14 Zinnen die je beter niet kunt zeggen tegen een kind dat bang is

Er zijn zinnen die je beter niet kunt zeggen tegen een kind dat bang is. Wil je weten welke dat zijn? Blijf lezen.
14 Zinnen die je beter niet kunt zeggen tegen een kind dat bang is

Laatste update: 19 december, 2021

Het is gebruikelijk dat kinderen op verschillende momenten angsten ervaren. Het is belangrijk dat wij volwassenen weten hoe we op de juiste manier kunnen reageren. Met dat in gedachten willen we je vertellen over 14 zinnen die je beter niet kunt zeggen tegen een kind dat bang is.

Angst is een emotie die wordt opgewekt als iemand het gevoel heeft dat hij in gevaar is of bedreigd wordt. Het verhoogt de productie van cortisol, het stresshormoon, om ons voor te bereiden op vechten of vluchten.

Als iemand bang is, versnelt zijn hartslag, neemt het zweten toe en verwijden zijn pupillen zich. Deze emotie is instinctief en de mensheid heeft zich erdoor weten te overleven.

Soms treedt angst op zonder een specifieke bedreigende stimulus, hoewel die dezelfde reactie uitlokt. Daarom kan je kind bang zijn voor iets dat jou niet bang maakt of waarvan je weet dat het ongevaarlijk is.

Wat er gebeurt is dat kinderen tussen 3 en 6 jaar een fase van irrationele angsten doormaken omdat ze nog niet goed onderscheid weten te maken tussen verbeelding en fantasie.

Je kinderen hebben dus je steun nodig om hun angsten onder ogen te kunnen zien. Om ze daarbij te helpen hebben we een compilatie samengesteld van zinnen die je beter niet kunt zeggen tegen een kind dat bang is. Lees verder!

Wat je niet moet zeggen tegen een kind dat bang is

Meestal gebruiken ouders bepaalde zinnen om hun kinderen te kalmeren als ze bang zijn. Maar vaak maken we de situatie erger zonder het te beseffen. Laten we eens kijken welke zinnen we beter niet tegen een angstig kind kunnen zeggen.

1. “Zo erg is het niet

Deze zin doet afbreuk aan hun emoties en moet in elke context vermeden worden. Het is misschien niet iets ergs voor jou, maar het bezorgt het kind ongemak.

Ook al denk je dat hun angst niet belangrijk is, als je deze zin zegt, maak je het kind alleen duidelijk dat hun emoties niet geldig zijn en dat ze die moeten onderdrukken. Dit kan hen in de toekomst ernstige emotionele problemen bezorgen.

14 Zinnen die je beter niet kunt zeggen tegen een kind dat bang is

2. “Stop met bang zijn”

Hoe graag je ook wilt dat je kind ophoudt zich bang te voelen, het is niet goed om het te dwingen het niet te ervaren.

Je moet niet vergeten dat angst een instinctieve emotie is die ons waarschuwt voor gevaar. Hoewel kinderen het mettertijd kunnen leren beheersen, is het niet iets dat ze met een druk op de knop kunnen uitschakelen.

3. Zeg nooit tegen een kind dat bang is: “Je bent een lafaard”

Maak je kind niet belachelijk omdat het bang is en lach hem ook niet uit om die reden. Niemand vindt het leuk uitgelachen te worden omdat hij ergens bang voor is.

Wat het kind nodig heeft is dat je zijn emoties valideert, ze begrijpt en aan zijn zijde staat. Help ze strategieën te ontwikkelen om met angst om te gaan in plaats van te proberen die te verbergen.

4. “Wees niet bang”

Ook al vind je het niet leuk je kind van streek te zien door angst en probeer je het ervan te overtuigen dat er niets is om bang voor te zijn, toch zal het zich niet onzeker blijven voelen. Angst is een natuurlijke emotie en je moet het als zodanig zien.

In plaats van te zeggen dat ze niet bang hoeven te zijn, vertel je ze dat ze heel dapper zijn. Dit zal hen troosten en hen veel beter laten voelen.

5. “Ik word boos als je zo doorgaat”

Kinderen bedreigen is in geen enkele situatie goed of aan te raden. Sterker nog, bij angst boezemt deze zin niet meer moed in, maar juist het tegendeel. Je maakt ze duidelijk dat angst een slechte emotie is en dat ze zich moeten schamen om die emotie te voelen. Of erger nog, dat hun ouders zich voor hen schamen om hoe ze zich voelen.

