Onthoud: het is NIET de schuld van je kinderen

In gedachten houden dat je kinderen geen schuld hebben aan de keuzes die jij voor hen hebt gemaakt, is de eerste stap in het verbeteren van de gezinsrelatie.
Onthoud: het is NIET de schuld van je kinderen

Laatste update: 20 februari, 2023

De bewuste keuze om ouder te worden is niet iets om lichtvaardig op te vatten. Een kind opvoeden is een lange weg die toewijding, opoffering en emotionele verantwoordelijkheid vereist. Dus, hoe moeilijk de weg ook wordt, onthoud dat het NIET de schuld van je kinderen is voor al die dingen die je moest achterlaten om je ouderlijke rol te vervullen.

Vaak leggen ouders een emotionele last op de schouders van hun kinderen die hen niet toebehoort. Dit is iets wat uiteindelijk alleen maar hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen aantast. En het is belangrijk om altijd in gedachten te houden dat je kleintjes er niet om gevraagd hebben om op deze wereld te komen. Dat ze niet de verplichting hebben om het gebrek aan tact en empathie van hun ouders te dragen.

Volwassenheid zal je helpen herinneren dat je kinderen geen schuld hebben

Wanneer het leven ons de mogelijkheid biedt om ouder te worden, is het essentieel om te weten dat dit een van de grootste geschenken is die iemand kan ervaren. Maar ondanks het geluk dat kinderen met zich meebrengen, is het een levenslange beslissing die volwassenheid, toewijding en inzet vereist om aan alle betrokken verplichtingen te voldoen.

Een huilende baby
Kinderen een slecht gevoel geven voor dingen die niet hun schuld zijn, tast alleen hun gevoel van eigenwaarde en geborgenheid aan.

En dit kan vaak betekenen dat je voor een tijd de dromen opgeeft die je voor ogen had om je te wijden aan de positieve opvoeding van je kinderen. Hierdoor denken veel ouders bewust of onbewust dat hun kinderen verantwoordelijk zijn voor die doelen die zij niet konden bereiken. En dit is een uiterst egocentrische, kwetsende en onnadenkende gedachte.

Ouders moeten namelijk niet vergeten dat hun kinderen onvrijwillig ter wereld zijn gekomen. Daarom hebben zij geen schuld aan de bewuste keuzes die hun ouders voor hen maakten. In dat opzicht is het essentieel dat volwassenen leren hun emoties intelligent te beheersen (Engelse link) om hun kinderen niet de schuld te geven van problemen die niets met hen te maken hebben.

3 tips om te onthouden dat je kinderen geen schuld hebben

Leren verantwoordelijkheid te nemen voor onze beslissingen is de eerste stap om te stoppen onze kinderen de schuld te geven van de keuzes die wij uit vrije wil maken. Geen enkele ouder wil dat hun kleintjes opgroeien met emotionele wonden vanwege de wroeging die wordt opgewekt door de gedachte dat zij de reden zijn van de ongelukkigheid in hun huis.

Hier volgen enkele aanbevelingen om de interne frustratie te beheersen en te begrijpen dat je kinderen geen schuld hebben aan de richting die jouw leven na hun geboorte is ingeslagen.

1. Cultiveer emotionele intelligentie en denk na voordat je spreekt

Op sommige momenten van spanning winnen emoties het van de rede. En dit kan ertoe leiden dat er zeer kwetsende dingen worden gezegd die in het geheugen van kinderen gegrift zullen blijven. Wees je daarom bewust van het gewicht van je woorden en hoe je kinderen ze zouden kunnen interpreteren.

Bedenk dat jij de belangrijkste persoon bent in het leven van je kinderen. Probeer dus de volwassen, verantwoordelijke en empathische ouder te zijn die ze nodig hebben.

Probeer hen tegelijkertijd nooit de schuld te geven van dingen die fout zijn gegaan. Houd ook in gedachten dat alle verantwoordelijkheid alleen bij jou ligt. Van eenvoudige dingen, zoals “door jou waren we te laat voor het evenement” tot serieuzere uitspraken, zoals “door jou kon ik nooit mijn diploma halen”. Bedenk dat kinderen geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen voor jouw keuzes.

2. Oordeel niet oneerlijk om af te reageren

Ouder zijn is een moeilijke taak, ondanks de vele beloningen onderweg. En dat betekent dat we moeten denken aan het fysieke en emotionele welzijn van onze kinderen, ongeacht de woede of frustratie die we op dat moment kunnen voelen. Oordeel daarom niet over je kinderen en label ze niet negatief als ze zich misdragen.

Verbaal geweld is een vorm van misbruik die de moeder-kind relatie op den duur verslechtert. Dus, voordat je lichtvaardig reageert midden in een woordenwisseling, haal diep adem en vermijd het conflict.

Kinderen kunnen hun fouten niet begrijpen als we, in plaats van hen met empathie te corrigeren, hen beoordelen zonder hen de kans te geven een dialoog aan te gaan en uit te drukken wat ze voelen.

3. Verontschuldig je oprecht als je fouten maakt

Het is NIET de schuld van je kinderen dat ze op deze wereld zijn gekomen dus behandel ze met respect
Volwassenen maken ook fouten, maar het is cruciaal dat we ons kunnen verontschuldigen als we ons slecht gedragen.

Mensen zijn niet perfect, en we ontwikkelen ons voortdurend om onze beste versie te zijn. Daarom, als op een gegeven moment je emoties uit de hand lopen en je je ervan bewust bent dat je je op een verkeerde manier hebt uitgedrukt en de gevoelens van je kinderen hebt gekwetst, neem dan de verantwoordelijkheid voor je daden en bied je oprechte excuses aan.

Door fouten te erkennen, weten kinderen dat de dingen die gezegd zijn niet echt waar zijn. En dat zij geen schuld hebben aan de reacties van hun ouders. Het is ook een geweldige kans voor kinderen om door een voorbeeld te leren hun fouten te accepteren als ze zich misdragen.

Je kinderen hebben geen schuld aan de keuzes die jij in je leven hebt gemaakt

Het leven als ouder kan vol obstakels en opofferingen zitten die ons dwingen persoonlijke verlangens op een laag pitje te zetten om onze kinderen alle aandacht te geven die ze nodig hebben. Maar hoe moeilijk de weg ook wordt, je moet altijd onthouden dat verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes de enige manier is om te stoppen met zoeken naar schuld waar die er niet is.

Dus, voordat je kwetsende woorden vol wrok of bitterheid uitspreekt, bedenk dan dat je kleintjes er niet om gevraagd hebben geboren te worden. En het is jouw plicht hen alle fysieke en emotionele hulpmiddelen te geven om op te groeien in de wetenschap dat hun familie onvoorwaardelijk van hen houdt. Zorg er dus voor dat volwassenheid, empathie en emotionele verantwoordelijkheid je pad leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.