de toekomst gemakkelijker. Het helpt ouders ook om eenheid en samenhang met hun kinderen te tonen, iets wat zeer nuttig is bij het opvoeden van kinderen. In het artikel van vandaag onthullen we zeven sleutels voor het communiceren met je partner.
1. Toon interesse in wat je partner te zeggen heeft tijdens een gesprek
Als het gaat om communiceren, luisteren we vaak om te reageren in plaats van dat we luisteren om te begrijpen. Dit is een van de grootste problemen in communicatie waarmee we worden geconfronteerd.
Als we praten, dan willen we allemaal dat anderen aandachtig luisteren. Als het om koppels gaat, dan veroorzaakt een gebrek aan aandachtig luisteren ernstige schade aan de relatie.
Wanneer we naar een klacht luisteren, dan zijn we geneigd om na te denken over hoe we willen reageren. Dit leidt onze aandacht af van wat onze partner eigenlijk zegt en zorgt ervoor dat we niet begrijpen hoe ze zich voelen. Behandel de argumenten die je met je partner hebt niet als een wedstrijd waarbij de ene kant wint en de andere kant verliest.
“De eerste plicht tot liefde is luisteren.”
–Paul Tillich–
2. Spreek in de eerste persoon bij het communiceren met je partner
Als je de vrede wilt bewaren als je met je partner over een probleem praat, dan is het essentieel dat je het voornaamwoord ‘ik’ gebruikt. Dit is de beste manier om je partner te laten weten dat je iets dwars zit.
Aan de andere kant, als je met de vinger wijst en over je partner praat, dan komt je boodschap kritisch en beschuldigend over. Vermijd bijvoorbeeld dingen te zeggen als: “Je zet me altijd voor schut bij je ouders.” Een betere optie zou zijn om te zeggen: “Ik voelde me gisteravond niet erg gesteund toen we bij je ouders aten.”
3. Vermijd afkeer van je partner
Volgens de bestsellerauteur Arielle Ford is het uiten van minachting de belangrijkste reden waarom een paar uit elkaar gaat. Ford stelt dat minachting, defensief worden, ontwijken en constante kritiek uiten de vier factoren zijn die een relatie vernietigen.
Als je partner zich beperkt of zelfbewust voelt wanneer hij met je praat, dan voelt hij of zij zich niet op zijn gemak. Dit zal tot ineffectieve of niet-bestaande communicatie in je relatie leiden. Als gevolg hiervan zal je partner zich niet vrij voelen om te laten zien wie hij is wanneer hij bij je is.
4. Kies het juiste moment om over belangrijke kwesties te praten
Vaak kan een gesprek snel de verkeerde kant op gaan, simpelweg omdat we niet wachten op het juiste moment om het te starten. Hoe kunnen we echter weten wanneer het juiste moment is?
Arielle Ford stelt voor om met deze simpele zin te beginnen: “Vind je het een goed moment voor ons om te praten? Er is een probleem waar ik mee zit en ik moet er met je over praten.” Als je partner je vertelt dat de tijd niet rijp is, vraag hem of haar dan wanneer een goede tijd zou zijn.
Het is uiterst belangrijk om je partner niet het gevoel te geven dat hij op een bepaald moment moet praten. Als je partner werkt of studeert of erg moe is, probeer dan geduld te hebben en wacht op een beter moment om te praten. Anders wordt je gesprek waarschijnlijk snel een lelijk argument.
5. Toon tijdens het communiceren interesse in de voorkeuren en interesses van je partner
Praten over de interesses die jullie gemeen hebben, is de beste manier om contact te maken met iemand en om met je partner te communiceren. Als je prettige gesprekken met je partner wilt hebben, informeer dan naar zijn of haar voorkeuren. Op die manier verloopt het gesprek veel soepeler, wat zeer gunstig is voor je relatie.
Het is daarom belangrijk dat partners naar elkaar luisteren als ze over hun interesses praten. Dit is een van de belangrijkste sleutels om met je partner te communiceren.
Als je partner merkt dat je niet om zijn of haar voorkeuren geeft en dat je geen interesse hebt om erover te praten, dan veroorzaak je een barrière in de communicatie.
6. Communiceren met je partner: praat over het probleem
Wanneer koppels ruzie hebben, dan is het gebruikelijk dat ze problemen uit het verleden naar voren brengen. Tegelijkertijd maken we vaak punten die niets met de kwestie te maken hebben. Dit geldt met name wanneer de zaken verhit raken.
Als er andere problemen ontstaan tijdens een gesprek met je partner, laat het dan vallen. Spreek af om er later over te praten, maar met één voorwaarde: het probleem moet worden opgelost.
Je kunt niet doen alsof jij en je partner elke keer dat jullie praten tot overeenstemming komen. Als je dat doet, dan zal dit alleen maar spanning en conflict veroorzaken. Soms is het beter om te pauzeren en er later op terug te komen.
7. Praat over hoe je je voelt als je met je partner praat
Normaal gesproken hebben we in een argument de neiging om onze partner te bekritiseren op wat we te zeggen hebben. Als we dat doen, dan voelt onze partner zich aangevallen en wordt hij defensief.
Een van de meest noodzakelijke sleutels om met je partner te communiceren, is niet met de vingers te wijzen. Praat liever over hoe je je voelt.
Richt je gesprek op het uitleggen hoe je je hebt gevoeld en druk je emoties uit. Door dit te doen, leid je het gesprek naar een warmere en begripvollere toon.
Concluderend mogen we het belang van goede communicatie met je partner nooit over het hoofd zien. Respect, interesse tonen, weten hoe je moet luisteren en elkaars gevoelens herkennen zijn allemaal sleutels om je relatie duurzaam te maken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- De Lourdes, L. (2007). Entendiendo a la pareja: marcos teóricos para el trabajo terapéutico. Editorial Pax México. México D.F.
- Ford, A. (2017). Convierta a su pareja en su alma gemela. HarperCollins. Estados Unidos: Tennessee.