Afgeleide kinderen: welke aandacht moet je versterken?

Het is noodzakelijk om de soorten aandacht te kennen die er zijn om te weten welke het belangrijkst is om te versterken bij afgeleide kinderen.
Afgeleide kinderen: welke aandacht moet je versterken?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 27 december, 2022

Je denkt misschien dat je een kind hebt dat erg afgeleid of verstrooid is en daarom niet goed oplet. Ze kijken misschien weg als je met ze praat en op school lopen ze misschien met hun hoofd in de wolken. Als je je zorgen maakt dat je kind niet oplet, lees dan verder: we gaan het namelijk hebben over wat voor soort aandacht je moet versterken bij afgeleide kinderen.

Het is belangrijk om te weten welke soorten aandacht er zijn om te weten hoe je een kind dat aandacht en concentratie mist, kan helpen, zodat het zich tegelijkertijd begrepen voelt. Dit zal hen motiveren om hun prestaties te verbeteren!

Afgeleide kinderen: soorten aandacht en concentratie

Aandacht is een abstracte functie van de hersenen, maar wel de belangrijkste. Welke soorten aandacht zijn er? Waar moet je op letten bij het leren van kinderen? Let op:

Een kind dat bij een telraam zit en er verveeld uitziet.
 • Selectief. Een stimulus selecteren voor aandacht.
 • Verdeeld. Aandacht besteden aan verschillende prikkels tegelijk.
 • Afwisselend. De aandacht verschuiven van de ene stimulus naar de andere.
 • Gestaag. Aandacht voor een langere tijd vasthouden.
 • Concentratie. Aandacht besteden aan een stimulus gedurende een lange tijd op een constante manier.

Afgeleide kinderen en hun aandachtsvermogen

Hoewel er andere vormen van aandacht zijn, zijn dit de meest voorkomende. Bovendien kunnen ze op bepaalde tijden met elkaar worden gecombineerd. We kunnen ook denken aan verschillende soorten aandacht:

 • Visueel. Het kind heeft aandacht door middel van zicht.
 • Auditief. Er is aandacht door te luisteren.
 • Open. Er wordt aandacht besteed aan één stimulus en aan meer dan één als dat nodig is.
 • Verborgen. Er wordt aandacht besteed aan een prikkel die niets te maken heeft met waar we mee bezig zijn (je studeert bijvoorbeeld, maar luistert wel naar het gesprek van je ouders).
 • Vrijwillig. Er wordt bewust aandacht besteed aan een stimulus.
 • Onvrijwillig. Er wordt onbewust aandacht besteed aan een prikkel.

Op dit moment weet je al over meer soorten aandacht en hoe je deze kunt combineren. Dus nu is het tijd om te weten wat voor soort aandacht jouw kind heeft en hoe het zich ontwikkelt. Het is essentieel om met afgeleide kinderen aan de motivatie te werken om hun vermogen tot vasthoudende concentratie op leerinhouden te vergroten.

Afgeleide kinderen: het belang van motivatie

Als je een kind hebt dat snel afgeleid kan worden of als je denkt dat het te verstrooid is, moet je zo snel mogelijk het type aandacht identificeren dat het beste bij hem past. Alle soorten aandacht zijn belangrijk als er voldoende aan gewerkt wordt om goede resultaten te behalen. Naast werken aan aandacht, moet je ook werken aan motivatie. Want zonder motivatie is het voor het kind op geen enkel moment de moeite waard om op te letten.

Kinderen moeten academisch en dagelijks leren zien als een bron van kennis die hen hun leven lang zal dienen; kennis die hen zal doen groeien als mensen en hen zal voorbereiden op succes. Motivatie is in feite van fundamenteel belang op elk gebied van het leven.

Welke aandacht is belangrijker?

Een meisje zit op een laptopcomputer, kijkt weg en speelt met een potlood.

Werken aan inspanning zal altijd een belangrijk punt zijn, zodat de motivatie niet afneemt. Op deze manier kun je voorkomen dat je kinderen te veel frustratie krijgen op het gebied van academisch leren.

Het is essentieel om aandacht te besteden aan het verkrijgen van goede resultaten, en met inspanning kun je dit  bereiken. Het is waar dat er kinderen zijn die het misschien moeilijker hebben dan anderen, en zelfs als ze hun best doen, bereiken ze misschien niet de verwachte resultaten. Maar wat belangrijk is, is om de inspanning van het kind te prijzen. Want als ze het blijven doen, zal hun aandacht vroeg of laat verbeteren. Hun bewuste aandacht zal aanzienlijk verbeteren, maar er is geduld voor nodig!

Alle soorten aandacht zijn belangrijk en daarom moet je eraan werken zodat volgehouden aandacht vroeg of laat domineert in de belangrijkste concepten.

Als je denkt dat je kinderen een probleem hebben met aandacht, moet je naar een professional gaan om hun retentievermogen te evalueren en hen indien nodig te helpen met gepersonaliseerde oefeningen.

Soms is puzzelen, schaken of tijdverdrijf zoals kruiswoordpuzzels elke dag meer dan genoeg om de aandacht aanzienlijk te verbeteren. Maar praat in ieder geval met een professional die de zaak van jouw kind (Engelse link) kan beoordelen en je zo goed mogelijk kan begeleiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.