Wat is het Batman-effect en hoe beïnvloedt het kinderen?

Het Batman-effect is een strategie die wordt gebruikt om kinderen te motiveren. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten. Je zult het vast heel interessant vinden!
Wat is het Batman-effect en hoe beïnvloedt het kinderen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 06 mei, 2019

Het Batman-effect is een leuke en eenvoudige manier om kinderen te laten zien dat ze sterker zijn dan ze denken. Tegenwoordig wordt het steeds moeilijker om kinderen doorzettingsvermogen en mentale kracht bij te brengen.

Het Batman-effect laat kinderen de belangrijke vaardigheid van doorzettingsvermogen ontdekken. Het is een geweldige strategie, die veel kinderen helpt om de saaiste taken te voltooien.

In feite hebben talrijke studies aangetoond dat het Batman-effect kinderen op een positieve manier beïnvloedt. Het helpt hen om beter te volharden dan kinderen die geen vergelijkbare methode gebruiken.

Het gebruik van tactieken die kinderen helpen om afleiding te vermijden bij het werken aan langetermijndoelen, is cruciaal voor hun succes. Dit is dus wat er gebeurt met het Batman-effect.

Kleine kinderen denken soms dat ze superhelden zijn. Ze gebruiken alle energie en motivatie van binnenuit om de activiteit te doen die ze doen.

Het Batman-effect en doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen, of het vermogen om iets vol te blijven houden, is essentieel voor het leven. Het is vooral belangrijk voor kinderen. Ze hebben de technologie en het vermogen om vrijwel direct toegang te krijgen tot bijna alle vormen van entertainment.

Gezien de moeilijkheden die kinderen hebben met het doorzetten bij saaie taken, is het Batman-effect een zeer nuttige strategie. Het werkt bijna perfect. Eigenlijk bestaat het uit het motiveren van kinderen door hen te vertellen om te doen alsof ze een superheld zijn.

Meisje in superheld kostuum

Jonge kinderen, die graag spelen alsof en zich identificeren met een positief karakter, kunnen hiermee hun doorzettingsvermogen vergroten. Vergeet niet dat deze vaardigheid hen in staat stelt om:

  • zichzelf te reguleren
  • afleidingen te vermijden
  • zich beter te concentreren op doelen en doelstellingen.

Het Batman-effect zorgt ervoor dat kinderen een derde persoon als uitgangspunt gebruiken en vanuit een extern perspectief denken. Het zorgt er namelijk voor dat ze zich emotioneel verwijderen van hoe ze zich op dat moment voelen. Dit helpt dan om zelfregulatie en doorzettingsvermogen te ontwikkelen.

Kinderen zijn meer doorzettend als ze verkleed als Batman zijn

Om het Batman-effect bij kinderen te verklaren, zullen we je het onderzoek erachter laten zien. Onderzoek toont aan dat kinderen volhardender zijn als ze verkleed zijn als hun favoriete superheld.

Onderzoekers testten 180 kinderen tussen de 4 en 6 met behulp van een computeroefening. Ze hadden echter ook de mogelijkheid om op een iPad te spelen als ze zich verveelden.

Van daaruit verdeelden ze de kinderen in drie groepen:

  • In het eerste moesten de kinderen nadenken over hun prestaties en of ze hun volle 100% gaven.
  • In de tweede werden ze gevraagd om aan zichzelf te denken in de derde persoon.
  • Uiteindelijk moest de derde groep zich voorstellen dat ze een superheld waren.

Het experiment toonde aan dat de kinderen in de derde groep meer tijd besteedden aan het werk zonder afgeleid te worden, en ze konden werken zonder met de iPad te willen spelen.

De mogelijke verklaring is dat als kinderen zich voordoen als superhelden, ze ook inbeelden dat ze hun krachten hebben.

Het Batman-effect laat kinderen de belangrijke vaardigheid van doorzettingsvermogen ontdekken. Het is een geweldige strategie, die veel kinderen helpt om de saaiste taken te voltooien.

Kan ik het Batman-effect thuis gebruiken?

Zonder enige twijfel is het antwoord ja. Je kunt het Batman-effect bijvoorbeeld gebruiken om je kinderen te motiveren hun kamer op te ruimen of een activiteit af te maken. Het kan zelfs de druk zijn die ze nodig hebben en het is eenvoudig te implementeren.

Je moet je kind een van zijn favoriete karakters laten identificeren. Zorg er natuurlijk voor dat het iemand is die hard werkt en een goed voorbeeld geeft.

Vanaf dan, wanneer je ziet dat je kind het moeilijk heeft, kun je hem motiveren door hem te vertellen zijn werk te doen zoals zijn favoriete superheld dat zou doen.

Meisje verkleed als superheld

Je kunt zelfs meespelen en je kind aanspreken als zijn favoriete superheld. Dit zal het kind enthousiast maken en hem nog meer in zijn rol laten geloven.

In feite kan het kind zich beter op zijn gemak voelen door te doen alsof en beter te werken dan normaal.

Elke keer dat je kind doorzet, wordt hij dus mentaal sterker. Daardoor zal hij in staat zijn om ingewikkelder uitdagingen in de toekomst te overwinnen.

Kortom, het Batman-effect is een van de meest bruikbare methoden om kinderen te motiveren met aandachtsproblemen. Zoals je kunt zien, heeft het veel geweldige voordelen. Het zal vast heel goed werken bij je kindje.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • White, R. E., Prager, E. O., Schaefer, C., Kross, E., Duckworth, A. L., & Carlson, S. M. (2017). The “Batman Effect”: Improving Perseverance in Young Children. Child Development88(5), 1563–1571. https://doi.org/10.1111/cdev.12695
  • White, R. E., & Carlson, S. M. (2016). What would Batman do? Self-distancing improves executive function in young children. Developmental Science19(3), 419–426. https://doi.org/10.1111/desc.12314

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.