De 5 ergste vooroordelen over enige kinderen

Soms zeggen mensen dingen zonder erbij na te denken. Vermijd dus deze vooroordelen over enige kinderen die moeders niet graag horen.
De 5 ergste vooroordelen over enige kinderen

Laatste update: 08 juli, 2023

Wanneer een stel, om de een of andere reden, slechts één kind heeft, is de situatie meestal heel uniek en anders dan wanneer ze meerdere kinderen tegelijk opvoeden. Niet alleen kunnen ze meer tijd, energie en geld besteden aan hun kleintje, maar ze geven het ook al hun liefde. Hierdoor zijn er vooroordelen die moeders van enige kinderen te horen krijgen die ze niet leuk vinden. Bijvoorbeeld dat hun kind ‘verwend en egoïstisch’ is.

Mensen praten graag zonder echt de werkelijkheid te kennen van de gezinnen waar ze het over hebben. Het is daarom dat ze, als ze ouders ontmoeten die maar één kind hebben, de neiging hebben om dingen te zeggen die niet waar zijn en alleen reageren op ongegronde vooroordelen. Vandaag presenteren we je enkele van die waardeoordelen die vaak lichtvaardig worden gezegd in het geval van enig dochters.

5 vooroordelen die moeders van enige kinderen niet leuk vinden om te horen

Ongevraagde opmerkingen van familie, vrienden en vreemden zijn vaak erg vervelend als ze gebaseerd zijn op persoonlijke ideeën die ver afstaan van de werkelijkheid van onze kinderen. Daarom is het geen verrassing dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als moeders te horen krijgen dat ze hun enige kind ‘kwaad’ doen als ze hem/haar niet meer broers en zussen geven.

Een moeder met een enig kind
Het is waar dat opgroeien met broers en zussen heel anders is dan als enig kind. Maar dat betekent niet dat je een broer of zus moet hebben om gelukkig te zijn.

Het aantal kinderen dat een paar besluit te krijgen – of kan krijgen – is een privé-kwestie tussen de moeder en de vader. Want uiteindelijk zijn zij degenen die verantwoordelijk zijn voor de zorg voor hun fysieke en emotionele welzijn – niet de mensen die alleen maar hun mening geven zonder het gewicht van hun woorden te overwegen. Vooroordelen zijn niet alleen erg onaangenaam, maar ze stereotyperen ook alleen kinderen op basis van ideeën die niet waar zijn. Bovendien kunnen ze zelfs hun persoonlijkheid conditioneren.

Dit zijn vijf vooroordelen die moeders van alleen-dochters kwalijk nemen dat ze worden verteld.

1. Enige kinderen zijn kinderen die niet weten hoe ze moeten delen

Een van de meest klassieke clichés als het gaat om het beoordelen van de beslissing om slechts één kind te hebben, is dat deze kinderen niet het natuurlijke vermogen hebben om te delen. Het is een vooroordeel dat gebaseerd is op de overtuiging dat ze, doordat ze geen broers of zussen hebben, niet weten wat het is om om de beurt een stuk speelgoed te pakken of te wedijveren om de aandacht van hun ouders.

Maar hoewel het waar is dat kinderen met broers of zussen moeten leren hun spullen te delen, is de waarheid dat vrijgevigheid nauw samenhangt met de waarden en het voorbeeld dat we thuis geven. Dus generaliseren en zeggen dat alle enige dochters egoïstisch zijn, is iets dat ver afstaat van de realiteit van een verantwoordelijk gezin.

2. Enige kinderen zijn verlegen, eenzame kleine kinderen

Dat een echtpaar bewust besluit slechts één kind te hebben, betekent niet dat hem of haar de kans wordt ontzegd om met andere kleintjes om te gaan. Nichtjes, kinderen van vrienden en hun schoolgenootjes zijn er om hen te helpen leren vriendelijk en sociaal te zijn.

