Mijn kind is bang voor vuurwerk: wat moet ik doen?

Angst voor bepaalde dingen voelen is heel normaal, maar soms kan het een ergere angst dan normaal zijn. In dit artikel gaan we het hebben over kinderen die bang zijn voor vuurwerk, en geven we je enkele tips om je kind te helpen het te overwinnen.
Mijn kind is bang voor vuurwerk: wat moet ik doen?

Laatste update: 05 december, 2021

In veel landen is het gebruikelijk om vuurwerk af te steken op feestdagen. Niet iedereen geniet echter van deze harde, doordringende geluiden. Veel kinderen zijn zelfs bang voor vuurwerk. Is jouw kind dat ook? Lees dit artikel dan goed door, want we zullen uitleggen wat je hier tegen kunt doen.

Voordat we dit onderwerp behandelen, willen we graag duidelijk maken dat angst een volkomen normale en natuurlijke emotie van mensen is. Het is een reactie van het lichaam op een situatie die we als gevaarlijk of bedreigend beschouwen, en een mogelijk gevaar op ons leven.

Mijn kind is bang voor vuurwerk, wat kan ik doen?

Als je kind bang is voor vuurwerk, is het belangrijk om eerst te weten dat situaties of plaatsen waar vuurwerk afgestoken wordt vermijden niet helpt. Dit zijn plekken zoals feestjes en andere vieringen.

Een huilend kindje

Dit kan namelijk zelfs contraproductief zijn. Het klopt dat een kind even opgelucht zal zijn als je de plek verlaat waar vuurwerk afgestoken wordt. Ze zullen hierdoor echter nooit hun irrationele angsten onder ogen zien, waardoor het onmogelijk is ze te overwinnen. Dit kan natuurlijk op lange termijn grote gevolgen voor ze hebben.

Dus, wat kan je doen als je kind bang is voor vuurwerk?

Wees voorbereid

Als je naar een plek gaat waarvan je weet dat ze vuurwerk af gaan steken, dan is het belangrijk dat je kind dit van tevoren weet. Je zult hem of haar moeten uitleggen dat er op een bepaald moment harde geluiden te horen zullen zijn vanwege vuurwerk.

Je moet je kind er dan van verzekeren dat deze knallen deel uitmaken van het feest waar jullie naar toe gaan. Laat je kind weten dat hij of zij zich geen zorgen hoeft te maken.

Probeer daarnaast, om ze minder bang te maken, samen video’s te kijken van feestjes of plaatsen waar vuurwerk afgestoken wordt.

Gedraag je zoals normaal

Het belangrijkste is dat je kalm blijft. Als je kind bang is voor vuurwerk, zal hij of zij waarschijnlijk in paniek raken of gaan huilen.

In dit soort situaties is het belangrijk dat je je niet anders gaat gedragen dan normaal. Als je kind ziet dat andere mensen niet bang zijn voor vuurwerk, zal hij of zij begrijpen dat het niet iets gevaarlijks is. Zo komt je kind er langzaam achter dat zijn of haar angst voor vuurwerk irrationeel is.

Toon begrip voor de situatie

Ook moet je empathie tonen voor je kind en begrijpen dat hij of zij het even moeilijk heeft op dat moment. In dit geval is communicatie fundamenteel. Praat met je kind en leg uit dat jij in bepaalde situaties ook bang bent. Verzeker je kind ervan dat je er bent om hem of haar te beschermen. Het is ook belangrijk om te laten weten dat hem of haar niks ergs gaat overkomen.

Gewoon bang voor vuurwerk of is het een fobie?

Als je denkt dat de angst van je kind voor vuurwerk extremer is dan normaal het geval zou zijn, kan het zijn dat het een fobie is. In dit geval is de beste optie om hulp te zoeken bij een psycholoog die gespecialiseerd is in de behandeling van fobieën.

Wat is fonofobie?

Fonofobie, ook wel ligyrofobie of sonofobie genoemd, is de term die wordt gebruikt om een specifiek type fobie te beschrijven waarbij iemand een extreme en irrationele angst heeft voor luide, intense en meestal plotselinge geluiden. Een voorbeeld hiervoor is het geluid dat geproduceerd wordt door vuurwerk.

Een kind bang voor vuurwerk

In extreem lawaaierige situaties kunnen mensen met fonofobie de controle verliezen en paniek- of angstaanvallen krijgen.

Naast het extreme ongemak dat ze voelen, worden ze door deze angst ook beperkt. Waarom? Omdat ze bepaalde situaties, waarin andere mensen hun angst kunnen zien, zullen proberen te vermijden.

Het belang van het omgaan met de angst voor vuurwerk

Als je kind bang is voor vuurwerk, is het belangrijk dat je thuis (in de mildste gevallen), of met de hulp van een specialist (in de ergste gevallen), deze angst behandeld. Gelijk wanneer je doorhebt dat je kind een angst heeft voor vuurwerk, moet je proberen deze angst op te lossen.

Hoe eerder je ingrijpt, hoe eerder je kind en jij weer een normaal leven kunnen leiden. Je hoeft dan niet bang te zijn dat een feestje of een avondje uit in een stressvolle en beangstigende avond zal veranderen.

We wensen je veel succes bij het helpen van het overwinnen van de angsten van je kind! Wellicht ook interessant voor jou

Irrationele angsten bij kinderen: wat je moet weten
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Irrationele angsten bij kinderen: wat je moet weten

Irrationele angsten komen vaak voor bij kinderen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je kleintje te helpen om over deze angsten heen te komen.  • Nardone, G. (2012). Miedo, pánico, fobias: la terapia breve. Herder Editorial.