Mythes en waarheden over zonbescherming voor kinderen

Zonnebescherming voor kinderen is essentieel vanwege hun tere en gevoelige huid. Hier zijn enkele mythes en waarheden.
Mythes en waarheden over zonbescherming voor kinderen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 26 mei, 2024

Bescherming tegen de zon bij kinderen is aangewezen om huidbeschadiging door ultraviolette straling en daaropvolgende huidkanker te verminderen. Fotobescherming omvat kleding, hoeden, make-up, zonnebrandcrèmes en zonnebrillen. Er zijn echter enkele overwegingen in dit verband die niet waar zijn. Hier zijn enkele mythes en waarheden over zonbescherming voor kinderen.

Mythes over zonbescherming voor kinderen

De zomer of zonnige dagen zijn de beste vriend van een kind. Hoewel blootstelling aan zonlicht gezonde voordelen biedt en het algehele humeur verbetert, kan een gebrek aan goede bescherming een averechts effect hebben.

Mythe #1: zonnebrandcrème is niet nodig in de winter

Volgens advies van de FDA (Engelse link) kan zelfs op bewolkte dagen tot 80% van de ultraviolette stralen door wolken heen. De zonnestralen kunnen ook weerkaatsen op reflecterende oppervlakken zoals water, beton, zand en sneeuw, waardoor blootstelling het hele jaar door een risico is.

Daarom kun je het beste zoveel mogelijk in de schaduw blijven. Ernstige en terugkerende zonnebrand is een risicofactor voor niet-melanoom huidkanker.

Mythes en waarheden over zonbescherming voor kinderen
Zowel in de winter als op bewolkte dagen kunnen de effecten van de zon schadelijk zijn als je niet de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Zonnebrandcrème moet het hele jaar door worden gebruikt.

Mythe #2: je kunt dezelfde zonnebrandcrème het hele jaar door gebruiken

Sommige zonnebrandcrèmes hebben een vervaldatum die aangeeft wanneer ze niet meer effectief zijn. Als het zonnebrandmiddel dus al over de datum is, moet je het weggooien. Om het product in goede conditie te houden, moet je voorkomen dat de verpakking wordt blootgesteld aan direct zonlicht of overmatige hitte. Verlopen zonnebrandcrèmes verliezen vaak hun consistentie of kleur en kunnen afwijken van het moment van aankoop.

Op verpakkingen moet de datum van de periode na opening (PaO) staan. Dit geeft aan hoeveel maanden het geopend en in gebruik kan blijven nadat het voor de eerste keer geopend is.

Mythe #3: zonnebrandcrème moet maar één keer per dag worden aangebracht

Een juiste toediening van zonnebrandcrème is de sleutel tot effectief gebruik. Daarom moet er ongeveer 15 minuten voor blootstelling aan de zon een royale en gelijkmatige laag zonnebrandcrème worden aangebracht. De juiste hoeveelheid (Engelse link) is 2 mg/cm2, wat overeenkomt met 30 ml/lichaam, en moet om de 2 uur of na het zwemmen en transpireren opnieuw worden aangebracht.

Waarheden over zonbescherming bij kinderen

De zon kan een positieve bijdrage leveren voor kinderen. Ze moeten echter goed beschermd worden om de schade te voorkomen die de zon veroorzaakt in het heden en, door accumulatie, in de toekomst. We moeten de zon en de effecten ervan niet demoniseren, maar bepaalde voorzorgsmaatregelen en controles nemen om er op een gezonde manier van te kunnen genieten.

Waarheid #1: kinderen moeten zonnebrandcrème gebruiken, zelfs als ze een donkere huid hebben

Iedereen moet een zonnebrandcrème met een breed spectrum gebruiken, met een SPF van meer dan 30. Hoewel kinderen met een donkere huid zelden bruin worden of verbranden, is schade door de zon duidelijk zichtbaar. Bruin worden is een verdedigingsmechanisme van de huid tegen de agressie die wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon.

Kinderen met een donkere huid moeten ook beschermd worden tegen de zon
Kinderen met een donkere huid kunnen enige ingebouwde huidbescherming hebben door melanine dat meer UV-straling wegfiltert. Deze natuurlijke bescherming gaat echter niet ver genoeg, dus moeten ze ook zonnebrandcrèmes gebruiken.

Waarheid #2: zonnebrandcrème moet een SPF van 30 of 50+ hebben

Zonnebrandcrèmes met een SPF van 50+ die fotostabiele, d.w.z. breedspectrum, UVA-filters bevatten zijn meestal ideaal. De zonbeschermingsfactor meet voornamelijk de bescherming tegen UVB-stralen. Er is echter steeds meer bewijs dat UVA-stralen een rol spelen bij de ontwikkeling van huidkanker.

Zonnebrandcrèmes met factor 30 of 50 bieden bescherming tegen 97 tot 98% van de UVB-stralen. Hoewel een hogere zonnebrandcrème 99% van de UVB-stralen kan blokkeren, is dit slechts een zeer kleine toename.

Waarheid #3: blootstelling aan de zon is verboden voor baby’s

Volgens de aanbevelingen van de American Academy of Pediatrics (Engelse link) mogen baby’s jonger dan 6 maanden niet direct worden blootgesteld aan ultraviolette straling.

Het dragen van lichte kleding die alle blootgestelde delen bedekt is essentieel, evenals het gebruik maken van schaduwrijke buitenruimtes. Zonnebrandcrèmes moeten vrij zijn van kleurstoffen en parabenen en moeten hypoallergeen zijn.

Zonbescherming voor kinderen

Bescherming tegen ultraviolette straling en veiligheid in de zon voor kinderen omvat veel meer dan het gebruik van zonnebrandcrème. Deze veiligheidsaanbevelingen omvatten het juiste gebruik van breedspectrum zonnefilters, het dragen van een zonnebril met UV-bescherming en het kiezen van zoveel mogelijk beschermende kleding. Ook het opzoeken van schaduw en het beperken van blootstelling wanneer de zon sterk is, zijn goede preventieve praktijken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. Am J Clin Dermatol. 2002;3(3):185-91. doi: 10.2165/00128071-200203030-00005. PMID: 11978139. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11978139/
  • Petersen B, Wulf HC. Application of sunscreen–theory and reality. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2014 Apr-Jun;30(2-3):96-101. doi: 10.1111/phpp.12099. Epub 2014 Jan 6. PMID: 24313722. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24313722/
  • Yang EJ, Beck KM, Maarouf M, Shi VY. Truths and myths in sunscreen labeling. J Cosmet Dermatol. 2018 Dec;17(6):1288-1292. doi: 10.1111/jocd.12743. Epub 2018 Aug 15. PMID: 30112840. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30112840/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.