De huistest: een kijkje in de emotionele wereld van een kind
Tekenen is een van de favoriete bezigheden van kinderen. En iedereen die tijd met hen heeft doorgebracht, weet dat huizen een van de meest terugkerende elementen in hun tekeningen zijn. Iets dat zo ogenschijnlijk eenvoudig en triviaal is, kan ons echter belangrijke en interessante gegevens verschaffen over de emotionele wereld van onze kleintjes. Daarom gaan we vandaag dieper in op de huistest. Waar bestaat de test uit en welke gegevens kan het ons onthullen?
De huistest maakt deel uit van de zogenaamde projectieve tests. Of, meer specifiek, tot de grafische of expressieve tests. Dit betekent dat de tekeningen die een kind maakt een venster kunnen openen naar zijn onbewuste… naar zijn meest intieme ervaringen.
Het kenmerk van deze tests is dat de persoon in kwestie niet weet wat ermee wordt geëvalueerd en hoe. Daarom is het niveau van weerstand of manipulatie minimaal. Zeker in het geval van kinderen, voor wie tekenen zo’n natuurlijke en alledaagse bezigheid is.
Wat is de huistest?
De huistest bestaat er eenvoudig uit het kind te vragen een huis te tekenen naar eigen goeddunken. Het is belangrijk om geen opmerkingen te maken die hun tekening kunnen beïnvloeden. Zorg ervoor dat ze de activiteit op een volledig vrije manier kunnen doen.
Als ze klaar zijn, moet je naar verschillende aspecten van hun creatie kijken die je informatie zullen geven over verschillende aspecten van je kind. Denk bijvoorbeeld aan hun emoties, persoonlijkheid en sociale relaties.
Hoe interpreteer je de huistest?
Om relevante gegevens uit de tekening te halen, moeten we kijken naar de vorm, grootte, kleuren en elementen waaruit het huis bestaat. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat je de resultaten later met andere soorten tests moet bevestigen. Bovendien moeten je interpretaties globaal zijn en mag je de betekenis van een element niet als bepalend beschouwen.
De huistest: grootte van het huis
Open, extraverte en sociale kinderen tekenen meestal grote huizen. Het zijn meestal vrolijke kinderen die hun huis zien als een gastvrije plek vol welzijn. Kleine huizen daarentegen geven aan dat het kind verlegen, gereserveerd of introvert is en een bepaald niveau van sociale angst kan voelen.
Aan de andere kant, wanneer het huis aanzienlijk hoog is, kan dit erop wijzen dat een kind snel volwassen moet worden en onafhankelijk moet worden. Als het te laag is, kan dit erop wijzen dat het kind angst, onderdrukking of zorgen voelt.
Deuren en ramen
Deuren en ramen vertegenwoordigen de relatie van het kind met zijn omgeving, zijn openheid naar buiten. Daarom, als ze geen deur tekenen of de deur te klein is, is het waarschijnlijk dat het kind zichzelf wil isoleren en weg wil gaan van de omgeving en sociale relaties. Dit zou worden versterkt als de deur gesloten is of een hangslot of gewoon slot heeft.
Aan de andere kant, als de deur groot en open is, geeft dit aan dat het kind vriendelijk is en van relaties houdt. Hij kan zelfs de neiging hebben om te afhankelijk van anderen te zijn.
Grote ramen laten een kind zien dat open staat en leergierig is. Terwijl kleine vensters kunnen wijzen op een zekere behoedzaamheid, voorzichtigheid en wantrouwen in relaties met anderen.
Dak en schoorsteen
Het dak staat voor creativiteit en fantasie. Grote daken, schuine daken of daken die over de muren hangen, duiden dus op een groot fantasierijk vermogen. Een huis zonder dak daarentegen is een teken van weinig creativiteit. Bovendien, als de dakpannen op een gedetailleerde manier worden getekend, dan kijk je naar een meer rationele en logische persoonlijkheid. Als het dak plat is, kan er een gevoel van beklemming zijn door een te rigide opvoeding.
Tegelijkertijd zijn de schoorsteen en de rook die eruit komt een symbool van familierelaties. Daarom, als deze elementen aanwezig zijn, geven ze aan dat het kind zijn huis als een warme en gezellige plek ervaart en dat er goede familiecommunicatie is. De afwezigheid ervan duidt op een koud huis of een gebrek aan communicatie.
Het nut van de huistest
Het bovenstaande zijn slechts enkele van de vele aspecten waar we naar moeten kijken om de huistest te interpreteren. Om betrouwbare gegevens te verkrijgen, moet je namelijk alle elementen (Spaanse link) als een geheel interpreteren.
Daarnaast, hoewel het een indicatieve test is die interessante en waardevolle informatie kan opleveren, is het belangrijk om het later te bevestigen met andere, meer objectieve instrumenten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rodríguez, J. M. C. (2012). Estudio de los mecanismos de adaptación y socialización en el dibujo del “Test de la Casa” con una muestra de estudiantes de psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 1(2), 183-191. https://www.redalyc.org/pdf/3498/349832340018.pdf
- Hammer, E. (1988). Aspectos expresivos de los dibujos proyectivos. Test proyectivos gráficos, 51-61. https://www.bibliopsi.org/docs/carreras/obligatorias/CFG/15proyectivas/veccia/primer%20cuatri%202020/Hammer%20-%20Aspectos%20expresivos%20de%20los%20dibujos%20proyectivos.pdf