Wat is een leertoren en waarvoor dient hij?

Kleintjes willen samen met jou hun lievelingstaart klaarmaken of zelf hun tanden poetsen. Maar ze hebben wat meer hoogte nodig. Dat is wanneer je een leertoren nodig hebt!
Wat is een leertoren en waarvoor dient hij?

Laatste update: 28 september, 2021

Kinderen leren graag om zelf klusjes te doen, maar vanwege de afmetingen van sommige meubels en inrichtingen hebben ze iets nodig om ze wat hoger te zetten. Een van de handigste en gemakkelijkste hulpmiddelen is de leertoren.

Dit is een soort platform met veiligheidsrails, zodat het kind veiliger bij aanrechten, gootstenen of tafels kan komen. Het is een stabiel en stevig voorwerp, dat je kunt kopen of zelf maken als je van doe-het-zelven houdt.

Maar waarom dit soort elementen gebruiken? Welke voordelen biedt de leertoren? Lees het volgende artikel om alle details te weten te komen.

Waarvoor dient een leertoren?

Een leertoren is een technische ondersteuning zodat kinderen op onbereikbare plaatsen zelfstandig en veilig bepaalde taken kunnen uitvoeren.

Toen we kinderen waren, zetten onze grootmoeders een stoel voor ons neer om hen te helpen een chocoladetaart te bakken. Maar dit was onstabiel en gevaarlijk en we konden dit nooit zonder toezicht doen.

De leertoren vervult dezelfde functie maar zorgt ook voor de veiligheid van de kinderen. Dankzij het ontwerp met zijleuningen kan het kind zo vaak als het wil zelf naar boven en beneden, zonder gevaar voor vallen.

Behalve stabiliteit en veiligheid biedt de toren ook autonomie aan je kleintjes en aan jou. Je kunt namelijk volop genieten van de taken die je met je kinderen deelt.

Wat is een leertoren en waarvoor dient hij

Wat is de beste leeftijd om een leertoren te gaan gebruiken?

Zodra je kind kan staan, op traptreden kan klimmen en sterk genoeg is om zelfstandig te staan, kun je een leertoren gaan gebruiken. In het algemeen gebeurt dit tussen de 16 en 18 maanden (Spaanse link).

Aanvankelijk experimenteren kleintjes met de toren door hem te verslepen of te gebruiken als steunelement om op te staan. Maar op een dag begint het klimmen!

Afhankelijk van de grootte van het kind kan het gebruik tot 4 of 5 jaar verlengd worden. Het is belangrijk te controleren of de hoogte van het middel van je kind niet groter is dan de maat van de bovenste rail. Is dat wel het geval, dan is de toren niet langer een veilig element om te gebruiken.

De voordelen van dit hulpmiddel

Met een leertoren thuis laat je je kind experimenteren, leren, en meedoen met de verschillende taken in huis. Waaronder koken, sap klaarmaken, handen wassen, of tanden poetsen, enz.

Voor volwassenen is een van de belangrijkste voordelen dat ze activiteiten met hun kleintjes kunnen delen zonder ze de hele tijd te hoeven dragen. Naarmate het kind groeit, is het ook mogelijk om eenvoudige en veilige taken aan hen te delegeren, zodat ze hun eerste huishoudelijke verantwoordelijkheden op zich nemen. Zo voelen ze zich betrokken en groeit hun gevoel van eigenwaarde.

Op school is de toren ook erg handig. Hij stelt de kleintjes in staat naar boeken op planken te reiken of speelgoed op hogere meubelen te zetten.

Een Montessori-element thuis

Een leertoren is een hulpmiddel dat gebaseerd is op de Montessori-pedagogiek, die volhoudt dat een goede onderwijsruimte er een is die fysiek aangepast is aan de behoeften van kinderen. De Montessori omgeving (Engelse link) kan zowel op school als thuis in elkaar gezet worden.

Andere doelstellingen van de Montessori onderwijsmethode die met het gebruik van een leertoren versterkt kunnen worden zijn de volgende:

 • Leren door ervaring
 • Respect voor het ontwikkelingsritme van elk kind
 • Vrijheid van beweging
 • Deelname van kinderen aan hun eigen leren
 • Keuze van activiteiten
 • Het scheppen van aan kinderen aangepaste omgevingen
 • Zintuiglijke ervaringen
 • De bevordering van zelfstandigheid en autonomie
Kinderen vinden het leuk om te helpen in de keuken

“Niemand kan vrij zijn als hij niet onafhankelijk is. Daarom moeten de eerste actieve uitingen van de individuele vrijheid van het kind zo geleid worden, dat het door deze activiteit tot zelfstandigheid kan komen.
-María Montessori

Waarom een Montessori-leertoren kopen?

Een Montessori-leertoren is een ondersteunend element om het leren te vergemakkelijken. De redenen om er een aan te schaffen zijn echter heel persoonlijk en hangen af van verschillende factoren, die economisch, ruimtelijk en ouderlijk van aard zijn.

Het is echter goed om over de aanschaf ervan na te denken als je aan een van de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je houdt van de Montessori-methode en haar ideeën.
 • Het is belangrijk voor jou dat je kind zelfstandig functioneert, vooral in de badkamer.
 • Je kleintje is nieuwsgierig en vraagt om te zien wat je op het aanrecht of de tafel aan het doen bent.
 • Je peuter klimt graag om bij onbereikbare voorwerpen te komen en je hebt een veilig platform nodig om dat te kunnen doen (en zo driftbuien te voorkomen).

Zoals in het verhaal van Alice in Wonderland staat je huis niet in verhouding tot de grootte van de kinderen die erin wonen. Met een leertoren omzeil je dit probleem en krijg je tegelijk veiligheid, interactie met het gezin en gemoedsrust. Wellicht ook interessant voor jou

Tips van Maria Montessori over het opvoeden van onafhankelijke kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Tips van Maria Montessori over het opvoeden van onafhankelijke kinderen

Dit idee van Maria Montessori geeft ons een eenvoudig voorbeeld van hoe we kunnen helpen om onze kinderen, onafhankelijke kinderen te laten worden,...