Wat te doen als je kinderen slecht reageren?

Als je kinderen slecht reageren, is het belangrijkste dat je je kalmte bewaart en niet terug reageert met onbeleefde en onaardige bewoordingen.
Wat te doen als je kinderen slecht reageren?

Laatste update: 05 november, 2021

Misschien is een van de dingen die ouders het meest van streek kunnen maken, wanneer kinderen op een agressieve of onbeleefde manier reageren als we een opmerking maken of een verzoek doen. Op het moment dat je kinderen slecht reageren, volg je de stappen die we in dit artikel delen.

Onthoud dat het belangrijkste is dat je niet met dezelfde houding reageert op de provocaties die tijdens een ruzie gegeven worden. Jij bent de volwassene. Je moet dus voorkomen dat je in de verleiding komt om je te laten verleiden tot een zinloze ruzie op slechte voorwaarden.

Wat te doen als je kinderen slecht reageren?

Bewaar je kalmte

Als zo’n situatie zich voordoet, is het het minst raadzaam om afwijzend te reageren. De manier waarop je reageert kan je relatie met je kinderen verzwakken of versterken. Je moet dus heel voorzichtig zijn.

Als je reactie te zacht is, kunnen je kinderen het ongepaste gedrag herhalen. En als die te streng is, zullen ze het gevoel krijgen dat ze zich niet kunnen uiten.

Vermijd schreeuwen als je kinderen slecht reageren

Vermijd schreeuwen en slechte woorden als je niet kalm bent. Haal diep adem en denk goed na over wat je gaat zeggen. Stel het gesprek uit tot je een moment vindt waarop beide partijen kalm zijn en tot een verstandige overeenkomst kunnen komen.

Ga na wat de oorzaken zijn die dit soort situaties veroorzaken

Dat je kinderen slecht reageren, betekent niet altijd dat ze problemen met je hebben.

Probeer te ontdekken of er een externe omstandigheid is, op school of in hun sociale kring, die hen van streek maakt. Als dat zo is, reageer dan niet met agressie. Ga naar de oorzaak van het probleem en probeer te helpen het op te lossen.

Houd de regels duidelijk over gedrag dat niet aanvaardbaar is

Als je in het gezelschap van je kinderen je gezinsregels vaststelt, is het nodig om zo specifiek mogelijk duidelijk te maken wat van kinderen verwacht wordt ten opzichte van ouders en andere leden van hun gezin. Het hebben van duidelijke grenzen zal je kinderen helpen twee keer na te denken voor ze je respectloos aanspreken.

Wat te doen als je kinderen slecht reageren

Vergeet niet dat je de audiovisuele inhoud waartoe ze toegang hebben ook moet controleren. Veel respectloos gedrag is namelijk het gevolg van de herhaling van gedrag dat ze zien in hun favoriete programma’s of in video’s op internet.

Wees dus voorzichtig met wat je kinderen zien en horen, zowel op televisie als in de echte wereld, niet alleen als gezin maar ook in hun directe sociale omgeving op school.

Herinner ze eraan dat elke actie zijn consequenties heeft

Nadat je bepaald hebt welke stemtonen of welke woorden tussen ouders en kinderen niet acceptabel zijn, maak je duidelijk dat als ze deze grenzen overschrijden, er consequenties zullen zijn die ze op zich moeten nemen.

Om dit te doen kun je ze onder andere bepaalde voorrechten ontnemen. Denk bijvoorbeeld aan speeltijd en amusementsactiviteiten. Of draag ze extra huishoudelijke taken op, of een andere methode die jullie afgesproken hebben.

Vrouw is aan het werk en let niet op haar kinderen die ruzie maken

Improviseer niet als het gaat om het straffen van ongepast gedrag. Dan kan het probleem namelijk erger worden. Bedenk dat als je vanaf het begin regels vaststelt, het samenleven voor iedereen gezonder zal zijn.

Gedraag je zoals jij verwacht dat je kind zich gedraagt

Als de ruzies met je partner uitlopen op beledigingen en agressieve toon, is het logisch dat je kinderen daar slecht op reageren. Behandel iedereen in je gezin en in je sociale kring op de manier die ookvoor je kinderen toegestaan en geaccepteerd is.

Het is ook heel belangrijk dat je je kinderen op een respectvolle manier aanspreekt, zodat ze zien dat ze op dezelfde toon moeten spreken als jij tegen hen gebruikt. Vermijd sarcasme en onbeleefde woorden die een negatieve invloed kunnen hebben op je jonge kinderen of tieners.

Erken wanneer ze zich op een beleefde manier gedragen

Geef ze speciale aandacht als ze zich goed gedragen en je respect tonen.

Bekrachtig handelingen die respect voor jou of een ander gezinslid tonen positief. Laat deze gelegenheden niet voorbijgaan om onder alle omstandigheden vriendelijke interacties aan te moedigen.

Geef ze voldoende aandacht als kinderen altijd slecht reageren

Vaak is de reden dat je kinderen slecht reageren, dat ze zich genegeerd voelen. Besteed minstens een uur per dag om naar ze te luisteren, deel te nemen aan hun activiteiten en je te verdiepen in wat er bij hen leeft. Maak je even los van de mobiele telefoon en werk aan dingen diet je met je kinderen kunt delen. This might interest you...

Ongehoorzame kinderen: wat is de oorzaak van hun gedrag?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Ongehoorzame kinderen: wat is de oorzaak van hun gedrag?

In dit artikel leer je ongehoorzame kinderen te herkennen. Leer over de oorzaken van hun slechte gedrag hoe je het kunt oplossen.