Schrijfoefeningen om thuis te doen met je kleuter

Er zijn enkele voorbereidende schrijfoefeningen die je thuis met jonge kinderen kunt doen die goed zijn voor hun schrijfontwikkeling. Ontdek wat ze zijn.
Schrijfoefeningen om thuis te doen met je kleuter

Laatste update: 07 december, 2021

Er zijn een aantal nuttige voorbereidende schrijfoefeningen die je thuis met jonge kinderen kunt doen om ze te helpen deze vaardigheden te ontwikkelen. Je moet deze activiteiten in gedachten houden, omdat ze je kinderen veel goeds zullen brengen wat betreft hun algehele verbetering.

Hieronder geven we je dus enkele ideeën over voorbereidende schrijfactiviteiten die je met kleuters kunt doen om ervoor te zorgen dat ze de juiste fasen doorlopen tot ze officieel beginnen met schrijven.

Grove motorische activiteiten bij het schrijven

De grove motoriek begint zich te ontwikkelen wanneer een kind wordt geboren en zou zich tot ver in de schoolgaande leeftijd door moeten gaan. Daarom moeten kleintjes elke dag lang spelen.

Dit is de beste manier om de grove motoriek te ontwikkelen. Sporten en andere activiteiten onder begeleiding van volwassenen zijn nuttig, maar ze zullen nog steeds meer motorische vaardigheden ontwikkelen door vrij spel.

Om te leren schrijven, moeten kinderen controle hebben over hun lichaam en de grove motoriek ontwikkelen. De fijne motoriek is afhankelijk van een goed ontwikkelde grove motoriek.

Schrijfoefeningen om thuis te doen met je kleuter

Ze moeten onder andere leren:

 • de middellijn te overschrijden, bijvoorbeeld met de rechterhand aan de linkerkant van de pagina schrijven
 • bilaterale integratie (Engelse link) ontwikkelen, bijvoorbeeld met de ene hand schrijven en met de andere de pagina controleren
 • vingerkracht en oog-handcoördinatie

Kinderen moeten ook de juiste houding hebben als ze aan een bureau zitten. Ze moeten rechtop zitten met hun voeten plat op de grond en hun armen in een rechte hoek op de tafel.

Als ze slap hangen, moe worden of moeite hebben om te zitten en zich te concentreren, hebben ze vaak een slecht ontwikkelde grove motoriek. Daarnaast moeten ze op verschillende manieren bewegen: rennen, springen, balanceren, touwtjespringen, tegen een bal trappen, fietsen…

Fijne motoriek bij het schrijven

Wanneer een kind zijn fijne motoriek heeft ontwikkeld, kan het het volgende doen:

 • Schrijven zonder moe te worden.
 • Hebben een goede grip om het potlood goed vast te houden.
 • Correct schrijven.

Fijne motoriek kan op verschillende eenvoudige manieren worden ontwikkeld, voornamelijk door te spelen. In die zin zijn de volgende enkele geweldige voorbereidende schrijfoefeningen:

 • Tekenen en schilderen.
 • Knippen en scheuren.
 • Puzzels maken.
 • Spelen met blokken of kegels.
 • Naaien en borduren.
 • Patronen maken.

Schrijfoefeningen met letters

Letters en cijfers gemaakt van hout, schuim of plastic zijn een geweldige manier om schrijven te introduceren. Door de letters aan te raken, ze met hun vingers te volgen, enz., wordt de lettervorming weergegeven (waar te beginnen en hoe ze te vormen).

Het vormen van patronen

Wanneer je kind een potlood op de juiste manier vasthoudt en niet moe wordt, is het klaar om met het vormen van patronen te beginnen. Het gebruik van een rubberen grip om het potlood vast te houden zal een groot verschil maken. Hun vingers rusten zo namelijk van jongs af aan in de juiste positie.

De greep van het potlood is iets anders dat uiterst moeilijk te corrigeren is als er eenmaal een verkeerde gewoonte is ontstaan. Neem hiervoor een groot vel papier of gebruik krijt op de grond buiten en maak patronen zoals de volgende:

 • Krabbel in grote cirkelvormige bewegingen, eerst naar links (zoals in de letter d), dan naar rechts (zoals in de letter b).
 • Maak zigzagbewegingen, eerst op en neer, dan van links naar rechts.
 • Op zand kun je bijvoorbeeld andere patronen maken, zoals golven, rechte lijnen, etc.

Daarna is het tijd om verder te gaan met het schrijven van patronen op papier. Voordat je begint, besteed je 5 minuten aan het doen van enkele vingerversterkende oefeningen, zoals het verplaatsen, schudden of verkruimelen van een stuk papier met één hand.

Een peuter die op een bord krabbelt

Formele schrijfoefeningen

Wanneer je kind ouder en volwassener is en de schrijfvaardigheid onder de knie heeft, is het klaar om formeel te leren schrijven. Je wilt je in dit stadium echter niet haasten. Introduceer letters langzaam en grondig voordat je probeert over te gaan tot de juiste schrijfoefeningen.

Leren van de letters

Volg bij het invoeren van letters ook het proces van groot naar klein. Hier is een goede procedure voor elke letter:

 • Introduceer een letter door enkele woorden op te sommen die ermee beginnen.
 • Praat over het geluid en zoek andere woorden met dezelfde klank.
 • Toon de juiste formatie van de letter.
 • Vraag je kind om die letter op tafel, op je rug of op de grond te schrijven.
 • Schrijf de letter in verschillende kleuren op papier.

Er zijn enkele variaties in de volgorde waarin de letters moeten worden geïntroduceerd, maar hier is een ruwe handleiding. Het is het beste om te beginnen met de letters s, a, t, i, p, n. Men is het er namelijk over eens dat dit degenen zijn die een groot aantal woorden van drie letters vormen wanneer je begint met lezen. De volgorde zou daarom zijn s, a, t, i, p, n, en vervolgens m, r, c, d, q, o, e, f, l, h, b, k, j, y, u, w, v, x, z.

Uiteindelijk, wanneer je kind het schrijven onder de knie heeft of het begint onder de knie te krijgen, is het een geweldig formeel schrijfidee om een brief te schrijven aan een naaste om per post te versturen – de ontvanger zal zo enthousiast zijn!

We hopen dat je deze voorbereidende schrijfoefeningen met je kinderen zult proberen om hen door dit belangrijke proces in hun leven te helpen terwijl jullie samen een geweldige tijd hebben. Waar wacht je nog op om te beginnen? Wellicht ook interessant voor jou

De creativiteit van je kinderen stimuleren met tekenen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De creativiteit van je kinderen stimuleren met tekenen

Tekenen is een manier om de creativiteit van kinderen te stimuleren. In dit artikel zal je achter het belang van creativiteit voor kinderen komen. • Ballesteros Valdez, B. (2019) Aprender a escribir letras para niños. Editorial. El Alfabeto