4 manieren om kinderen te helpen om hun grootouders te herinneren

Grootouders spelen een heel speciale en belangrijke rol in het leven van hun kleinkinderen en mogen nooit worden vergeten. Daarom willen we vier manieren voorstellen om kinderen te helpen om hun grootouders te herinneren.
4 manieren om kinderen te helpen om hun grootouders te herinneren
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Grootouders zijn die buitengewone individuen die voor ons hebben gezorgd en ons hebben verwend toen we klein waren. Velen zeggen dat grootouders eeuwig zouden moeten bestaan, maar we weten allemaal dat dit niet mogelijk is. Hun herinneringen blijven echter voor altijd bij ons. Vandaag willen we vier manieren bespreken om kinderen te helpen om hun grootouders te herinneren en zich altijd met hen verbonden te voelen.

“Twee van de meest bevredigende ervaringen in het leven moeten zeker die van het zijn van kleinkind of grootouder”.
– Donald A. Norberg –

4 manieren om kinderen te helpen om hun grootouders te herinneren

Kind met grootouders

1. Maak een boek met levensherinneringen

Een heel originele manier om kinderen te helpen herinneren aan hun grootouders, is door hun grootouders een boek met herinneringen te laten maken. Ze kunnen dit boek vullen met herinneringen uit hun leven en het jaren later aan hun kleinkinderen geven.

Met andere woorden, ze kunnen alles schrijven over ervaringen en herinneringen uit verschillende tijden in hun leven. Kindertijd, puberteit, volwassenheid en ouderdom. Ze kunnen natuurlijk ook specifieke herinneringen over hun kinderen en kleinkinderen opnemen.

Ze kunnen specifieke informatie in deze memoires opnemen, zoals:

  • Belangrijke persoonlijke informatie over henzelf: geboortedatum en -jaar, volledige naam, stamboom, enz.
  • Interessante feiten: hobby’s, interesses, talenten, etc.

Om deze taak uit te voeren, kunnen grootouders een leeg plakboek kopen en vervolgens opschrijven wat er in hen opkomt. Er zijn echter ook verschillende opties op de markt die op hetzelfde idee zijn gebaseerd. Bijvoorbeeld de boeken uit de Vertel Eens-serie.

2. Een fotoalbum voor grootouders / kleinkinderen

Foto’s zijn ook een geweldige bron die ons helpt terug te gaan in de tijd, naar ervaringen uit het verleden. Dus, een speciale en mooie manier om kinderen te helpen om hun grootouders te herinneren, is het maken van een fotoalbum met gedeelde herinneringen.

Dit kan buitengewoon ontroerend zijn omdat het kinderen een permanent en tastbaar verslag geeft van hun geliefde opa en oma.

“Als je het geluk hebt om nog steeds grootouders te hebben, bezoek ze dan, koester ze en verheerlijk ze zolang je kunt.”
– Regina Brett –

Herinneringen maken met grootouders

3. Geef kleinkinderen een voorwerp van sentimentele waarde

Alle grootouders bewaren verschillende voorwerpen die sentimentele waarde hebben om ze op een dag aan hun kleinkinderen te schenken. Voorwerpen zoals een ketting, een horloge, een armband, een beeldje, enz. Deze voorwerpen zijn uiterst kostbare en belangrijke geschenken die kinderen en grootouders verbinden, wat er ook gebeurt.

4. Samen tijd doorbrengen is de meest essentiële manier om kinderen te helpen herinneren aan hun grootouders

Tijd heeft een onmetelijke waarde. Daarom is het beste geschenk dat grootouders en kleinkinderen elkaar kunnen geven, de tijd die we samen doorbrengen… Lachen, plezier maken, leren, enz. Kortom, het creëren van geweldige herinneringen en het ontwikkelen van sterke emotionele banden die een leven lang meegaan.

Daarom is het belangrijk om de gebaren van liefde, zorgzaamheid en genegenheid in gedachten te houden die geen van beide partijen ooit zal vergeten. Deze zouden de prioriteit moeten zijn in elke relatie, vooral die tussen grootouders en kleinkinderen.

“Liefde is het grootste geschenk dat de ene generatie aan de andere kan overlaten”.
– Richard Garnett –

Laatste ideeën om grootouders te herinneren

Grootouders verdienen al onze zorg, respect, aandacht en bewondering. Ze zijn namelijk bereid alles te geven voor hun kleinkinderen, en wij zouden hetzelfde voor hen moeten doen.

Kleinkinderen moeten kunnen genieten van het gezelschap van hun opa en oma en de kans krijgen om ze alle knuffels en kusjes te geven die ze willen. Bedenk dat de grootouders van je kinderen helaas niet eeuwig zullen leven.

Toch zullen hun herinneringen voor altijd in de harten en herinneringen van je kinderen voortleven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.