Sleutels om relatieconflicten op te lossen

30 januari 2020
Weet jij hoe je relatieconflicten op kunt lossen? Het is niet gemakkelijk, maar het bewaren van de vrede in je gezin hangt ervan af. Blijf lezen om enkele tips te krijgen.

Als je je leven met iemand deelt, dan zul je namelijk vroeg of laat ruzie krijgen en dit is volkomen normaal. Verschillende standpunten, misverstanden, de wrijving van dagelijkse routines, stress door dagelijkse problemen… dit alles betekent dat verschillen op elk moment tot ruzie kunnen leiden. Wat kun je dan doen om deze relatieconflicten op te lossen?

Het eerste dat je in gedachten moet houden, is dat we meestal ontploffen bij de mensen van wie we het meest houden. Dit betekent dat je partner soms betaalt voor de ruzie die jij in de ochtend met je baas had, voor het spitsuur in het verkeer of voor de zware dag met de kinderen.

Na dit alles is het eerste wat je moet doen om relatieconflicten op te lossen, te stoppen en na te denken over wat je echt zo boos maakt. Ga niet overdrijven en denk na voordat je iets zegt.

Sleutels om relatieconflicten op te lossen

Wacht… er is geen haast

Het is niet altijd een goed idee om direct over dingen te praten. Het is zelfs nog erger als het om conflicten in je leven gaat.

Op die momenten dat je boos bent, is het onmogelijk om de situatie vanuit het perspectief van je partner te bekijken. Dit betekent niet dat je het moet negeren, maar eerder dat je wat tijd neemt om te ontspannen en dan te praten als je kalm bent.

Om relatieconflicten op te lossen moet je actief luisteren

Heb je er ooit eerder van gehoord? Het is niets meer dan leren luisteren. Het lijkt eenvoudig, toch? Nou, dat is het niet. Als je naar iemand luistert, dan denk je meestal aan wat je moet gaan zeggen. Je let dan niet op wat de andere persoon eigenlijk zegt.

Actief luisteren nodigt je uit om al je aandacht te richten op de persoon die spreekt, zonder te oordelen en zonder iets te verwachten. Het is iets dat je elke dag moet oefenen totdat je het toe kunt passen. Het is ook vooral waardevol wanneer je met je kinderen praat.

Respect komt eerst

Boze vrouw

Wat er ook gebeurt, vermijd altijd het aanvallen of respectloos zijn naar je partner, zowel fysiek (vooral) als verbaal. Het is voor meer temperamentvolle mensen makkelijker om te exploderen en ze kunnen uiteindelijk spijt krijgen dat ze dingen zeggen die ze niet menen.

De waarheid is echter dat de schade dan al is aangericht. Dan begint het een patroon te vormen. Elke keer als er een conflict is, dan wordt het een gewoonte om op deze manier te reageren.

Voltooi wat je begint

Als je een probleem hebt, laat dit dan niet midden in de discussie vallen. Dit geeft de andere persoon het gevoel dat het je niet kan schelen, wat zijn zelfrespect beïnvloedt. Herinner je partner er liever aan dat je een akkoord wilt bereiken en dat de relatie echt belangrijk voor je is.

We maken allemaal fouten

Wees bescheiden, want zelfs als je denkt dat je niets verkeerd hebt gedaan, zou je per ongeluk de gevoelens van je partner gekwetst kunnen hebben. Nogmaals, luister naar wat hij zegt en wees geduldig.

Om relatieconflicten op te lossen moet je niet generaliseren

Als we ruzie met iemand maken of het nu je partner is of iemand anders, dan zeggen we vaak zinnen als: “Je zegt altijd…” of “Je doet nooit…” Dit is duidelijk niet waar. Het is daarom beter om je op het probleem te concentreren zonder het met andere momenten of eerdere ruzies te associëren.

Spreek vanuit jouw perspectief

Relatieconflicten op te lossen

Een andere belangrijke sleutel om relatieconflicten op te lossen, is praten over wat je voelt. Geef je partner niet alleen de schuld. Aan de andere kant, praat met je partner met behulp van ‘ik’ zinnen. De andere persoon zal altijd meer openstaan voor het luisteren naar hoe je je voelt, niet naar wat je denkt dat hij of zij zou moeten doen.

“Als dit gebeurt, dan voel ik me op deze manier…” is een geweldige uitdrukking om te gebruiken om jezelf uit te leggen zonder je partner te beoordelen. Bovendien spreek je over je gevoelens en over je behoeften. Op die manier kan je partner beter begrijpen hoe bepaalde acties je laten voelen.

Vraag niet om wat je niet kunt geven

Veel mensen vragen te veel van hun partner zonder te stoppen om na te denken over wat ze zelf geven. Als je iets vraagt, dan moet je bereid zijn hetzelfde te geven. Op die manier bouw je een gelijkwaardige relatie op.

Het is een veel voorkomende fout om te veel van je partner te verwachten en te willen dat ze aan al je behoeften voldoen. Niemand kan echter alle lege plekken in je leven vullen, alleen jij kunt dat doen. Soms kan dit frustratie veroorzaken en dat doet je relatie geen goed.

Discussies zijn normaal, maar het is belangrijk om gezonde manieren te vinden om relatieconflicten op te lossen.