Waarom moet je je kinderen leren om geduld te hebben?

Als je je afvraagt waarom het zo belangrijk is om je kinderen te leren om geduld te hebben, zullen we je vragen beantwoorden in het volgende artikel.
Waarom moet je je kinderen leren om geduld te hebben?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 september, 2019

Het is erg belangrijk dat kinderen leren om geduld te hebben. Waarom? Zodat je kinderen weten hoe ze kalm kunnen blijven in stressvolle situaties, die ze mee zullen maken in hun leven.

Hieronder zullen we daarom uitleggen waarom het zo belangrijk is dat kinderen leren om geduld te hebben en wat hier de voordelen van zijn.

Waarom je je kind moet leren om geduld te hebben

Een stressvolle maatschappij

Veel mensen laten hun ongeduldigheid de overhand nemen, vooral omdat we in zo’n stressvolle maatschappij leven. Stress en frustratie hebben zo veel invloed op ons dat we de controle verliezen over onze gedachtes en acties.

De sleutel is het onder controle houden van je emoties en de situatie in de hand houden, waardoor je over je ongeduldigheid heen kan komen.

Veel mensen vinden het erg belangrijk om alles onmiddellijk te doen en te hebben. Zoals we hierboven gezegd hebben, doen we dagelijkse bezigheden zo snel en intens, dat het bijna duizeligmakend is. Dit is waarom veel mensen enorm gestrest raken

Om te voorkomen dat je kinderen deze hectische levensstijl overnemen, moet je ze de positieve kant laten zien van het cultiveren van geduld.

Geduld is hoe onze hersenen ons helpen te ontwikkelen en tolerant te zijn. Mensen die geduldig zijn hebben verschillende voordelen in verschillende aspecten in hun leven, waaronder in sociale situaties en op het werk. Dat is wat we onze kinderen willen leren, toch?

Een ongeduldig jongetje

Wanneer je je kinderen leert om geduld te hebben, wat leren ze dan?

  1. Om dingen met meer perspectief te evalueren, zonder te snel te reageren.
  2. Om vriendelijker te zijn.
  3. Hoe verschillende situaties tijdens hun jeugd waarvoor ze tolerantie nodig hebben te begrijpen. Dit zal hun helpen wanneer ze volwassen zijn, een periode waarin geduld van onschatbare waarde is bij het onder controle houden van emoties.
  4. Emotionele stabiliteit. Dit zorgt ervoor dat ze kalm kunnen blijven om met meer kracht en een betere houding obstakels onder ogen te komen.

Beloon slecht gedrag niet met aandacht

Er zijn kinderen die niet goed opgevoed zijn. Ze hebben de neiging om te schreeuwen en bevelen te geven aan hun ouders zoals, “Ik wil weg” of “Ik wil dat.” Maar waarom gedragen ze zich zo? Omdat ze niet het geduld hebben dat ze nodig hebben. Dit komt gedeeltelijk doordat de ouders de tijd niet hebben genomen om het ze te leren.

Omdat kinderen soms dingen opeens willen en proberen om het te krijgen van hun ouders, is het erg belangrijk om ze te leren om geduld te hebben. Geef ze niet gelijk wat ze willen, vooral niet wanneer ze het niet netjes vragen

Eén van de dingen die je moet onthouden is dat kinderen naar hun ouders kijken en hun gedrag vaak imiteren. De eerste stap is dus om het goede voorbeeld te geven. Je moet ze altijd dingen leren door een voorbeeld te zijn. Wanneer kinderen ouder worden, zullen ze hun ouders zeker dankbaar zijn voor hun moeite.

We hopen dat je in dit artikel waardevolle informatie hebt gekregen over hoe je je kinderen leert om geduld te hebben (en waarom het zo belangrijk is).


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.