Hoe kun je onvloeiende spraak verbeteren?

Wanneer kinderen spraak beginnen te ontwikkelen, kunnen ze het soms moeilijk vinden om bepaalde geluiden uit te spreken. Vandaag vertellen we je hoe je onvloeiend spraakgebruik kunt verbeteren.
Hoe kun je onvloeiende spraak verbeteren?
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 23 april, 2024

Tussen de leeftijd van twee en zes jaar doet zich een explosie voor in de woordenschat van een kind. En in sommige gevallen kan dit bepaalde problemen met zich meebrengen als het om spraak gaat. Daarom willen we nu advies geven over het verbeteren van onvloeiende spraak.

Wanneer kinderen taal beginnen te ontwikkelen, moeten we ze zoveel mogelijk begeleiden en de communicatie vergemakkelijken. Door dit te doen, kunnen we dit soort problemen voorkomen of in ieder geval minimaliseren. Met dat in gedachten, zal het volgende artikel je vertellen wat je moet doen – en wat je niet moet doen – als het gaat om onvloeiend spraakgebruik.

Hoe kun je onvloeiende spraak verbeteren?

Wanneer kinderen met het proces van taalverwerving beginnen, kunnen sommigen verschillende moeilijkheden vertonen. Ze kunnen bijvoorbeeld stilvallen, beginnen te stotteren, moeite hebben met het uitspreken van bepaalde lettergrepen, enz. En al deze zaken zorgen ervoor dat ze niet gemakkelijk kunnen praten. Veel ouders weten niet precies hoe ze in deze gevallen moeten reageren, daarom willen we wat advies geven.

Het is belangrijk om consequent te zijn en de volgende suggesties in de loop van de tijd te blijven volgen, zowel thuis als op school. Geleidelijk aan zullen kleintjes hun taal aanpassen aan wat ze zien en horen in hun omgeving. En aangezien leraren veel tijd met onze kinderen doorbrengen, is het belangrijk dat ouders en leerkrachten in dezelfde richting werken.

Vader en zoon praten samen

Tips voor het verbeteren van onvloeiende spraak bij kinderen

  • Laat kinderen hun ideeën uiten zonder ze te onderbreken.
  • Besteed aandacht aan wat kinderen zeggen, in plaats van alleen te focussen op hoe ze het zeggen.
  • Maak je geen zorgen over de manier waarop kinderen praten. Als kinderen merken dat hun ouders zich zorgen maken, merken ze meteen dat er iets mis is.
  • Houd oogcontact als kinderen tegen je praten.
  • Probeer niet uit te drukken wat kinderen zeggen door hun zinnen voor hen af ​​te maken. Laat ze zich liever in hun eigen woorden uiten.
  • Reageer langzaam en duidelijk als kinderen klaar zijn met praten. Gebruik enkele termen die zij zelf gebruikten om hun idee uit te leggen.
  • Als je iets doet dat concentratie vereist en je niet naar je kind kunt kijken, laat het hem dan weten. Vertel hem of haar dat je, hoewel je nu niet kunt kijken, nog steeds luistert en oplet.

Wat je niet moet doen om deze spraakstoornis te verminderen

Er zijn veel dingen die je kunt doen om spraakstoornissen bij kinderen tot een minimum te beperken. Maar nu willen we kijken welke dingen je niet moet doen.

1. Maak hun zinnen niet voor hen af

Probeer nooit te raden wat kinderen gaan zeggen of hun zinnen voor hen af te maken. Als je dat doet, ontmoedig je hen alleen om te praten.

2. Onderbreek ze niet als ze aan het praten zijn

Zorg ervoor dat je op jouw beurt wacht en laat kinderen afmaken wat ze zeggen. Op die manier, als ze klaar zijn met praten, is het jouw beurt om te praten. Het is belangrijk om hieraan te werken en het goede voorbeeld te geven voor je kinderen. Ze hebben minder zelfbeheersing dan volwassenen en moeten leren geduldig en respectvol te zijn wanneer anderen aan het woord zijn.

3. Corrigeer hun onvloeiende spraak niet altijd

Bekritiseer de manier waarop kinderen praten of de manier waarop ze bepaalde woorden of geluiden uitspreken, niet. Als je dat doet, zullen ze zich alleen maar meer bewust worden van hun eigen moeilijkheden en vastlopen wanneer het tijd is om die woorden en geluiden uit te spreken die moeilijk voor hen zijn.

Moeder luistert geduldig naar zoon

4. Haast kinderen niet wanneer ze hun ideeën uiten

Vaak sturen we zonder het te merken de boodschap naar onze kinderen dat we ongeduldig worden als ze klaar zijn met praten. We kunnen dit zelfs doen zonder te spreken, via onze gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. We moeten dus voorzichtig zijn – niet alleen met wat we zeggen, maar ook met onze gebaren.

5. Push je kind met onvloeiende spraak niet constant om snel en duidelijk te spreken

Alle kinderen zijn verschillend en hebben hun eigen tempo. Daarom heeft elk kind tijd nodig om zijn of haar ideeën te ordenen en uit te drukken. Als je kinderen ertoe aanzet om snel te praten, vallen ze vaak stil en blijven ze vastzitten met hun woorden en wat ze proberen te zeggen.

6. Praat niet te snel

Als je wilt dat je kinderen langzaam en voorzichtig praten, gebruik dan geen hoog tempo als je zelf praat. Zoals we al zeiden, zijn ouders rolmodellen als het gaat om taal en spraak. Kinderen zullen dus proberen de manier waarop jij spreekt te imiteren.

7. Dwing kinderen niet om hardop te praten in het bijzijn van vrienden, familieleden, buren, enz

Als je kind last heeft van onvloeiende spraak, dwing hem dan niet om zijn ideeën uit te spreken of te uiten in het bijzijn van andere mensen. Als je dat doet, zul je het probleem alleen maar accentueren en zal je kind zich nog meer bewust worden van zijn of haar moeilijkheden.

Laatste gedachten over onvloeiende spraak

Dit zijn enkele van de dingen die je in gedachten moet houden als het gaat om het verbeteren van spraak. Als de problemen echter aanhouden of als je geen verbetering merkt, aarzel dan niet om de hulp van een professional in te roepen. Hij of zij kan een grondige evaluatie uitvoeren en indien nodig een juiste behandeling aanbevelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.