Hoe motiveer je je kinderen om hun huiswerk te maken?

Heb je moeite om je kinderen te motiveren hun huiswerk te maken? Vandaag delen we wat tips om huiswerktijd gemakkelijker te maken.
Hoe motiveer je je kinderen om hun huiswerk te maken?
María Matilde

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog María Matilde.

Laatste update: 22 december, 2022

In de meeste gezinnen is proberen je kinderen te motiveren om hun huiswerk te maken geen gemakkelijke opgave. Veel ouders willen weten wat ze kunnen doen om hun kinderen aan te moedigen hun werk af te krijgen.

Vandaag delen we enkele nuttige strategieën die je kunt gebruiken. Ze zullen je niet alleen helpen je kinderen te motiveren om hun huiswerk te maken, maar ze zullen ze ook zover krijgen dat ze huiswerktijd in hun dagelijkse routines opnemen.

Het veel gevreesde huiswerk

Zelfs de jongste kinderen op school hebben huiswerk te maken. Het doel van dat huiswerk (Spaanse link) is je kind te laten terugblikken op wat ze op school geleerd hebben, zodat ze kunnen onthouden wat de leraar die dag geleerd heeft.

Bovendien helpt elke dag huiswerk maken je kind positieve gewoonten aan te leren. Terwijl ze hun werk doen, leren ze ook over studeren, doorzettingsvermogen, organisatie, en andere vaardigheden.

Girl doing homework

Maar voor we van huiswerktijd een gewoonte kunnen maken, moeten we misschien eerst wat complicaties doorwerken. Dat komt omdat de meeste kinderen niet van huiswerk houden; ze willen het niet doen, ze vinden het saai, ze worden afgeleid, en ze kunnen zich niet concentreren. Als gevolg daarvan kan proberen je kinderen te motiveren om hun huiswerk te maken een vermoeiende en frustrerende taak zijn voor zowel ouders als kinderen.

De oorlog met het huiswerk van je kinderen winnen

Om je kinderen te motiveren hun huiswerk te maken is het eerst belangrijk dat ouders aan de volgende dingen denken:

  • Hebben je kinderen een specifiek schema voor huiswerktijd? Kinderen moeten huiswerktijd gaan beschouwen als een routine en een gewoonte. Daartoe kun je ze er het beste aan laten wennen dat ze hun huiswerk elke dag op dezelfde tijd maken.
  • Hebben je kinderen een eigen plek speciaal voor huiswerk? Je kinderen hebben een geschikte ruimte nodig, weg van lawaai en andere afleidingen, zoals hun telefoon of de TV. Ook moet deze ruimte goede verlichting hebben.
  • Krijgen ze voldoende slaap en eten ze goed? Je kinderen moeten goed uitgerust zijn zodat ze zich op hun huiswerk kunnen concentreren. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat ze voedzaam eten en goed slapen.
  • Bied je huiswerkhulp aan als ze dat nodig hebben? Sommige kleintjes zijn zelfstandiger dan anderen en kunnen hun taken gemakkelijker alleen doen. Er zijn echter anderen die meer hulp van hun ouders nodig hebben. Ze kunnen hulp nodig hebben bij het concentreren omdat ze snel afgeleid zijn, of ze kunnen hulp nodig hebben bij het begrijpen van de stof.

Hoe motiveer je je kinderen om hun huiswerk te maken

Het eerste wat je moet doen is de vragen die we net stelden doornemen. Dan, als je die zaken geregeld hebt, kun je je concentreren op het motiveren en aanmoedigen van je kinderen om hun werk te doen (Spaanse link). Hier zijn enkele strategieën die je kunt gebruiken om je kinderen te helpen motiveren hun werk te doen:

Gebruik positieve bekrachtiging

Het is belangrijk dat kinderen het gevoel hebben dat hun inzet, discipline en doorzettingsvermogen iets opleveren. Huiswerk is niet alleen iets dat ze moeten doen, het moet voor je kinderen ook een prestatie en persoonlijke verbetering betekenen. Daarom is het belangrijk ze gedurende de week te feliciteren en hun goede vorderingen aan te moedigen. Dat zal hen een goed gevoel geven en hun gevoel van eigenwaarde vergroten.

Laat ze pauzes nemen

Als kinderen weten dat ze van een pauze mogen genieten nadat ze een tijdje hun huiswerk gemaakt hebben, zullen ze meer aangemoedigd worden om geconcentreerd te blijven.

Daarom is het belangrijk dat je ze midden in de huiswerktijd 10-15 minuten pauze laat nemen. Bovendien moet je ze zelf laten beslissen wat ze tijdens hun pauze doen.

Praat met je kind terwijl ze hun huiswerk maken

Natuurlijk is het belangrijk om met je kinderen te praten over het huiswerk dat ze maken. Maar je moet ook met ze praten over persoonlijke dingen. Je kunt je kinderen motiveren om hun huiswerk te maken door ze te vragen naar hun dag op school, hun klasgenoten, hun leraren, de spelletjes die ze spelen, enz.

Dus terwijl je kind werkt, kun je hem vragen stellen als: “Hoe doet je vriend Peter dit?; Met welke klasgenoot speel en leer je het liefst? Waarom? Begrijp je dit als je leraar het uitlegt? Hoe leer jij het best?”

cold and warm mediations

Door dit te doen kunnen ouders belangstelling tonen voor de verhalen van hun kinderen, en kunnen ze ook een beter inzicht krijgen in het leren van hun kind, de vorderingen en de behoeften.

Leg het belang van huiswerk uit

Hoe meer kinderen het belang van huiswerk maken inzien, hoe gemotiveerder ze zullen zijn om het te doen. Daarom is het belangrijk een verband te leggen tussen school, studeren en hun hoop en dromen voor de toekomst.

Dit zal het veel gemakkelijker maken hen te motiveren hun huiswerk te maken, omdat je in staat zult zijn aan te sluiten bij hun doelen. Daardoor zullen je kinderen begrijpen dat elke dag aan hun huiswerk werken hen een stap dichter bij het bereiken van die doelen brengt.

Geef ze iets te drinken

Voor veel volwassenen is een kop thee of een goede kop koffie de sleutel om onszelf te motiveren om te studeren of achter de computer te werken. Denk je dus niet dat je je kind ook kunt motiveren door een drankje klaar te maken dat ze lekker vinden?

Je kunt proberen ze sap te brengen, een glas melk, of een chocoladeshake. Hun motivatie en zin om hun huiswerk te maken zullen toenemen zonder dat ze het zelf merken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.