5 Gedragingen die je moet vermijden als je kind sport
Er zijn een aantal gedragingen die je, als ouders, moet vermijden als je kind sport. Meestal worden deze impulsieve gedragingen uitgelokt door ongerustheid en wanhoop, maar ze kunnen je tot voortdurende fouten leiden.
Een van de belangrijkste aspecten van het leven van je kinderen is de sport die ze beoefenen. Die beoefening moet gericht zijn op hun smaak en voorkeuren, en niet zozeer op het bereiken van lichamelijk en psychisch welzijn. In die zin is het je taak als ouder om je kind in zijn activiteit te begeleiden en te motiveren. Maar soms kan dit uit de hand lopen.
Vandaag laten we je een reeks negatieve houdingen zien die je moet vermijden als je je kind bij zijn sportbeoefening begeleidt. Mis het niet!
Welke gedragingen moet je vermijden als je kind sport?
Ongebreidelde passie maakt zich vaak meester van veel ouders in de context van de sport van hun kinderen. Trots zijn mag, en gemotiveerd zijn ook. Maar er is een grens aan alles en die moet je kennen. Probeer je op het veld te beheersen en geef het beste voorbeeld aan je kinderen.
1. Laat je passie niet uit de hand lopen als je kind sport
Een van de eerste en meest erkende houdingen die vermeden moet worden is het externaliseren van ongebreidelde passie.
Kindersporten vereisen externe steun en motivatie van de ouders. Maar zoals elk aspect van opvoeden heeft stimulans een grens die nooit overschreden mag worden.
Probeer rustig van de ervaring te genieten en je emoties onder controle te houden. Dit betekent niet dat je je gevoelens over het kijken naar je kind dat de sport speelt waarvan het houdt moet inhouden. Maar je laten meeslepen door je impulsen kan onaangename gevolgen hebben, zoals je kind in verlegenheid brengen of demotiveren.
2. Voortdurend ruzie maken
Gebrek aan zelfbeheersing zet aan tot onbewuste reacties, vooral als zulke sterke emoties de scène domineren. Meer dan eens ziet men ouders na afloop van een wedstrijd ruzie maken op de tribune of met de coach van hun kind.
Denk je dat dit gênant is? Stel je nu eens voor hoe dit voor je kind is.
Daarom moet je in gedachten houden dat het je doel is elke vorm van verbale of fysieke confrontatie te vermijden op basis van wat er tijdens het sportevenement gebeurt.
Behalve dat je de mensen die rustig naar het evenement kijken van streek maakt, kun je ook je kind in verlegenheid brengen en zelfs tot frustratie en verdriet leiden.
3. Je kinderen onder druk zetten
Er zijn verschillende belangrijke aspecten aan sport voor kinderen, maar geen daarvan is druk. Zowel lichamelijk als psychologisch is het van essentieel belang de vorderingen van elk kind te respecteren.
Probeer in het geval van je kind te vermijden je sportfrustraties op hem/haar over te brengen en laat hem/haar zijn eigen weg gaan. Elk kind doorloopt een ander proces en het belangrijkste is dat ze plezier hebben in wat ze doen.
Een kind voortdurend onder druk zetten kan hem of haar vervelen en aanmoedigen het sporten helemaal op te geven.
4. Neem de rol van de coach op je als je kind sport
Als je kind een sport beoefent, doen ze dat waarschijnlijk op school, op een sportschool, of via een park- en recreatieprogramma. Hoe het ook zij, ze beschikken over de nodige faciliteiten en materialen, en ook over een coach die daarvoor goed opgeleid is.
Deze sportprofessionals zijn verantwoordelijk voor het voortdurend werken met kinderen en zelfs het dirigeren tijdens trainingen en officiële wedstrijden.
Als ouder is het je plicht het werk van de coach te respecteren en je grenzen te kennen als het gaat om ingrijpen.
Moedig je kind op het veld aan (Spaanse link), maar probeer niet het spel te leiden. Vermijd ook het geven van aanwijzingen tijdens de training, vooral als die in strijd zijn met die van de coach.
Bedenk dat het goed is voor kinderen om te leren wie de gezagsdrager op het speelveld is, om zo de grenzen van de sport in kwestie volledig te begrijpen.
5. Voortdurend angst tonen
Tot de houdingen die je moet vermijden als je kind sport behoren overdreven uitingen van angst. Meestal wordt dit gevoel ervaren door overbezorgde ouders, die uiteindelijk onzekerheid op het kind overbrengen.
Het beoefenen van sport wekt meestal bepaalde angsten op, vooral omdat kinderen lichamelijk met de omgeving willen omgaan. Het is echter belangrijk dat ouders een manier vinden om aan dit gevoel te werken, om het niet op hun kinderen over te brengen. In het begin is dat misschien niet gemakkelijk te begrijpen of te doen, maar op den duur zul je de resultaten zien.
Tegelijk heeft elke sport zijn eigen veiligheidsmaatregelen, waarvoor de instellingen en hun respectieve instructeurs moeten zorgen.
Houdingen die je moet vermijden als je kind sport om hun ontwikkeling niet te blokkeren
Lichamelijke en psychologische ontwikkeling is heel belangrijk voor je kinderen, vooral in zo’n gevoelige fase als de kindertijd.
Zorg er daarom voor dat je gedrag hun proces niet hindert en zoek naar hulpmiddelen om angsten te verzachten, aan onzekerheden te werken en je emoties onder controle te houden.
Bedenk dat jij de belangrijkste steun bent voor je kinderen, dus je voorbeeld is van doorslaggevend belang. Gedraag je als zodanig, wees verantwoordelijk (Spaanse link), en motiveer je kinderen steeds positief.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Romero, S. Et al. (2009). El comportamiento de los padres en el deporte. Retos: nuevas tendencias en educación física, deporte y recreación. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2883501
- Torregrosa, M. Et al. (2007). La influencia de padres y madres en el compromiso deportivo de futbolistas jóvenes. Revista Latinoamericana de Psicología. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-05342007000200002