9 top tips voor ouders die je moet weten

Ouderschapstips zijn geen universele waarheden, maar ze kunnen je wel helpen om te begrijpen hoe je kind is en wat de ontwikkelingsfasen zijn.
9 top tips voor ouders die je moet weten
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 26 februari, 2024

Misschien is het enige geldige recept voor ouderschap te weten dat er geen recept is. Het pad dat je met je kinderen bewandelt is uniek en bijzonder. Om de druk te verminderen, moet je accepteren dat opvoeden iets is wat je leert terwijl je het doet, maar je moet ook hulp accepteren en begrijpen dat je er niet alleen voor staat. Met dat in gedachten, wil je de beste tips voor ouders van de opvoedexperts weten?

In dit artikel bespreken we die tips die je in de praktijk kunt brengen met je kinderen. Het beste van alles is dat het suggesties zijn van opvoedingsdeskundigen.

De beste tips voor ouders volgens experts

Enkele aanbevelingen van opvoedexperts om de ontwikkeling van je kind te begeleiden.

Tips voor ouders om te helpen bij de opvoeding

1. Wees niet bang om genegenheid te tonen

Je hebt vast wel eens opmerkingen gehoord als “Als je ze de hele tijd vasthoudt, is dat alles wat ze willen”, “Geef ze niet zoveel genegenheid, anders worden ze verwend”, etc. Maar niets is minder waar.

Volgens positief ouderschapsadvies versterken nabijheid en genegenheid de band met je kinderen (Spaanse link) en vergemakkelijken ze de ontwikkeling van een veilige gehechtheidsrelatie.

Daarom gebeurt het tegenovergestelde van wat men zegt. Volgens Inés Di Bartolo, een psycholoog die gespecialiseerd is in hechtingsproblemen bij kinderen, zijn ze niet onattent of verwend, maar eerder veilig, vertrouwend en gevoelig voor anderen.

2. Stel grenzen aan het gebruik van technologie

Technologie kwam in ons leven om te blijven, niet om ons te overheersen. Als volwassenen moet je zelf de regels kiezen voor het gebruik van verschillende apparaten. Het is waar dat veel ouders hun kinderen een mobiele telefoon geven om een driftbui te voorkomen of om ze te vermaken. Deze strategie kan echter een tweesnijdend zwaard zijn.

Regel technologie in overeenstemming met de leeftijd van je kind en niet op basis van hoe hard ze schreeuwen als ze erom vragen. Op dit punt is neuropsycholoog Alvaro Bilbao overtuigend door te stellen dat de ontwikkeling van de hersenen veel activiteiten moet ervaren, zoals rennen, schilderen, vies worden, springen, buiten spelen, voordat ze toegang krijgen tot technologie.

3. Wees een voorbeeld

Vraag je kinderen niet om te doen wat je zelf niet kunt volhouden met je eigen acties. Dit zendt dubbele boodschappen uit en brengt ze in verwarring. Als je bijvoorbeeld het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het eten niet toestaat, doe het dan zelf ook niet.

4. Sta toe dat ze fouten maken

Een goede tip voor ouders, wees geen overbezorgde volwassene die alles voor je kinderen oplost. Het leven bestaat ook uit fouten en daar leer je van. Het is beter voor je kinderen om fouten te maken, want zo testen ze zichzelf, leren ze zichzelf kennen en beginnen ze te ontdekken waartoe ze in staat zijn. Als je altijd alles voor ze oplost, laat je ze weinig ruimte om te ontdekken.

Rafael Guerrero, psycholoog en opvoedingsdeskundige, suggereert op zijn beurt dat ouders de ideeën van processen en fouten kunnen overbrengen als onderdeel van leren. Er zijn processen die tijd nodig hebben, net zoals fouten deel uitmaken van de reis.

5. Straf je kinderen niet door je genegenheid in te trekken

“Als je je zo blijft misdragen, zal ik niet meer van je houden.” In het ritme van alledag merk je misschien niet wat je zegt of de enorme kracht van je woorden. Wat denk je dat je overbrengt als je tegen je kind zegt dat je niet meer van hem houdt als hij zich misdraagt? Je vertelt ze dat je alleen van ze houdt als ze braaf zijn, dat je ze alleen accepteert als ze gemakkelijk in de omgang zijn, dat er geen “met jou door dik en dun” is.

