Hoe kies je de beste school voor een kind met speciale onderwijsbehoeften?

Als je een kind hebt met speciale onderwijsbehoeften, kun je twijfelen als het gaat om de beste school. We vertellen je alles waar je rekening mee moet houden.
Hoe kies je de beste school voor een kind met speciale onderwijsbehoeften?
María José Roldán

Beoordeeld en goedgekeurd door de psychopedagoog María José Roldán.

Geschreven door María José Roldán

Laatste update: 22 december, 2022

De beste school kiezen voor een kind met speciale onderwijsbehoeften is een complexe taak. We weten dat dit een heel belangrijke beslissing is en dat je er niet licht over mag denken. Daarom geven we je een reeks tips om je te helpen verstandig te kiezen. Mis ze dus niet!

De beste school voor je kind met speciale onderwijsbehoeften

Allereerst moet je bedenken dat de school die je kiest een stempel zal drukken op de ontwikkeling en het leren van je kind gedurende zijn hele leven, zowel sociaal als intellectueel.

Ongeacht of je voor een instelling voor speciaal onderwijs kiest of voor een gewone school, je moet er zeker van zijn dat de school inclusief is.  Zo help je je kind namelijk in een aangenamere omgeving te functioneren, gelukkiger en veiliger te groeien en zijn volledige mogelijkheden beter te ontwikkelen.

Hoe kies je de beste school voor een kind met speciale onderwijsbehoeften

Behalve dit aspect zijn er nog andere zaken waarmee je rekening moet houden als je de beste school voor je kind wilt kiezen. We leggen ze hieronder uit.

Denk na over de behoeften van je kind

Om de beste school voor je kind te kiezen, moet je rekening houden met zijn werkelijke behoeften. Wat zijn de steunen of hulpmiddelen die ze nodig hebben om te kunnen leren? Elk kind is anders en jij kent jouw kind beter dan wie dan ook.

Anderzijds heeft niemand er baat bij de waarheid te verdoezelen. Dus, als je kind een lichamelijke handicap heeft, kies dan geen school met architectonische barrières (Engelse link), alleen maar omdat men goed over hun onderwijsmethode gesproken heeft.

Op dezelfde manier, als je kind ernstige gedragsproblemen heeft, kies dan geen school waar discipline de fundamentele pijler is. Het is altijd beter om voor elk persoonlijkheidstype een passend onderwijscentrum te kiezen. Alles telt dus mee.

Zet vooroordelen opzij

Het heeft geen zin je vooroordelen ten opzichte van scholen voor speciaal onderwijs (Spaanse link) in stand te houden. In feite zijn ze in verreweg de meeste gevallen de beste optie voor een kind met speciale onderwijsbehoeften. Vooral als eerdere ervaringen in gewone instellingen hebben gefaald.

In het algemeen zijn alle professionals die in deze instellingen werken gespecialiseerd in speciaal onderwijs en weten ze heel goed hoe ze voor je kind moeten zorgen.

Bezoek alle scholen die je interesseren

Het is niet genoeg dat je je beslissing over de beste school alleen baseert op de mening van anderen of de kritieken die je op het internet hebt gelezen. Als je echt wilt weten hoe een school werkt, moet je zelf gaan kijken.

Veel instellingen bieden de mogelijkheid om een open huis bij te wonen. Het is echter belangrijk dat je ook op een willekeurige dag gaat. Zo kun je zien hoe er in de instelling in een echte context gewerkt wordt.

Vraag zo mogelijk om een gesprek met de autoriteiten om al je twijfels op te lossen, zelfs die welke je belachelijk in de oren klinken. Geen vraag is een slechte vraag.

Zorg dat het dicht bij je huis is

Een fundamenteel aspect is dat de school niet te ver van huis is. Op die manier kun je je kind brengen en halen zonder al te veel tijd te verliezen.

Bovendien, als je andere kinderen naar dezelfde school gaan of een andere in de buurt, kunnen ze alleen gaan en terugkomen. Zo wordt het voor iedereen veel comfortabeler en kun je je dag-tot-dag beter indelen.

Een kind in een rolstoel gaat naar school

Evalueer het onderwijsproject van de school

Het onderwijsproject van de instelling kennen is een van de belangrijkste dingen als het erom gaat de beste school te kiezen. Dit houdt het volgende in:

  • De werkmethode in de instelling.
  • Hun pedagogiek.
  • De waarden die ze hooghouden en bijbrengen.
  • Het soort didactiek dat in de klaslokalen wordt toegepast.
  • Hoe er met diversiteit wordt omgegaan (als je ondersteunend personeel of specialisten hebt).
  • Of de nadruk ligt op de behoeften of capaciteiten van de leerling.

Behalve het bovenstaande is het ook heel belangrijk dat de instelling een open dialoog met de gezinnen onderhoudt.

Nu kun je de beste school kiezen!

Met deze tips in gedachten kun je op een bewustere en eenvoudigere manier de beste school voor je kind met speciale onderwijsbehoeften kiezen. Denk goed over alle variabelen na voor je de beslissing neemt en laat je niet meeslepen door de mening van anderen, ook al komt die niet overeen met de jouwe.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bautista, R. (2009) Necesidades Educativas Especiales. Editorial: EIA
  • Fernández Batanero, José María. (2008). Educación especial: Una aproximación a la investigación en el contexto español. Revista mexicana de investigación educativa, 13(38), 945-968. Recuperado en 26 de agosto de 2021, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-66662008000300012

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.