4 zinnen die kinderen troosten als ze huilen

Als je een ouder bent, weet je hoe moeilijk het kan zijn voor kinderen om te kalmeren als ze van streek zijn. Hier zijn vier zinnen die je kunt gebruiken om kinderen te troosten als ze huilen.
4 zinnen die kinderen troosten als ze huilen

Laatste update: 25 augustus, 2021

Als kinderen huilen omdat ze boos of verdrietig zijn, moeten we met ze meevoelen en laten zien dat we begrijpen wat ze ervaren. Ze hebben ons nodig om hun emoties goed te keuren en te valideren. In dit artikel gaan we kijken naar vier zinnen die je kunt gebruiken om kinderen te troosten als ze huilen.

Als onze kinderen huilen, zeggen we vaak: “Niet huilen, het is niet zo erg!” Of “Stop met huilen!” Maar hoewel we het met de beste bedoelingen doen, minimaliseren we het belang en de omvang van hun gevoelens (Engelse link).

Daarom is het belangrijk om bepaalde zinnen te gebruiken die de emoties van ons kind troosten en respecteren. We moeten hun emoties de waarde geven die ze hebben, vooral voor onze eigen kinderen. Als je voorbeelden wilt zien van zinnetjes die je kunt gebruiken om kinderen te troosten als ze huilen, lees dan verder.

Het belang van zinnetjes die kinderen troosten als ze huilen

Allereerst, als ons kind huilt, moeten we weten waarom het boos of verdrietig is. Op deze manier is het gemakkelijker om zijn reactie te begrijpen.

Alle emoties, zowel bij kinderen als volwassenen, worden veroorzaakt door een stimulus die een reactie in ons oproept, of het nu een positieve of negatieve emotie is. Maar kinderen kunnen niet stoppen en nadenken over hoe ze op een rustige manier kunnen reageren. Ze handelen direct met driftbuien, huilen of slaan met de deur en schreeuwen.

We moeten onze kinderen daarom begeleiden met onze woorden en houdingen. Dit betekent dat je op hun niveau moet komen, ze in de ogen moet kijken, zonder ze te veroordelen, en ze te laten spreken zodat ze kunnen uiten wat ze voelen. Daarbij valideren we hun emoties, die belangrijk voor hen zijn.

Zinnen die kinderen troosten als ze huilen

Een moeder die knielt om haar huilende dochter te troosten.


Zeg niet: “Wees geen huilbaby!” Zeg in plaats daarvan: “Als je bang bent, wat heb je dan nodig om te stoppen met bang te zijn?”

Soms blokkeert angst ons, en het overweldigende gevoel zorgt ervoor dat we huilen, zelfs als volwassenen. Als we ons zo voelen, vindt niemand het leuk om te horen: “Wees geen huilbaby!” Of “Wees geen watje!” En hetzelfde gebeurt met kinderen, ze houden er ook niet van om die dingen te horen.

Angst bij kinderen leidt ertoe dat ze ontroostbaar gaan huilen. Het blokkeert ze en beperkt ze zelfs. Op die momenten moeten we hun reactie niet beoordelen. In plaats daarvan kun je ze het beste vertellen: “Ik begrijp dat je bang bent. Wat kunnen mama of papa doen om je te helpen ophouden bang te zijn?”

Je kleintje moet zich begeleid en begrepen voelen, wat hem helpt te ontspannen.

Vervang “Niet huilen!” met “Ik begrijp waarom je huilt!”

Op deze momenten moet je kind getroost en verzorgd worden. Ze hoeven niet te worden verteld dat ze moeten stoppen met huilen als ze een emotie voelen die zijn eigen waarde heeft.

Probeer ze altijd te begrijpen en help ze zich beter te voelen met je woorden. Geef ze de waarde die hun emoties verdienen, want het zijn die grote emoties die ze voelen die ervoor zorgen dat ze huilen. Als we ze begrijpen en begeleiden, voelen ze zich meteen beter.

Zeg niet: “Wees niet zo boos en stop met huilen, het is niet erg!” Zeg in plaats daarvan: “Ik zie dat je boos bent, zullen we het hebben over wat er aan de hand is?”

Net als iedereen lachen we als we vreugde voelen, maar als we ons boos of verdrietig voelen, hebben we hetzelfde recht om te huilen. Kortom, het zijn twee even geldige emoties. Als een kind boos is en reageert door te huilen, hebben ze ons dicht bij hen nodig, ze hebben onze liefde en ons begrip nodig. En door aan deze behoefte te voldoen, valideren we hun emotie.

We kunnen zeggen: “Ik zie dat je boos bent, wil je praten over wat er aan de hand is?” Met deze zinnen helpen we hen hun emoties te identificeren en te herkennen wat ze voelen wanneer ze deze emoties ervaren.

Een kleine jongen huilend op zijn moeders schoot.


Verander de uitdrukking, “Het is oke! en zeg “Ik begrijp dat je je zo voelt, wat kunnen we doen om je je beter te laten voelen?”

We voelen ons allemaal enorm verdrietig als we iemand of iets kostbaars verliezen. En op die momenten moeten we omarmd en begeleid worden. Hetzelfde gebeurt met kinderen, alleen dat het verlies voor hen een leraar kan zijn omdat ze van klas veranderen, een favoriet speelgoed, een vriend die naar een nieuwe stad verhuist, of een huisdier, bijvoorbeeld.

Op die momenten voelen ze een enorm verdriet en kunnen ze in tranen uitbarsten. Dat is het moment waarop we moeten afzien van hen te vertellen dat alles in orde is. Integendeel, we kunnen zeggen: “Ik begrijp dat je verdrietig bent omdat je vriend naar een andere stad is verhuisd. Wil je ze een brief schrijven? Dan kunnen jullie elkaar brieven sturen en contact houden.”

Zinnen die kinderen troosten als ze huilen

Deze zinnen om kinderen te troosten als ze huilen, zijn erg handig voor bepaalde momenten waarop we, in de hoop onze kinderen te helpen zich beter te voelen, vaak de verkeerde dingen zeggen. Houd ze in gedachten en breng ze in de praktijk als zich bepaalde omstandigheden voordoen. Je zult zien hoeveel ze je kinderen helpen zich beter te voelen. Wellicht ook interessant voor jou

De emotionele intelligentie van je kind stimuleren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De emotionele intelligentie van je kind stimuleren

Emotionele intelligentie: er is een eindeloze hoeveelheid psycho-pedagogische middelen waarvan we zelf kunnen leren en onze kleintjes kunnen stimul...