Afwezigheid van waarden: een probleem bij kinderen van nu

Het is erg belangrijk om onze kinderen waarden bij te brengen. Als resultaat zal dit hen helpen te weten wat ethisch en juist is in elke situatie en hen helpen om geweldige mensen te worden.
Afwezigheid van waarden: een probleem bij kinderen van nu
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Tegenwoordig gedragen veel kinderen zich niet goed vanwege de afwezigheid van waarden. Vroeger vonden er gevechten plaats op straat, of kinderen schreven briefjes en stopten deze in de rugzak van hun tegenstander. Tegenwoordig vinden gevechten plaats via mobiele telefoons en sociale mediaplatforms.

We weten dat de wereld aan het veranderen is, maar de waarden die we onze kinderen moeten leren, mogen nooit veranderen. In feite is de enige manier om onze kinderen te begeleiden en hen op het juiste pad te leiden, door ze waarden te leren. Dit zal hen helpen om te weten wat ethisch en juist is in elke situatie.

Waarom is de afwezigheid van waarden een probleem bij kinderen?

Kinderen kunnen heel verschillend van elkaar zijn. Ze kunnen verlegen, extravert, pestkoppen, slachtoffers, volwassen en onvolwassen zijn. In het verleden was er echter iets dat nu lijkt te ontbreken: waarden.

Tegenwoordig weten veel kinderen niets van empathie, doorzettingsvermogen, respect, tolerantie, vrijgevigheid, dankbaarheid en eerlijkheid.

Hoewel kinderen veel dingen op school leren, zijn het de ouders die hen waarden bijbrengen. Om dit te doen, moeten we over hun gevoelens praten, met ze spelen en ook over verschillende onderwerpen praten. Dus wat je echt nodig hebt, is quality time met hen doorbrengen.

Vader praten over verschillende onderwerpen.

Kinderen met goede waarden kunnen fouten maken, verleidingen volgen, nieuwsgierig zijn en zelfs in de problemen komen. Maar uiteindelijk komen ze er weer bovenop.

De afwezigheid van waarden: een probleem dat we thuis moeten oplossen

Het volgende is een lijst met waarden die we onze kinderen moeten leren, en die we allemaal zouden moeten volgen:

Tolerantie

Het is heel belangrijk om onze kinderen te leren dat ze hun plaats van herkomst met andere mensen moeten delen en dat we allemaal van elkaar verschillen. In feite maken die verschillen ons uniek en die moeten we respecteren. En dit geldt ook voor die momenten waarop ze het niet eens zijn met andere mensen.

Als je kinderen je op een dag vertellen dat ze de manier waarop een van hun klasgenoten speelt of denkt niet leuk vinden, is het misschien een goed moment om in te grijpen en hen deze waarde bij te brengen. Je moet ze vertellen dat ze andere mensen en hun verschillen moeten respecteren.

Empathie

Sommige kinderen zijn empathischer dan andere en vinden het vrij gemakkelijk om in de schoenen van de ander te staan. Je moet echter empathie bij je kinderen bevorderen door over emoties te praten. Kinderen moeten hun emoties namelijk identificeren en reguleren om empathie te voelen.

Daarom zouden ze verdriet, vreugde, frustratie, woede, angst, enz. moeten kunnen ervaren. Als resultaat zullen ze de emoties van andere mensen kunnen begrijpen, omdat ze weten hoe die emoties voelen.

Nederigheid

Een van de redenen voor pesten is een gebrek aan nederigheid. Dit komt omdat bepaalde ouders arrogantie bij hun kinderen bevorderen. Soms willen kinderen gewoon de aandacht trekken, omdat ze geen liefde hebben of omdat ze overbeschermd zijn. En daarom voelen ze zich superieur aan de rest van hun leeftijdsgenoten.

Om deze reden is het belangrijk om aan je kinderen uit te leggen dat we allemaal fouten maken. Het identificeren van die fouten is wat ons groot maakt. Bovendien is niemand beter dan een ander.

Quality time.

Dankbaarheid

Onze kinderen leren dankbaar te zijn is ook erg belangrijk. Als iemand hen bijvoorbeeld een vriendelijk gebaar aanbiedt, kunnen ze hen bedanken door iets te tekenen of hen uit te nodigen voor een middagsnack.

Eerlijkheid

In dit geval moeten we een voorbeeld stellen. Als we niet eerlijk zijn, zullen onze kinderen leren dat liegen normaal is. Daarom moet je altijd eerlijk zijn en hen uitleggen dat het vertellen van de waarheid hen een beter gevoel zal geven.

Respect

Als je al regels en grenzen hebt gesteld die je kinderen moeten respecteren, dan leer je ze deze waarde. Je moet streng en duidelijk zijn. Op deze manier zullen ze in je geloven en je respecteren. Bovendien moeten ze andere mensen respecteren en nooit op anderen neerkijken of hen beledigen.

Over de afwezigheid van waarden en het probleem waarmee kinderen worden geconfronteerd

Er zijn zoveel meer waarden die je je kinderen kunt leren. Deze omvatten inspanning, geduld en doorzettingsvermogen. Bovendien moeten ouders verantwoordelijk zijn voor het promoten van deze waarden thuis. Wacht dus niet tot ze ze op school leren. Ze leren misschien veel dingen op school, maar als ouders zijn wij verantwoordelijk voor het bijbrengen van waarden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.