Is het goed of slecht om een baby te laten huilen?

Huilen is het enige middel voor baby's om hun behoeften te communiceren. Kan het echter op baby's op de een of andere manier van invloed zijn als we ze te veel laten huilen?
Is het goed of slecht om een baby te laten huilen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 27 december, 2022

Baby’s huilen als ze honger hebben, het koud hebben, contact nodig hebben of een soort ongemak voelen. Wanneer baby’s huilen, dan is het duidelijk dat ze proberen om hun behoeften aan ons te communiceren. Is het dus goed of slecht om een baby te laten huilen?

Dit kan een controversiële kwestie zijn, omdat er twee tegengestelde standpunten zijn.

 • Sommige specialisten bevestigen dat er nadelige effecten zijn om een baby te laten huilen.
 • Terwijl anderen zeggen dat het kinderen juist geduld kan leren en kan leren om hun gedrag te beheersen.

We willen beide kanten van het debat aan de orde stellen. Evenals de voor- en nadelen van het laten huilen van baby’s.

Is het goed of slecht om een baby te laten huilen?

Zoals eerder vermeld, zijn er twee standpunten over dit onderwerp. Aan de ene kant stellen specialisten dat als je een baby lange tijd laat huilen het zoveel stress kan veroorzaken dat het tot neurologische problemen leidt.

Aan de andere kant stellen andere kinderartsen dat er geen overtuigende studies zijn die bevestigen dat langdurig huilen kinderen op enige wijze beïnvloedt. In feite geloven ze dat ze laten huilen ervoor zorgt dat ze:

 • Zich openstellen voor de wereld.
 • Onafhankelijker zijn.
 • Leren geduldig te zijn.

Natuurlijk houdt dit laatste argument rekening met het feit dat het kind niet huilt uit behoefte. Echter eerder uit een opwelling.

Om de twee posities beter te illustreren, zullen we nu de schijnbare voordelen en contra-indicaties van wat te doen als een baby huilt, analyseren.

De negatieve effecten

Huilende baby

Als het gaat om het laten huilen van een baby, zijn er veel negatieve gezichtspunten. Er zijn geen gedetailleerde studies die kunnen aantonen dat kinderen kunnen lijden. Toch is de waarheid dat er verschillende invloedrijke factoren zijn die moeten worden gemeten om te stellen dat deze actie schadelijk is.

We moeten er rekening mee houden dat het niet hetzelfde is voor een pasgeboren baby of een kind van jonger dan zes maanden om langdurig te huilen ten opzichte van een tweejarige die in een opwelling gaat huilen.

De leeftijd van kinderen en hun reden om te huilen zullen, voor een deel, de beslissende factor zijn voor het maken van juiste beoordelingen over dit onderwerp.

Concreet zijn de argumenten tegen het laten huilen van baby’s gebaseerd op de volgende consequenties. Ze kunnen:

 • Minder intelligent worden.
 • Nerveus worden of aan angst lijden.
 • Moeite hebben om contact te maken met andere mensen.
 • Later onzeker worden.
 • Volgens de psychosomatische geneeskunde kunnen kinderen psychische problemen krijgen.
 • Kinderen voelen zich misschien in de steek gelaten en laten dat gevoel in hun gedachten nestelen.
 • Niet zorgen voor huilende kinderen kan ertoe leiden dat ze een vermijdende gehechtheid ontwikkelen.

Een laatste argument stelt dat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, als kinderen snel de aandacht krijgen, stopt hun huilen, als ze mogen blijven huilen, dan zullen kinderen hun gegil en frustratie intensiveren.

De leeftijd van kinderen en hun reden om te huilen zullen, voor een deel, de beslissende factor zijn voor het maken van juiste beoordelingen over dit onderwerp.

Neutrale aspecten

Kind trekt huilend aan zijn oren

We moeten in deze paragraaf beginnen met iets uit te leggen. Specialisten die een neutrale houding aannemen zien geen significant probleem met het feit dat ouders een baby in korte afwezigheid laten huilen. Als ze bijvoorbeeld naar de wc moeten of als ze de fles klaarmaken.

Dit betekent niet dat ze er voorstander van zijn om kinderen voor een lange tijd te laten huilen of ze opzettelijk te verwaarlozen.

In plaats daarvan kijken ze naar het wetenschappelijke bewijs. Ze geloven dat er geen overtuigend bewijs is dat als een geldig argument kan dienen om tot definitieve conclusies te komen.

Aan de andere kant zijn ze het erover eens dat het niet toegeven aan wispelturig gedrag kinderen meer geduldig en tolerant zal maken naar hun ouders. De volgende aspecten worden ook ondersteund:

 • Als ouders onmiddellijk op wispelturig huilen reageren, dan zullen kinderen hun ouders manipuleren.
 • Je kunt kinderen die ouder zijn dan zes maanden die geen pijn, honger of slaapgebrek hebben een paar momenten laten huilen.
 • Je kunt kinderen laten huilen, maar het mag nooit langer dan vijf minuten duren.

Om af te sluiten, is het belangrijk om duidelijk te maken dat elke situatie anders is. Het is niet hetzelfde als baby’s  huilen omdat ze bijvoorbeeld niet in hun autostoeltjes willen zitten, ten op zichte van baby’s die huilen omdat ze honger hebben of omdat ze een schone luier nodig hebben.

Gebruik in ieder geval gezond verstand, heb geduld en toon genegenheid tegenover je kleintje.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.