Het is belangrijk op te merken dat sommige kinderen een verlegen persoonlijkheid hebben en daar is niets mis mee. Het heeft ook niets te maken met of ze broers of zussen hebben of niet. Het lichtvaardig maken van deze opmerkingen zorgt er dus alleen maar voor dat kinderen zich slecht voelen over zichzelf omdat ze zijn zoals ze zijn en schaadt hun gevoel van eigenwaarde meer dan je misschien denkt.

3. Moeders van enige kinderen vinden het kwalijk dat hen verteld wordt dat hun kinderen onzeker en afhankelijk zijn

Als moeders en vaders positief opvoeden op basis van liefde, respect en grenzen, leren kleintjes over het algemeen autonoom te zijn en een veilige gehechtheid aan hun ouders te hebben. Daarom is generaliseren dat alle enige dochters onzeker en afhankelijk zijn een ernstige vergissing die gebaseerd is op verkeerde informatie. Zelfvertrouwen en eigenwaarde cultiveren we thuis, of een kind nu broers of zussen heeft of niet.

4. Enige kinderen zijn verwend en weten niet hoe ze moeten socialiseren

Een van de misvattingen over enige kinderen is dat ze extreem verwende en narcistische kinderen zijn, iets wat problemen veroorzaakt bij de socialisatie. Dit geloof is gebaseerd op het feit dat ze geen broers en zussen hebben om hun dagelijks leven mee te delen.

Enige kinderen hebben vriendjes en neefjes en nichtjes om mee te spelen
Alle kinderen, ongeacht of ze enig kind zijn of niet, hebben het vermogen om te socialiseren met andere kinderen.

Gelukkig is dit vooroordeel verre van waar, en de wetenschap bevestigt dit. Een recente studie (Engelse link) getiteld “The End of a Stereotype: Only Children Are Not More Narcissistic Than People With Siblings” toonde aan dat kinderen die enig kind zijn geen verschillen vertonen in hun niveau van extraversie, volwassenheid, autonomie en leiderschapsvaardigheden in vergelijking met kinderen die opgroeien met broers en zussen.

5. Ze vervelen zich te veel en hebben behoefte aan gezelschap

Het is waar dat het hebben van broers en zussen voor de meeste kinderen een grote bron van vermaak kan zijn. Maar dat betekent niet dat enige kinderen zich dagelijks vervelen. Bovendien hebben deze kleintjes meestal een zeer actieve fantasie en creativiteit (Engelse link). Ervan uitgaan dat kinderen zich alleen kunnen vermaken door te delen met hun broertjes en zusjes is dus gewoon een vergissing.

Vermijd het reproduceren van deze vooroordelen die moeders van een enig kind liever niet horen

Als ouders de beslissing nemen om slechts één zoon of dochter te hebben is dat iets wat hun familie, vrienden en de mensen in hun omgeving moeten respecteren. Hoewel de meeste van deze waardeoordelen lichtvaardig worden gezegd en niet bedoeld zijn om te beledigen, is de waarheid dat ze in de meeste gevallen ongemak veroorzaken.

Probeer ze dus te vermijden en gebruik deze vooroordelen niet als het niet jouw plaats is om te oordelen. Onthoud dat elk gezin anders is en dat je niet kunt generaliseren op basis van misvattingen uit het verleden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carrillo-Pérez, R. (2016). Resolución de conflictos: hacia una cultura de paz en niños de primaria. Ra Ximhai12(3), 195-205. Recuperado de:  https://www.redalyc.org/pdf/461/46146811012.pdf
  • Dufner, M., Back, M. D., Oehme, F. F., & Schmukle, S. C. (2020). The End of a Stereotype: Only Children Are Not More Narcissistic Than People With Siblings. Social Psychological and Personality Science11(3), 416–424. Recuperado de: https://doi.org/10.1177/1948550619870785
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología38(3), 493-507. Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Jiao, S., Ji, G., Jing, Q., & Ching, C. C. (1986). Comparative study of behavioral qualities of only children and sibling children. Child Development, 357-361. Recuperado de: https://www.jstor.org/stable/1130591?seq=1

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.