Ik was altijd boos op mijn kinderen: hoe ik het heb opgelost

Er was een tijd dat ik altijd boos was op mijn kinderen. Kun jij je dat voorstellen? Lees verder om 5 manieren te ontdekken waarop ik heb geleerd om het op te lossen.
Ik was altijd boos op mijn kinderen: hoe ik het heb opgelost
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 30 augustus, 2023

De kindertijd is een proces dat op iedereen zijn sporen nalaat. Er is geen uitzondering. Soms hebben we de neiging om de patronen van onze ouders te herhalen, bijna zonder het te beseffen. Dan gedragen we ons als hen en kunnen we zelfs dezelfde gedachten hebben die we zo haatten toen we jonger waren. Op een dag begon ik me te realiseren dat ik altijd boos was op mijn kinderen, totdat ik eindelijk leerde hoe ik het probleem kon oplossen.

Ik leerde het belang van authentiek en eerlijk zijn tegen mezelf om vooruit te komen. Ik kwam in het reine met het feit dat ja, misschien herhaalde ik gedrag, maar dat was niet wat me werkelijk boos maakte op mijn kinderen. Dus ik moest echt even reflecteren. In het volgende artikel ga ik mijn ervaring met je delen.

Waarom was ik altijd boos op mijn kinderen?

Ik realiseerde me dat ik altijd boos was op mijn kinderen en dat ik dat niet kon verdragen. In mijn geval was het emotionele uitputting door verschillende factoren in mijn leven. De kinderen hadden er niets mee te maken, want hun glimlach is mijn kracht, maar er waren dagen die zo grauw waren dat ik het niet eens doorhad. Het was moeilijk voor me om vast te stellen dat dit mijn probleem was, en om dat te kunnen doen, moest ik eerst wat interne reflectie doen.

Eerst dacht ik na over woede. Dit is een normale emotie en we hebben allemaal het recht die te voelen. We moeten alleen leren hoe we ermee om moeten gaan, zodat we onszelf of anderen geen pijn doen. Mijn kinderen zijn gelukkig en daarom zijn ze ook luidruchtig. Hoewel ik niet kan ontkennen dat, als ik gestrest ben, al dat lawaai mij beïnvloedt en nerveus maakt.

Dus dacht ik na over de echte redenen waarom ik altijd boos word op mijn kinderen. En enkele conclusies waar ik op uitkwam waren de volgende:

  • Vermoeidheid.
  • Stress of angst.
  • Te weinig slaap.
  • Gebrek aan empathie van mijn kant ten opzichte van mijn kinderen.
  • Slechte zelfbeheersing.
Ik was altijd boos op mijn kinderen
Vaak verschijnt boosheid op kinderen als een manier om onze eigen problemen te ventileren, dus moeten we weten hoe we dit op tijd kunnen herkennen. Vermoeidheid, angst en stress kunnen enkele van de oorzaken zijn.

Tips om het op te lossen

Uiteindelijk begreep ik dat ik altijd boos was op mijn kinderen en dat ik dat niet wilde voor mijn leven of voor dat van hen. Dus ging ik op zoek naar oplossingen, zodat we konden leren in harmonie samen te leven en elke dag te kunnen lachen. En hoewel er dagen zijn die meer gespannen zijn dan andere, is de realiteit dat het ons gelukt is. Nu voel ik me zelfverzekerder, minder moe, en gretiger om tijd met hen door te brengen. Hier zijn mijn tips en ik hoop dat ze jou net zo goed helpen als mij.

1. Wees hun voorbeeld

Voordat je handelt, sta een paar seconden stil bij het volgende: ben jij het beste voorbeeld van je kinderen? Wil je dat je kind zich als volwassene ook zo gedraagt? Als het antwoord nee is, verander dan je gedrag en ga op zoek naar het beste gedrag voor iedereen. Je moet je ervan bewust zijn dat er geen perfecte ouders zijn, maar ook geen perfecte kinderen!

Jouw gedrag en jouw houding tegenover het leven en tegenover hen kunnen echter nu of in de toekomst door je kleintjes worden geïmiteerd. Als je wilt dat ze bepaalde dingen op een bepaalde manier doen, moet je dat eerst zelf doen.

2. Delegeer taken aan anderen

Je moet je realiseren dat je niet alles alleen kunt doen. Daarom is het essentieel om te leren bepaalde taken aan anderen te delegeren. Als je het gevoel hebt dat je niet aan alles toe kunt komen, geef dan prioriteit aan de taken die je het belangrijkst vindt en vraag iemand anders om sommige dingen voor je te doen. Zo kun je je wenden tot je partner, je ouders, of een andere persoon die je vertrouwt.

3. Zoek tijd voor jezelf

Zoek momenten op de dag waarop je kunt ontspannen en jezelf kunt verwennen. Geniet van dingen die je interesseren en mis geen bezoek aan vrienden of geliefden. Zoek activiteiten die je troosten en je helpen om voor een korte periode tot rust te komen.

Een vrouw neemt even tijd voor haarzelf
Tijd voor jezelf nemen en activiteiten doen die je interesseren zal je helpen om je te vernieuwen met positieve energie om aan je kinderen te geven.

4. Gebruik positieve discipline

Als je merkt dat je altijd boos bent op je kinderen, moet je je realiseren dat dat niet alleen geen enkel doel dient, maar ook ongemak thuis genereert. Daarom kun je voor de opvoeding van je kleintjes kiezen voor positieve discipline.

Op die manier zullen geschreeuw en slecht gedrag steeds minder voorkomen in je huis en dit zal hen helpen elkaar beter te begrijpen. Dankzij deze vorm van discipline zullen je kinderen weten wie de autoriteit is, maar altijd vanuit positivisme, empathie en respect.

5. Als je op een dag overweldigd raakt, vraag dan om hulp

Een goede techniek is om diep adem te halen voordat je een actie uitvoert die een soort spanning zou kunnen veroorzaken. Als je je echter op een gegeven moment overweldigd voelt, kun je hulp vragen aan een professional. Die zal je kunnen begeleiden bij het beheersen van die emoties en het vermijden van de meest conflictueuze spanningen. Hoewel het misschien niet nodig is, kan het nooit kwaad om het in gedachten te houden.

Geniet van je relatie met je kinderen

Na een tijdje begreep ik dat ik vaak boos werd op mijn kinderen, terwijl ze eigenlijk nergens schuld aan hadden. Er was geen echte reden voor, maar mijn emoties liepen over. Daarom leefde ik niet genoeg met hen mee, hoewel ik eiste dat zij zich in mij zouden inleven. Grote fout, want ik ben de volwassene, net als jij.

Door dit alles voelde ik me verdrietig en kon ik niet genieten van mijn kinderen zoals ze werkelijk verdienden. Daarom besloot ik een verandering in mijn leven aan te brengen ten gunste van iedereen, en zonder twijfel kun jij dat ook.

Niet alles is van de ene op de andere dag opgelost, maar als je je perspectief verandert en de nodige hulp zoekt, zul je zeker in staat zijn het klimaat in je huis te verbeteren en te genieten van een goede relatie met je kinderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.