Hoe je je kinderen kunt helpen zich waardig te voelen

Als kinderen weten dat ze het beste verdienen en de macht hebben om hun eigen leven te veranderen, accepteren ze geen mislukking of schadelijke relaties. Integendeel, ze zullen hun best doen om voor hun doelen te gaan. Lees het artikel van vandaag voor meer informatie.
Hoe je je kinderen kunt helpen zich waardig te voelen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Het gevoel hebben dat je goede dingen waard bent, is essentieel om in de toekomst zelf saboterend gedrag te voorkomen. Wanneer we onszelf saboteren, houden we onszelf namelijk tegen om onze doelen en geluk te bereiken, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Zich waardig voelen is echter een houding die kinderen van jongs af aan moeten ontwikkelen. Daarom zullen we je vertellen hoe je je kinderen kunt helpen zich waardig te voelen.

Afhankelijk van hoe mensen in de buurt van kinderen met hen omgaan, zullen ze een positief of negatief beeld van zichzelf ontwikkelen. Omdat ouders het dichtst bij kinderen staan, moeten zij de leiding hebben om hen ervan te overtuigen dat ze waardevol en geliefd zijn en dat ze het verdienen om gelukkig te zijn.

Je waardig voelen of niet zal kinderen op verschillende manieren conditioneren. In feite kan dit gevoel aanhouden totdat ze volwassen zijn. Daarom is het erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden bij het opvoeden van onze kinderen.

Hoe weet je of je kinderen zich waardig voelen?

Het is eigenlijk gemakkelijk om te bepalen of je kinderen zich waardig voelen of niet. Dit komt omdat de kenmerken van kinderen die zich waardig voelen heel anders zijn dan die van kinderen die dat niet doen.

Hoe u uw kinderen kunt helpen zich waardig te voelen

Wanneer kinderen zich niet waardig voelen:

  • Ze zijn vaak onzeker. Ze ervaren meestal angst en verdriet. In veelvoorkomende situaties kunnen ze angstig worden als ze nadenken over wat er uiteindelijk zal gebeuren.
  • Ze zijn zich niet bewust van de tools waarop ze rekenen om verschillende situaties op te lossen, daarom gebruiken ze ze niet goed. Bovendien zijn ze misschien niet in staat om hun eigen deugden, capaciteiten en sterke punten te zien. Als gevolg hiervan denken ze niet dat ze in staat zijn om verschillende uitdagingen aan te gaan.
  • Deze kinderen zijn nogal negatief. Ze vinden het moeilijk om te waarderen wat ze hebben. Ze zijn dus ondankbaar en voelen zich niet gelukkig. Sterker nog, ze klagen de hele tijd en zijn jaloers op anderen. Ze hebben de neiging anderen de schuld te geven van hun ongeluk, dus denken ze dat ze niets kunnen doen om hun realiteit te veranderen.

Aan de andere kant, wanneer kinderen zich waardig voelen:

  • Ze zijn meestal kalm, gelukkig en zelfverzekerd.
  • Ze zijn zich bewust van hun eigen vaardigheden en weten wanneer ze die moeten gebruiken. Als gevolg hiervan zijn ze niet bang voor uitdagingen, omdat ze weten dat ze over de nodige tools beschikken om ze het hoofd te bieden.
  • Deze kinderen zijn vrij positief. Ze zijn dankbaar en waarderen wat ze hebben.

Hoe je je kinderen kunt helpen zich waardig te voelen

Werk aan jezelf

Eerst moet je naar jezelf kijken en kijken of jij je waardig voelt. Doe je dat niet, dan moet je daaraan werken, want anders kun je je kinderen niet helpen. Om dit te doen, zullen kleine acties, zoals bedankt zeggen wanneer iemand iets aardigs over je zegt – in plaats van complimenten te bagatelliseren – je helpen.

Bestaan is genoeg

Om je waardig te voelen, hoef je niet je best te doen of je op een bepaalde manier te gedragen. Het is gewoon iets dat gebeurt. Dit is waarom je je kinderen altijd moet vertellen dat ze het recht hebben om gelukkig te zijn. Bovendien verdienen ze het om goede vrienden te hebben en bemind te worden door de mensen om hen heen. We verdienen het allemaal om gelukkig te zijn met wie we zijn.

Hoe u uw kinderen kunt helpen zich waardig te voelen

Help ze hun zelfrespect op te bouwen

Het is belangrijk om je kinderen te helpen hun kwaliteiten te identificeren, zodat ze zich zelfverzekerd voelen. Volgens dit idee kun je ze verschillende verantwoordelijkheden geven en ze verschillende keuzes laten maken op basis van hun leeftijd. Je kunt ze ook op een redelijke manier uitdagen, en wanneer ze hun doelen bereiken, zullen ze voelen dat ze tot alles in staat zijn.

Leer hen ook om niet te settelen

Gebruik tot slot elke mogelijke situatie om je kinderen eraan te herinneren dat ze het waard zijn. Ze moeten geloven dat ze het beste verdienen, dus ze mogen nooit genoegen nemen met minder. Als een vriend hen slecht behandelt, zeg dan tegen je kinderen dat ze dat niet moeten accepteren. Als ze niet slagen voor een examen, help ze dan hun studietechnieken te verbeteren, zodat ze niet opnieuw zullen zakken. En als ze niet in een team komen, zeg dan dat ze moeten blijven oefenen totdat ze hun vaardigheden hebben verbeterd, en adviseer ze om het opnieuw te proberen.

Je kinderen helpen om zich waardig te voelen

Kortom, het is belangrijk dat kinderen opgroeien met het idee dat ze de macht hebben om hun eigen leven te veranderen. Ze mogen nooit denken dat ze het slachtoffer zijn van hun omstandigheden. Ze verdienen het gewoon om gelukkig te zijn, en ze hebben het vermogen om hun doelen te bereiken. Wellicht ook interessant voor jou

Wil je een aardig kind opvoeden? Wees een aardige ouder!
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wil je een aardig kind opvoeden? Wees een aardige ouder!

Als je een aardig kind wilt opvoeden, moet je een vriendelijke ouder zijn. Vergeet niet dat ouders het eerste voorbeeld van een kind zijn.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.