3 giftige opvoedingsfouten

Er zijn enkele opvoedingsfouten die echt giftig kunnen zijn voor kinderen. Leer vandaag wat ze zijn, zodat je ze kunt vermijden.
3 giftige opvoedingsfouten
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 09 mei, 2023

Als we het over discipline hebben, begrijpt niet iedereen hetzelfde. Er zijn bijvoorbeeld mensen die bepaalde giftige opvoedingsfouten maken of strenge discipline opleggen, die zeer schadelijk wordt voor hun kinderen. Daarom is het cruciaal om te weten waar we op doelen om deze fouten te vermijden.

Positieve discipline om kinderen op te voeden

Kinderen hebben regels en grenzen nodig. Ouders moeten hun best doen om hun kinderen te helpen op een gezonde manier op te groeien, ook emotioneel. Positieve discipline helpt kinderen om de regels van de omgeving te leren, de grenzen die er zijn, en vooral te begrijpen dat elke actie gevolgen heeft.

Wil een kind een gezond en sterk gevoel van eigenwaarde opbouwen, dan is het essentieel dat het de regels en grenzen begrijpt en dat het verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. Vaak overheersen echter straffen en schreeuwen, wat ernstige emotionele wonden kan veroorzaken die heel moeilijk te helen zijn.

Een moeder geeft haar dochter straff
Vaak verstaan ouders het woord discipline onder straffen, autoritarisme en schreeuwen, wat ernstige emotionele schade aan kleintjes kan toebrengen.

Ontdek drie giftige opvoedingsfouten

Als er problemen zijn met discipline en ouders denken dat autoritarisme de oplossing is, dan worden de problemen schadelijk voor minderjarigen. Daarom is het essentieel dat je deze drie giftige opvoedingsfouten kent om ze te verhelpen.

1. Labelen

Het labelen van kinderen met negatieve connotaties kan ernstige emotionele problemen opleveren voor de kinderen die eronder lijden. Soms, wanneer ouders een gedrag willen corrigeren, proberen ze het kind door middel van etikettering zijn gedrag duidelijk te maken. Bijvoorbeeld als ze tegen hun kind zinnen zeggen als de volgende: “Je bent lui,” “Je bent saai,” of “Je bent stout.”

Dit zijn etiketten die veel kwaad doen. En, wat erger is, kinderen geloven ze en het gedrag dat bedoeld was om te veranderen wordt het grootste probleem. Daarom is het cruciaal om kinderen niet te labelen en de persoon van het gedrag te scheiden. In deze gevallen kun je het beste over het gedrag praten om oplossingen te vinden.

2. Schreeuwen en/of dreigen

Schreeuwen blokkeert kinderen emotioneel en ze stoppen automatisch met luisteren naar wat hun ouders hen vertellen. Op die manier neemt de volwassene afstand van hen, zelfs als ze aan hun zijde staan. Deze houdingen triggeren het verdedigingsinstinct en daardoor kunnen kinderen angst en onzekerheid voelen. Bovendien wordt hun gevoel van eigenwaarde aangetast.

Een vader is boos op zijn zoon
Bedreigingen treden op wanneer ouders de controle verliezen en niet weten hoe ze de situatie moeten beheersen. Bovendien wekken ze wrevel op bij kinderen, omdat ze het gevoel hebben dat hun omgeving vijandig is.

3. Bestraffende discipline is een van de giftige opvoedingsfouten

Als een kind op een bestraffende manier gedisciplineerd wordt, laat het zien dat het de volwassene is die de macht heeft en dat ze er daarom niets aan kunnen doen. Daarom hebben ze het gevoel dat hun mening en emoties er niet toe doen, dus maakt het niet uit wat ze doen of zeggen.

Straffen kunnen bijvoorbeeld zijn dat ze enkele uren naar hun slaapkamer worden gestuurd, dat ze regels moeten schrijven, of dat ze niet meer mogen praten. Dit soort sancties zijn niet alleen giftig, maar beschadigen de emoties van het kind enorm.

Ouderschap moet gebaseerd zijn op liefde

Het is essentieel dat kinderen weten wat de gevolgen van hun daden zijn, zodat ze het gevoel hebben dat ze hun beslissingen onder controle hebben. Dan kunnen ze bijvoorbeeld beslissen of ze zich aan de gevolgen houden of hun gedrag veranderen om goede resultaten in de relatie en het samenleven te verkrijgen.

Daarom is het altijd essentieel om over het gedrag te praten en te zoeken naar oplossingen voor de toekomst. Zo zal het kind beter kunnen begrijpen wat er gebeurt.

Ouders zijn de gidsen, voorbeelden en rolmodellen voor kinderen. Zij zijn degenen die hun kinderen moeten leren over juist gedrag door middel van een rustige opvoeding gebaseerd op liefde en wederzijds respect. Je moet weten dat kinderen snel leren door genegenheid, maar als de omgeving vijandig is, trekken ze zich in zichzelf terug en kunnen de gevolgen voor hun emotionele ontwikkeling zeer gevaarlijk zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rojas, L. (2016) La familia: De relaciones tóxicas a relaciones sanas. Editorial: DeBolsillo Clave

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.