6. “Ben je daar echt bang voor? Schaam je je niet?”

Als je dit zinnetje zegt, bereik je dat je kind niet meer naar je toe zal komen als het ergens bang voor is. Behalve dat ze zich onzeker zullen voelen, zullen ze zich ook schamen voor hun eigen oprechte emoties.

7. “De reden van je angst is onzin”

Het lijkt misschien dwaas voor jou, maar voor je kind is het dat niet. Als je dit tegen je kind zegt, zal het denken dat zijn emoties echt dwaas zijn en dat ze die moeten onderdrukken. Maar zoals we al eerder zeiden, moet je zjn emoties valideren, zodat je kind zich begrepen voelt.

Laat ze je vertellen waarom ze ergens bang voor zijn en steun hem!

8. Zeg nooit “Je gedraagt je als een klein meisje” tegen een kind dat bang is

Is angst alleen maar een meisjesachtige emotie? Natuurlijk niet. Het is een emotie die ieder mens mag voelen.

Hoe boos je ook bent, je mag deze zin nooit tegen je kind zeggen.

9. “Wees niet bang, die knal zal je geen pijn doen”.

Het is niet goed tegen kinderen te liegen zodat ze ophouden bang te zijn, want dat zal je kind er alleen maar van weerhouden je in de toekomst te vertrouwen.

Knallen kunnen bij iedereen pijn veroorzaken en liegen is niet de beste manier om ze te overwinnen.

10. “Sluit je ogen en ga weer slapen”

Hoewel kinderen hun angsten onder ogen moeten zien, hebben ze in het begin hulp nodig. Daarom, als ze een nachtmerrie gehad hebben en bang zijn, ga dan naar ze toe, knuffel ze en praat een tijdje met ze. Dit zal hen helpen aan iets anders te denken, hen troosten, en hen in staat stellen zich beter en meer ontspannen te voelen.

11. “Huil niet om niets!”

Dit is nog zo’n zin die afleidt van hun emoties en die kinderen aanmoedigt ze te onderdrukken. Het zorgt ervoor dat ze begrijpen dat hun emoties er niet toe doen, terwijl ze dat voor hen wel doen.

12. “Huil niet, mannen zijn niet bang”.

Sinds wanneer is angst alleen iets van vrouwen of meisjes? Laten we deze stereotypen achter ons laten en waarde geven aan emoties, ongeacht wie ze voelt.

Dit is een zin die kinderen de mogelijkheid ontzegt uit te drukken wat ze voelen en die zegt dat ze, gewoon omdat ze jongens zijn, nergens bang voor kunnen zijn. Dit is een grote vergissing en je moet er niet in trappen.

13. “Niet overdrijven! Zo erg is het niet!”

Door hun angst te devalueren zal het kind alleen maar gefrustreerd en gestrest raken, wat tot agressief gedrag kan leiden.

14. Zeg nooit tegen een kind dat bang is “Je moet sterk zijn”

Een ouder reageert boos op de emoties van een kind

Van generatie op generatie is ons geleerd dat we onze angst niet moeten aanvaarden en dat we deze emotie moeten bagatelliseren. Maar als we dat doen, houden we op empathisch te zijn met de verschillende realiteiten van het leven.

Zinnen die je niet moet zeggen tegen een kind dat bang is

Deze zinnen die we je in dit artikel gegeven hebben mag je nooit zeggen tegen een kind dat bang is. Je helpt het zo namelijk helemaal niet. Je doet dan juist het tegenovergestelde.

Als een kind angst voelt, heeft het steun nodig om die te overwinnen. Dat impliceert veiligheid, vertrouwen, rust, veel liefde en begrip van jouw kant.

Verander je repertoire van zinnen en voorkom zo dat deze angsten langer aanhouden en in de toekomst fobieën of angstgevoelens veroorzaken. This might interest you...

8 gevaren van een overbeschermende opvoeding
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
8 gevaren van een overbeschermende opvoeding

Ouders kijken altijd uit voor het welzijn van hun kinderen. Soms gaan ze echter extreem bij hun overbeschermende opvoeding, en dat ondanks de gevar...