Hoe met verveling om te gaan zonder naar schermen te grijpen

Door de verveling van kinderen in goede banen te leiden zonder hun toevlucht te nemen tot beeldschermen, kunnen ze zich bezighouden met allerlei gezonde en onderhoudende activiteiten.
Hoe met verveling om te gaan zonder naar schermen te grijpen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 28 mei, 2023

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het niet erg dat kinderen op bepaalde momenten niet weten wat ze moeten doen. In feite is het juist heilzaam! Dit motiveert ze om activiteiten te zoeken om zichzelf te vermaken, zodat hun verbeelding en creativiteit worden bevorderd. Het is belangrijk kinderen te leren om met verveling om te gaan en plezier te maken zonder naar schermen te grijpen. Dit is de sleutel als we problemen in de toekomst willen vermijden.

Vaak is het niet gemakkelijk om de verveling van onze kinderen in goede banen te leiden, want ze klagen voortdurend en weten niet wat ze moeten doen. Op die momenten maken ze ons wanhopig, wat ons vaak tot een verkeerde beslissing brengt.

Veel ouders zien de verveling van hun kinderen als een persoonlijk falen omdat ze verdrietig of ontmoedigd zijn. Dus, om te voorkomen dat ze hen zo zien, bieden ze hen uiteindelijk hun mobieltje, tablet, videospelletjes, of televisie aan. In dit artikel zien we hoe je die momenten van luiheid kunt beheren zonder je toevlucht te nemen tot schermen.

De voordelen van verveling bij kinderen

Hoewel verveling altijd als een negatieve emotie beschouwd is, is het een opvatting waar we vanaf moeten komen. Verveling helpt ons bij het vinden van nieuwe ideeën en dingen om te doen. Evenzo proberen we, als we onze kinderen verveeld en geïrriteerd zien, hen te behagen, ondanks dat ze een verkeerde beslissing nemen.

Er zijn veel voordelen die verveling op kinderen heeft. Behalve dat het een grotere ontwikkeling van de fantasie bevordert, heeft het nog vele andere, zoals de volgende:

  • Verveling moedigt fantasie en creativiteit aan: als ze niet weten wat ze moeten doen, zoeken kinderen zich met van alles te vermaken. Ze verzinnen zelfs nieuwe spelletjes of raken geïnteresseerd in andere dingen.
  • Het bevordert de rust: verveling is ook positief omdat het ons helpt even uit te rusten van de dagelijkse drukte van overdadige activiteiten.
  • Het helpt kinderen om emoties zelf te beheersen: kinderen die niet weten hoe (Spaanse link) ze met verveling moeten omgaan, worden vaak boos omdat ze tijd hebben om niets te doen. Als ouders die boosheid beheersen, geven we onze kinderen de kans om te leren hun emoties en geduld te beheersen.

Leer hoe je de verveling van kinderen kunt beheersen zonder schermen te gebruiken

Een meisje is aan het schilderen
Tekenen en schilderen zijn activiteiten waar kinderen dol op zijn. Als je ze een ruimte biedt om dat te doen, kun je zeker voorkomen dat ze tijd voor een beeldscherm doorbrengen.

Wie heeft niet op een bepaald moment zijn toevlucht genomen tot beeldschermen om zijn kinderen te vermaken? Je hoeft je er niet slecht over te voelen, want dit is iets wat veel ouders overkomt. Het goede is dat we veranderingen kunnen aanbrengen om deze situaties te vermijden.

De sleutel is dat ouders deze momenten van verveling op de juiste manier beheren. In plaats van ze schermpjes te geven om ze te kalmeren of ze te laten ophouden met klagen, moeten we meer aandacht aan ze besteden. Hier zijn enkele van de dingen die je kunt doen.

Bevorder momenten en ruimtes voor vrij spel

De tijd krijgen om de dingen te doen die ze graag doen, zal hen helpen hun autonomie te ontwikkelen. Je kunt ze verschillende mogelijkheden of verschillende activiteiten bieden, zodat ze diegene kunnen vinden die hen het meest interesseert of vermaakt.

Maak een lijst van activiteiten

Een ‘muurversiering van ideeën’ op een posterbord maken kan een goede optie zijn. Daarop kun je alle activiteiten om thuis te doen opschrijven die de kinderen leuk vinden. Als ze zich vervelen kun je het gebruiken om na te gaan wat ze leuk vinden om te doen, ze er een te laten kiezen en plezier te maken!

Houd papier en kleurpotloden bij de hand

Kleurpotloden en wat papier of een klein kleurboek in je handtas meenemen is altijd een goed idee. Als je uit eten gaat of als je ergens heen gaat waar de kinderen geen activiteiten te doen hebben, kunnen ze, in plaats van hun toevlucht te nemen tot beeldschermen, de hulpmiddelen gebruiken om te tekenen en te schilderen of een spelletje te spelen.

Gebruik apps om schermtijd te beperken

Vaak zeggen we tegen kinderen dat ze 30 minuten hebben om te spelen. De tijd verstrijkt echter en we zijn ons er niet van bewust omdat we ook met onze eigen dingen bezig zijn. Daarom is het gebruik van programma’s waarmee je de schermtijd zo kunt programmeren dat hij uitgaat als die tijd voorbij is een goede optie in deze situaties.

Hoe met verveling om te gaan zonder naar schermen te grijpen
Een ruimte bieden om te spelen en te lezen motiveert kinderen om verschillende activiteiten te doen, naast het gebruik van de beeldschermen.

Creëer een leeshoekje

Je kunt een leesruimte maken met boekenplanken waarin boeken met verschillende thema’s staan. Gemakkelijke toegang tot boeken kan het verlangen van kinderen opwekken om te lezen of om er naar te kijken als ze nog heel jong zijn. Bij heel kleine kinderen is het gunstig om ze voor te lezen, zodat ze er in de toekomst aan wennen om het zelf te doen.

Geef het goede voorbeeld

Als we niet willen dat onze kinderen het grootste deel van de tijd met beeldschermen bezig zijn, dan kunnen we zelf ook niet de hele tijd aan onze smartphones gekluisterd zitten. We moeten het gebruik van schermen vermijden als we met het gezin zijn en een voorbeeld stellen van wat we van onze kleintjes vragen.

Kies speelgoed verstandig uit

Speelgoed dat veel activiteit bevat maakt kinderen passiever. Anderzijds maakt speelgoed dat passiever is en minder prikkels geeft (geluiden, lichtjes, enz.), kinderen actiever.

Over hoe je verveling kunt voorkomen zonder je toevlucht te nemen tot schermen…

Je hebt al gezien dat het niet echt moeilijk is om kinderen te vermaken zonder je toevlucht te nemen tot schermen, maar het is een kwestie van eraan wennen en ze leren om op een andere manier met verveling om te gaan.

Het kan in het begin wat moeilijk zijn, want schermen zijn het gemakkelijkste hulpmiddel om naar te grijpen als kinderen van streek raken en hun ouders uiteindelijk wanhopig maken. Maar het is allemaal een kwestie van oefening en discipline. Ben je bereid het eens te proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.