De 3 soorten respect van positieve discipline

Weet jij wat de drie essentiële soorten respect van positieve discipline zijn? We zullen je vertellen waarom het belangrijk is om ze in gedachten te houden.
De 3 soorten respect van positieve discipline

Laatste update: 16 juni, 2021

De fundamentele pijler van positieve discipline is respect voor jezelf en voor anderen. Het behaviorisme dringt er bijvoorbeeld op aan dat kinderen volwassenen moeten respecteren, maar vergeet het belangrijkste: dat volwassenen ook kinderen moeten respecteren. Daarom willen we het vandaag met je hebben over de drie soorten respect van positieve discipline.

Respect is echter een nogal abstract begrip dat nauw samenhangt met de eigen waarden. Mensen, en vooral ouders, moeten over dit onderwerp nadenken, omdat het ons zal helpen onze waarden te definiëren.

Horizontale relaties: soorten respect

Respect wordt bepaald door horizontale relaties. Dit betekent dat kinderen met hetzelfde respect en dezelfde waardigheid moeten worden behandeld als volwassenen.

Als een volwassene bijvoorbeeld op de grond valt en bezeert, zou niemand eraan denken om tegen hem te zeggen: “Oh, sta op, er is niets aan de hand!” En dan niet de moeite nemen om hem of haar overeind te helpen. Dus waarom zouden kinderen niet met hetzelfde respect en dezelfde waardigheid worden behandeld als ouderen?

3 soorten respect van positieve discipline

Een ander voorbeeld dat je aan het denken zet is het volgende. Zou je een volwassene die je vanuit een andere kamer roept omdat hij je nodig heeft, geen aandacht geven em zijn emotionele pijn negeren? Je zou zeker naar hem of haar toe gaan! Dus waarom moeten kinderen wel huilen totdat ze uitgeput zijn of zich emotioneel verwaarloosd voelen?

Wat positieve discipline doet, is proberen ons ons gezond verstand terug te laten vinden en ons ervan bewust te zijn dat het doel niet altijd de middelen heiligt. Om verschillende situaties in ons dagelijks leven op te kunnen lossen, moeten we daarom onszelf, onze kinderen en de situatie op elk moment respecteren.

Respect moeten we cultiveren

Respect is iets dat we elke dag moeten cultiveren. Je moet het in de praktijk brengen door je fantasie te gebruiken. Als je kinderen bijvoorbeeld willen dat je ze een verhaal voorleest voordat je gaat slapen, en het was aan hen, dan zouden ze je waarschijnlijk nooit het verhaal uit laten lezen. Ze hopen namelijk dat je het licht niet uitdoet en dat je zo lang mogelijk bij hen blijft. Dat is heel normaal.

Maar om jezelf, de situatie en je kinderen te respecteren, is het de normaalste zaak om ze het verhaal voor te lezen voor de tijd die je goeddunkt, en dan het licht uit te doen en ze te laten slapen. Je doet dit omdat je weet dat ze rust nodig hebben. Je kunt ze ‘s avonds het verhaal laten kiezen en jullie zullen samen genieten van een geweldige tijd, vol respect van alle kanten.

Aan de andere kant is het heel belangrijk dat je ook goed voor jezelf zorgt. Dit betekent dat je kleine dagelijkse handelingen moet uitvoeren die rekening houden met je fysieke, mentale en emotionele welzijn. Dit kunnen eenvoudige en beheersbare dingen zijn die je in je dagelijkse routines kunt opnemen, zoals sporten, schrijven, knuffelen, iets eten dat je lekker vindt of een paar minuten per dag mediteren.

Het belangrijkste hier is om elke dag een paar minuten te besteden aan het zorgen voor jezelf en het verbeteren van je fysieke en emotionele toestand, zodat je beter voor je dierbaren kunt zorgen. Soms vergeten we dit, maar het is fundamenteel op het gebied van positieve discipline.

De drie soorten respect van positieve discipline

Zoals we eerder al aanhaalden, moeten we rekening houden met de soorten respect. We moeten het kind respecteren, onszelf respecteren en de situatie waarin we ons bevinden respecteren. Bovendien, hoewel respect een abstract begrip is, zijn er specifieke manieren om het uit te voeren, zodat je erover kunt nadenken.

We geven je hieronder enkele tips, maar het is belangrijk dat je even de tijd neemt om na te denken over hoe je ze in de praktijk kunt brengen. Dit is belangrijk omdat respect uiteindelijk te maken heeft met de manier waarop je de wereld ziet en de waarden waarin je gelooft.

Toon respect voor je kind

 • Accepteer je kind zoals hij of zij is.
 • Houd rekening met zijn of haar ontwikkelingsstadium.
 • Vertrouw op de capaciteiten van je kind.
 • Luister naar wat ze te zeggen hebben.
 • Toon empathie voor hun emoties.
 • Erken en waardeer hun inspanningen.
 • Houd rekening met ze bij de gezinsplannen (gezien hun leeftijd en capaciteiten).
 • Accepteer en respecteer hun grenzen en hun tijd.
Gezin respecteert elkaar

Toon respect voor jezelf

 • Leer jezelf kennen en waarderen.
 • Heb je eigen identiteit.
 • Besteed quality time aan jezelf.
 • Zorg voor jezelf.
 • Wees duidelijk over je grenzen.
 • Waardeer je prioriteiten.
 • Wees vastberaden maar ook vriendelijk.
 • Sta niet toe dat iemand je aanvalt of pest.
 • Doe wat je zegt en wees consistent in je daden en woorden.

Toon respect voor de situatie

 • Je acties mogen jou en anderen niet in gevaar brengen.
 • Handel volgens de regels die je hebt opgesteld in de situatie of op de plek waar je je bevindt.
 • Maak onderscheid tussen wat je wilt doen en moet doen.

Nu je weet wat de drie soorten respect van positieve discipline zijn, kun je ze implementeren in je eigen leven en je gezinsleven. Het is van vitaal belang dat je een harmonieus evenwicht vindt en we hopen dat je dit snel binnen je gezin in de praktijk kunt brengen. Wellicht ook interessant voor jou

Leer respect, niet gehoorzaamheid door angst
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Leer respect, niet gehoorzaamheid door angst

Jet beste wat we kunnen doen is onze kinderen vanaf zeer jonge leeftijd respect bij te brengen en dat ze weten dat empathie gebaseerd is op genegen... • Lorenzo, V. (2020) Crecer Juntos. Yoga y disciplina positiva para afrontar los retos de la educación. Editorial: Planeta.