5 imitatiespelletjes voor kinderen

Kinderen imiteren alles wat hun ouders doen. Neem daarom kennis van deze imitatie spelletjes voor kinderen.
5 imitatiespelletjes voor kinderen
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 24 mei, 2023

Kinderen leren en ontdekken door imitatie. Zichzelf in de plaats van een ander stellen en hun fantasie ontwikkelen zijn in dit verband twee van de vele vaardigheden die de jongste leden van het gezin door middel van spelletjes kunnen ontwikkelen. Ze zijn de eersten die van jongs af aan nabootsen wat hun ouders doen en later ontdekken ze de wereld aan de hand van andere voorbeelden. Wat is dus een betere manier om je kinderen te onderwijzen en te stimuleren dan door middel van speelse imitatiespelletjes?

Het imitatieproces in de kindertijd

In de kindertijd hebben assimilatieprocessen de overhand. Daarom doen kinderen als ze spelen moeite om te imiteren wat ze zien. Ze nemen dit heel serieus, zelfs als het vanuit het perspectief van de volwassene slechts een fantasie is of ze het belang niet begrijpen dat deze activiteiten verdienen voor de toekomstige groei van hun kind.

Wat het nut betreft, imiteren kinderen niet alleen wat nuttig of positief is. Op jonge leeftijd maken ze vaak geen onderscheid tussen wat nuttig en wat schadelijk is. Daarom is het de taak van ouders, verzorgers en degenen die verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen om te zoeken naar mogelijkheden waarmee ze hun persoonlijkheid en vaardigheden kunnen ontwikkelen door middel van imitatiespelletjes die daarvoor geschikt zijn.

De beste imitatiespelletjes voor kinderen

Symbolische spelletjes, zoals in het artikel (Spaanse link) van Aula Infantil staat, zijn activiteiten die tijdens de kindertijd onmisbaar worden. Ze bevorderen een goede cognitieve, emotionele, taalkundige, motorische en intellectuele ontwikkeling bij de allerkleinsten in huis. Daarom volgen hier enkele opties die al deze gebieden helpen versterken. Let dus op!

Een klein kind speelt voor de spiegel
Spelen voor de spiegel is een belangrijke activiteit, omdat het kinderen in staat stelt zichzelf te ontdekken. Het helpt hen bijvoorbeeld de verschillende delen van hun lichaam te leren kennen.

1. Het aanwijsspel

Om zichzelf te ontdekken is deze activiteit een van de meest essentiële. Het aanwijsspel, met behulp van een spiegel, laat het kind naar zichzelf kijken terwijl het de delen van zijn lichaam benoemt en aanwijst, zoals zijn hoofd, ogen, neus, oren, handen, benen, voeten, enz.

2. Muzikale gebaren

Gebaren maken vanaf de geboorte deel uit van de expressieve taal. Zozeer zelfs dat ze hoofdrolspelers zijn in de geleiding van de eerste woorden van een kind, omdat ze de communicatie ondersteunen. Voordat een kind bijvoorbeeld voor de eerste keer “nee” zegt, is het al in staat om grenzen aan te geven door met het hoofd te schudden.

Met dit in gedachten is een van de muzikale activiteiten die de meeste aandacht van kinderen in huis trekt, het benutten van verschillende liedjes en gedichten die hen inspireren om te gebaren met hun handen, voeten, gezicht of andere lichaamsdelen.

3. Het treinspel

Het treinspel bestaat uit het simuleren van de aanleg van een spoorweg met deelname van verschillende spelers. Het idee is om perfect gebruik te maken van de psychomotorische vaardigheden (Engelse link) van de kleintjes. En het mooiste is dat, naarmate de maanden verstrijken, verschillende doelen, moeilijkheden en doelstellingen kunnen worden toegevoegd.

Op deze manier is het een activiteit die aan elk moment van het leven kan worden aangepast en die kinderen ook leert om in een groep te werken. Daarom raden we aan het zowel thuis als op school uit te voeren.

Een meisje speelt alsof ze brandweerman is
Kostuums zijn altijd erg leuk voor de kleintjes. Bovendien kunnen ze door zich te verkleden verschillende personages uitbeelden en beginnen ze hun ware smaak qua beroepen te ontdekken.

4. Het spel van de beroepen, een van de meest traditionele imitatiespelletjes voor kinderen

Kleintjes doen alsof ze koks, kappers, verpleegsters, huishoudsters, kelners, astronauten, brandweermannen of een ander soort beroep zijn. Dit hoeft echter niet te betekenen dat ze er een roeping voor hebben en dat ze zich aan deze activiteiten willen wijden als ze groot zijn.

Eén ding is echter duidelijk: het nabootsen van al deze beroepen leert hen om elk beroep te waarderen en hun fantasie de vrije loop te laten, met de illusie die dit alles met zich meebrengt. Bovendien is het een stimulans voor hen om te ervaren wat ze leuk en wat ze niet leuk vinden, en om zichzelf te ontdekken in dit leerproces.

5. Het dierenspel

Er is geen betere manier om respect en liefde voor levende wezens en de natuur te bevorderen. We raden je aan dit imitatiespel voor kinderen uit te voeren, omdat ze dan al deze belangrijke waarden leren om voor het milieu te zorgen. Volg daarvoor gewoon de onderstaande stappen:

  • Teken de gekozen dieren op een posterbord of vel papier.
  • De volwassene moet het geluid van het dier maken.
  • Het kind moet het vervolgens herhalen.

Met deze activiteit krijgen kinderen niet alleen gegarandeerd de lachers op hun hand, maar leren ze ook de blootgestelde dieren te identificeren. Het mooiste is dat ze, naarmate ze groeien, ze bij naam kunnen gaan noemen. De imitatie van hun geluiden zal een eerste stap zijn in de richting van taalkundig leren.

Voordelen en plezier zijn gegarandeerd met deze imitatiespelletjes voor kinderen

Vanaf het moment dat kinderen nog jong zijn, hebben de volwassenen in hun leven de plicht om imitatiespelletjes op te zetten die nuttig voor hen zijn. Op die manier worden onder andere hun creativiteit, ontwikkeling en persoonlijkheid versterkt. We hopen dat je deze activiteiten met hen zult oefenen. Ongetwijfeld is er geen betere manier dan kwaliteitstijd door te brengen met familie en vrienden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.