6. Leer je emoties te beheersen, zodat zij dat ook kunnen

Maritchu Seitún, ook een opvoedingsdeskundige, suggereert dat emotionele intelligentie in gezinnen van groot belang is. Anders groeien kinderen op zonder zich bewust te zijn van de belangrijke en waardevolle informatie die emoties geven. Daarom is dit een van de meest relevante opvoedtips.

Het is niets meer en niets minder dan hen leren herkennen hoe ze zich voelen, wat hen ongemakkelijk maakt, wat hen een goed gevoel geeft, wanneer ze bang zijn en wanneer ze hulp nodig hebben.

Meestal wordt het belang van de cognitieve component in intelligentie overschat, waarbij de rol van de emotionele component wordt genegeerd of onderschat. Ongetwijfeld is het leren ontdekken en beheersen van emoties (Spaanse link) een grote bron van leren en een proces dat zelfs het cognitieve versterkt.

7. Momenten delen is nog een van de tips voor ouders

In een wereld van overvolle agenda’s, taken en activiteiten is het beste wat je je kind kunt bieden quality time. Het gaat er niet om dat je 24/7 beschikbaar bent, maar als je bij je kind bent, sta dan geen onderbrekingen toe. Dit zal jullie helpen om een betere band te vormen.

8. Stel grenzen, respecteer ze en zorg dat ze gerespecteerd worden

Grenzen zijn noodzakelijk. Ze leiden ons en laten ons begrijpen hoe ver we kunnen gaan. Daarom is het noodzakelijk dat kinderen duidelijke, samenhangende en consequente grenzen hebben voor hun leeftijd. Grenzen zijn synoniem met respect.

Je moet ook specifiek zijn over de gevolgen als je kind bepaalde grenzen overschrijdt. Dit gaat niet over straffen, maar over de verantwoordelijkheid die ze moeten nemen voor hun eigen daden.

9. Tips voor ouders: moedig autonomie aan

Psycholoog Rafael Guerrero wijst erop dat het belangrijk is om kinderen te laten zien dat je ze vertrouwt . Hierdoor kun je ze de veiligheid geven om op onderzoek uit te durven gaan. Op deze manier bevorder je een solide gevoel van eigenwaarde en leren ze zichzelf te waarderen en zich capabel te voelen omdat iemand anders ook in hen gelooft.

Een kind helpt de afwas te doen

Dus, hoe moet ik mijn kind opvoeden?

Op het gebied van ouderschap zijn er meerdere ‘filosofieën’ die je vertellen wat je moet doen. Het is echter belangrijk om te weten dat dit proces geen lineair of uniek pad volgt. In sommige gezinnen en bij sommige kinderen is het makkelijker om bepaalde suggesties toe te passen dan in andere gevallen. Deze opvoedtips die we je zojuist hebben gegeven zullen je zeker helpen.

Het belangrijkste is om jezelf niet te straffen door te denken dat je een slechte ouder bent. Probeer eerder consistent te zijn met je waarden en met wat je gelooft en wilt overbrengen.

Je kinderen en je gezin kennen en met ze praten zal – meestal – het belangrijkste hulpmiddel zijn om te begrijpen hoe je moet handelen en wat het handigst is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bilbao, Alvaro (2015) El cerebro del niño explicado a los padres. Plataforma Actual. https://alvarobilbao.com/el-cerebro-del-nino-explicado-a-los-padres
  • Duarte-Rico, L., García-Ramírez, N., Rodríguez-Cruz, E. & Bermúdez-Jaimes. M. (2016). Las prácticas de crianza y su relación con el Vínculo Afectivo. Revista Iberoamericana de Psicología: Ciencia y Tecnología, 9 (2), 113- 124.
  • García Retana, J. Á., (2012). La educación emocional, su importancia en el proceso de aprendizaje. Revista Educación, 36(1),1-24.[fecha de Consulta 19 de Mayo de 2023]. ISSN: 0379-7082. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44023984007
  • Guerrero, Rafael (2018). Educación emocional y apego. Pautas prácticas para gestionar las emociones en casa y en el aula.Editorial Planeta. España.
  • Seitun, Maritchu (2013), Capacitación emocional para la familia, Grijalbo.
  • Siegel y Payne Bryson (2015), Disciplina sin lágrimas: una guía imprescindible para orientar y alimentar el desarrollo mental de tu hijo., Penguin Random House Grupo Editorial España.
  • Vivas García, M., (2003). La educación emocional: conceptos fundamentales. Sapiens. Revista Universitaria de Investigación, 4(2),0.[fecha de Consulta 19 de Mayo de 2023]. ISSN: 1317-5815. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=41040202

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.