De voordelen van naast je kind slapen

Vind je het heerlijk om naast je kind te slapen? Wist je dat hun zelfvertrouwen tijdens deze momenten kan toenemen? Leer meer!
De voordelen van naast je kind slapen

Laatste update: 31 januari, 2022

Co-sleeping is de laatste jaren erg populair geworden, hoewel de praktijk ervan allesbehalve nieuw is. Ook al heeft je kleintje zijn eigen bed, het valt niet te ontkennen dat naast je kind slapen iets heel bijzonders is.

Vanaf het moment dat ze geboren worden, worden kinderen de beste metgezellen van hun ouders. Ze zorgen voor een onovertroffen gemoedsrust, vervullen ons met geluk en geven ons het gevoel dat het ons aan absoluut niets ontbreekt. Op dezelfde manier zijn ouders vanaf de eerste momenten van hun leven het beste toevluchtsoord voor kinderen. Ze bieden hen namelijk veiligheid, brengen vertrouwen over en overtuigen hen ervan dat hen niets ergs zal overkomen.

Daarom slapen veel kinderen tijdens hun kinderjaren bij hun ouders, omdat zij degenen zijn die hen behoeden voor angstgevoelens. Ook garanderen hun ouders hen veiligheid en goede zorg terwijl ze slapen.

Op dezelfde manier biedt co-sleeping de beste zorg voor de basisbehoeften van de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan borstvoeding op verzoek.

De voordelen van naast je kind slapen

De huidige maatschappij meent echter dat, als een kind opgroeit, het essentieel is het uit het bed van de ouders te halen. Velen beweren dat langdurig co-sleeping de ontwikkeling van zelfredzaamheid in de weg staat.

Maar dit is eigenlijk niet waar. Want naast je kinderen slapen is op elke leeftijd heilzaam. Daarom leggen we hieronder elk van de deugden ervan uit.

De voordelen van naast je kind slapen

Kinderen worden groot, maar ze hebben hun ouders altijd nodig. Obstakels en angsten kunnen namelijk op elk moment van het leven opduiken.

Daarom is je kind bij je in bed laten kruipen een geweldig initiatief om het zijn toevlucht te bieden die het zo nodig heeft. Deze eenvoudige handeling deelt hen namelijk mee dat ze het begrip en de onvoorwaardelijke steun van hun ouders hebben.

Bovendien is het een effectieve manier om kinderen te laten inzien dat ze op elk moment bij jou terecht kunnen. Je zult altijd bereid zijn naar hen te luisteren en hen te helpen al hun twijfels op te lossen.

Dit beschermt ook de emotionele gezondheid (Engelse link) van de kleintjes. Het geeft ze namelijk geluk en stelt ze in staat de spanningen die hen kwellen los te laten. Bovendien krijgt hun gevoel van eigenwaarde een oppepper, omdat ze het gevoel krijgen dat ze altijd iemand zullen hebben die onvoorwaardelijk van hen zal houden.

Een moeder en dochter liggen heerlijk te slapen

Om al deze redenen vergroot naast je kind slapen de emotionele band die jullie beiden delen, omdat duidelijk gemaakt wordt dat medeplichtigheid tussen jullie altijd zal bestaan. En dat jullie, ondanks de leeftijd van het kind, een groot aantal bijzondere momenten kunnen delen.

Tot slot wordt zo de veiligheid van kinderen vergroot, omdat je ze de boodschap geeft dat ze nooit alleen zullen zijn. Tegelijkertijd leren ze dat de eenheid van het gezin niet vervalt met het verstrijken van de tijd.

Een speciale band

Met het hele gezin in één bed

Ook ouders hebben baat bij deze momenten van liefde en bescherming. Dat komt omdat ze zich gerustgesteld voelen dat het goed gaat met hun kinderen en ervan overtuigd zijn dat zij de begeleiders zijn die ze zo hard nodig hebben.

Bovendien ontnemen deze momenten de kinderen hun vrijheid niet. Integendeel, wat hen duidelijk wordt gemaakt, is dat ze een helpende hand krijgen om hun motivatie en levensdoelen nieuw leven in te blazen wanneer ze dat nodig hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ministerio de Educación de Colombia. La salud emocional en la educación inicial [Internet]. Colombia: Ministerio de Educación; 2019. [citado 03 de enero 2022]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.