Ik heb spijt van kinderen krijgen: wat nu?

De veeleisende eerste weken na het krijgen van een baby kunnen zo ondraaglijk zijn dat veel moeders en vaders spijt beginnen te krijgen van het ouderschap. Wat kun je doen als je hier last van hebt?
Ik heb spijt van kinderen krijgen: wat nu?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Ken jij stellen met spijt van kinderen krijgen? Ouders die moeite hebben om met de verantwoordelijkheden van het ouderschap om te gaan en zich overweldigd voelen? Deze gevoelens komen vaker voor dan je je kunt voorstellen.

Hoewel het waar is dat liefde altijd de overhand heeft, vragen velen zich af wat ze kunnen doen om het gevoel van spijt te overwinnen. Het is belangrijk dat ouders weten dat kinderen hebben een enorme uitdaging is. Ouderschap komt met veel verantwoordelijkheden en emoties.

Als je deze gecompliceerde, emotionele fase van het ouderschap doormaakt, blijf dan lezen. In dit artikel proberen we je een sprankje hoop te geven en je gerust te stellen dat je niet alleen bent.

Spijt van kinderen krijgen: wat nu?

Er zijn veel redenen waarom ouders spijt kunnen hebben dat ze kinderen hebben gekregen. De factoren kunnen variëren van de last van het opvoeden van een kind, tot de radicale verandering van levensstijl, tot het niet hebben van vrijheid om uit te gaan of plezier te hebben zoals voorheen.

Misschien ben je ook bang voor de toestand van de wereld van tegenwoordig. Dit kan geweld, racisme, pesten en meer omvatten.

Wat duidelijk is, is dat het hebben van kinderen de levens van de ouders volledig verandert. Sommige mensen zeggen dat het is alsof je een tatoeage op je voorhoofd krijgt: het is iets permanents dat jou vanaf de geboorte voor altijd definieert.

Hoewel veel zwangerschappen niet zijn gepland, moet je het ouderschap altijd serieus nemen. Het moet als een offer worden beschouwd. De pasgeboren baby zal het hele gezin veranderen. Het is een leven waar je minimaal 18 jaar voor moet zorgen.

Moeder heeft spijt van haar kind

Spijt als een taboeonderwerp

We leven in een samenleving die zoveel belang hecht aan de schijn. Realiseren dat je iets anders denkt dan wat de maatschappij zegt normaal is, kan als taboe worden beschouwd. Hierdoor kun je je voelen als een loser of een slecht persoon.

Veel ouders die moeite hebben bij het opvoeden van hun kinderen, vinden dat het niet mogelijk is om te praten over spijt van kinderen krijgen.

Ze denken dit omdat ze bang zijn om tegen de norm in te gaan en als slechte mensen worden gezien. Erger nog, ze zijn bang om hun ware gevoelens van spijt te erkennen.

Dit onderwerp kan controversieel zijn. Het brengt ook situaties aan het licht die steeds vaker voorkomen. Veel vrouwen besluiten bijvoorbeeld geen kinderen te krijgen, inclusief verschillende beroemdheden.

“Ouderschap moet heel serieus worden genomen en moet als een offer worden beschouwd. De pasgeboren baby brengt veranderingen voor het hele gezin met zich mee.”

Wat nu?

Veel stellen besluiten om kinderen te krijgen vanwege sociale druk, of om dezelfde patronen te volgen die al eeuwen bestaan.

Ze geloven dat het einddoel van een gelukkig leven en succesvolle volwassenheid het hebben van kinderen is. Als ze vervolgens te maken krijgen met de vele verantwoordelijkheden van het ouderschap, vallen ze geestelijk in elkaar.

Er zijn echter meerdere manieren om met deze situatie om te gaan. De eerste en snelste is om over je gevoelens te praten. De professionele hulp van een psycholoog of psychiater kan zeer geruststellend zijn. Ze kunnen je tijdens je sessies verzekeren dat spijt van kinderen krijgen heel normaal is.

Je kunt ook met familieleden of vrienden praten over de situaties waarmee je geconfronteerd wordt. Het begrip en de liefde van je naaste geliefden helpen altijd om je te kalmeren.

Stel heeft ruzie

Zelfhulpboeken

Maar als zelfhulpboeken iets voor jou zijn, kun je veel verhalen en boeken vinden over spijt van kinderen krijgen. In de boeken vertellen ouders die moeilijke stadia hebben doorgemaakt hun ervaringen.

Ze delen ook hoe ze deze moeilijke tijden overwonnen hebben en vrede hebben gevonden. Het is altijd goed om te onthouden dat depressie en andere psychische problemen net zo belangrijk zijn om te behandelen als fysieke pijn.

Tot slot, als je vindt dat je spijt ernstige schade toebrengt aan je leven, aarzel dan niet om hulp te vragen. Wees niet bang om erover te praten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.