12 Apps voor kinderen om coderen te leren

Hoewel het vroeg lijkt, kunnen kinderen die al op jonge leeftijd belangstelling tonen voor informatica en wiskunde, leren coderen met behulp van mobiele toepassingen. We delen onze favorieten!
12 Apps voor kinderen om coderen te leren
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 23 november, 2022

Als volwassenen denken we misschien dat bepaalde activiteiten of hobby’s niet geschikt zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld die waarbij computers en technologische apparaten betrokken zijn. Veel ouders houden hun kinderen daarvan namelijk weg tot ze een bepaalde leeftijd bereikt hebben. Sommige kleuters zijn echter zo vroegrijp dat ze belangstelling kunnen tonen voor sommige van de apps voor kinderen om te leren coderen.

Bestaat zoiets? Ja, en sommige zijn zo interessant dat ze ouders en kinderen helpen genieten van een andere benadering van computerwetenschap.

Daarom hebben veel app-ontwikkelaars aantrekkelijke software op de markt gebracht met heel visuele en eenvoudige interfaces, die de eerste stappen van kinderen in de wereld van het programmeren vergemakkelijken.

Wie weet? Misschien heb je thuis wel een briljante computerwetenschapper. Vergeet ook niet dat dit op dit moment een van de meest veelbelovende beroepen is.

Ontdek deze apps voor kinderen om te leren coderen

Er zijn een groot aantal apps voor kinderen om te leren coderen. De meeste worden als het ware een  een spel voor kleintjes, hoewel ze hen uiteindelijk een heel belangrijke leerervaring bieden. Bekijk ze maar eens!

1. The Foos

Deze applicatie helpt kinderen te leren coderen in de vorm van puzzelspelletjes. Het kind moet namelijk 40 levels overwinnen en logica en algoritmen toepassen alsof het interactieve avonturen zijn.

2. Scratch Jr

Een leuke app gebaseerd op de programmeertaal die bekend staat als scratch. Het is erg populair bij kinderen en is gemakkelijk te gebruiken dankzij de intuïtieve interface.

12 Apps voor kinderen om coderen te leren

3. Hopscotch

Met deze app kunnen kinderen spelletjes en animaties ontwerpen met behulp van codeblokken. Het kind moet deze structuren namelijk zo ordenen dat de programma-opdrachten worden uitgevoerd.

4. Coderen met Kodable

Met deze app, en altijd door te spelen, leert het kind basisprogrammeertermen met behulp van een personage dat BlueFuzz heet en als gids en animator fungeert.

5. Daisy, The Dinosaur

Het klinkt ironisch, maar ja, in deze toepassing is het een dinosaurus die kinderen kennis laat maken met het concept blokcoderen. Je moet de commando’s volgen om te leren waar deze opdracht uit bestaat.

6. Bit by bit

Deze toepassing werkt via heel eenvoudige mechanieken. Het stelt kinderen bijvoorbeeld in staat puzzels op te lossen en levels vooruit te komen door bits van verschillende kleuren naar hun bestemming te brengen .

7. Leren coderen met Smartick

Dit is ook een app die klaar is voor kleintjes om hun kennis van programmeren en andere zeer interessante academische leerstof te verbeteren.

8. LEGO Mindstorms Fix the factory

Ja, ook LEGO heeft zich bij de wereld van het programmeren voor kinderen gevoegd. In dit geval helpt de toepassing kinderen om met behulp van een robot hun doelen te voltooien en hindernissen te overwinnen.

Het is een heel waardevol hulpmiddel voor kinderen om hun logisch denkvermogen en ruimtelijke intelligentie te optimaliseren.

9. Lightbot

Dit is een boeiend en leuk spel, dat de opdracht stelt een aantal vloertegels te verlichten door het gebruik van specifieke programmeercommando’s. Door het bedenken van verschillende strategieën kunnen kinderen reeksen instructies volgen, naast het gebruik van het trial en error systeem.

10. Mimo

Het stelt kinderen in staat coderen te leren door het maken van websites en apps die van het kind een ontwikkelaar maken. De leerervaring simuleert een spel. Daarom maakt het zo’n effectieve ontwikkeling in de programmeeropleiding mogelijk.

11. SoloLearn: alles wat je nodig hebt om te leren coderen

Deze toepassing biedt een grote bibliotheek waarin je alles kunt vinden wat het kind nodig heeft om te leren coderen, van de eerste stappen van een beginner tot een professioneel niveau.

12. Programming Hub

Een klein kind achter de computer

Deze app biedt inhoud van zeer hoge kwaliteit en een interactief formaat dat visueel leren vergemakkelijkt. Het wordt ondersteund door illustraties, zodat het kind coderen begrijpt als iets leuks.

Vroeg leren coderen is heel nuttig

Al deze apps voor kinderen om te leren coderen zijn een interessante benadering van computertaal, die een grote toekomst heeft. Wellicht ook interessant voor jou

ICT in het basisonderwijs: voordelen en hulpmiddelen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
ICT in het basisonderwijs: voordelen en hulpmiddelen

Het gebruik van ICT in het basisonderwijs wordt steeds noodzakelijker. De voordelen ervan zijn fundamenteel. Lees hier waarom.  • Vorderman, C. (2019). Introducción a la programación informática (Aprendizaje y desarrollo). Barcelona: Ediciones DK.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.