10 opmerkelijke dingen over linkshandige kinderen

10 opmerkelijke dingen over linkshandige kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

In een wereld waarin de meeste dingen in ons leven gemaakt zijn voor rechtshandige mensen, is het noodzakelijk als ouders van linkshandige kinderen om hen goed te helpen.

Als je kindje linkshandig is, zal je zeker meer aandacht moeten besteden aan hun ontwikkeling en leren. Zowel op school als bij sport of muziek is het heel gewoon om te zien dat de rechterkant meer aandacht krijgt dan de linkerkant.

Je moet hier rekening mee houden zodat je kind zijn sterke kant zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Het is ook belangrijk om geduld te hebben als kinderen leren schrijven.

De tijden waarin scholen linkshandige kinderen dwongen om met rechts te schrijven zijn al lang voorbij.

Vandaag de dag hoor je veel vaker dingen zoals: “ben je links? Wow! Dat is geweldig!” En dan hebben we het nog niet over de ontelbare lijst van artiesten en professionele atleten die bekend zijn om het feit dat ze links zijn.

Wat wetenschappers zeggen over linkshandige kinderen

Door wat verder in het onderwerp te duiken, ontdekten we dat wetenschappers de oorzaak van linkshandigheid nog steeds niet vastgesteld hebben.

Veel denken dat het een gevolg is van de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Anderen zeggen dat het door erfelijke factoren komt, zoals te veel testosteron en stress bij de moeder toen ze zwanger was.

Waar ze het wel over eens zijn is dat linkshandigheid een neurologische kwestie is. Het wordt door de hersenen bepaald en hangt af van de lateraliteit van onze kinderen.

Wat je moet weten over linkshandige kinderen

Onze hersenen hebben twee helften: de rechterhelft bestuurt de linkerkant van ons lichaam en de linkerhelft is verantwoordelijk voor de bewegingen aan de rechterkant.

Bij linkshandige kinderen is de dominante helft van de hersenen rechts. Hierdoor kunnen deze kinderen de linkerkant van hun lichaam beter beheersen, wat hen onderscheidt van rechtshandige kinderen.

10 opmerkelijke dingen over linkshandige kinderen

Linkshandige kinderen

We hebben ons allemaal wel ooit eens afgevraagd waarom dit zo is. Hieronder geven we je een lijst met opmerkelijke dingen over linkshandige kinderen.

 1. Er wordt geschat dat tussen 10% en 13% van de mensen op de wereld linkshandig is en dit is altijd zo geweest. Waarom is dit? Veel zeggen dat door culturele druk om rechtshandig te zijn, ouders vaak linkshandige neigingen te negeren. En ze dwingen kinderen om hun rechterhand te gebruiken.
 2. Linkshandige kinderen hebben een voordeel bij veel sporten zoals boksen, voetbal en tennis. Volgens onderzoek komt dit omdat ze een beter ruimtelijk inzicht hebben.
 3. Het percentage van linkshandige kinderen is groter bij meisjes dan jongens, respectievelijk 11% en 9%. De oorzaak hiervoor is nog niet bekend.
 4. Linkshandige kinderen zijn meestal creatiever. Dit komt omdat de rechterhelft van hun hersenen, die te maken heeft met creativiteit, inspiratie en artistiek vermogen, meer stimulatie krijgt en actiever is.
 5. Veel gevallen van tweelingen zijn ontdekt waarbij een van hen linkshandig is. Er zijn echter ook een paar gevallen waarbij beide links zijn.
 6. De meeste linkshandige kinderen tekenen figuren en mensen die naar rechts kijken. 
 7. 80% van linkshandige kinderen heeft een familielid die ook linkshandig is.
 8. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat dyslexie en stotteren vaker voorkomt bij linkshandige mensen die gedwongen worden om hun rechterhand te gebruiken als ze jong zijn.
 9. Onderzoekers hebben ontdekt dat de verbindingen tussen de linkerkant van de hersenen en de rechterkant van het lichaam sneller zijn bij linkshandige mensen. Hierdoor zijn ze mentaal behendiger en kunnen ze ook sneller denken.
 10. Volgens een onderzoek uitgevoerd door het Journal of Nervous and Mental Disease is het moeilijker voor linkse kinderen om met negatieve emoties om te gaan.

Afhankelijk van de ouders

Kind en emmer

Een ding is zeker. Onze kinderen zullen niet gezien worden als anders dan de rest omdat ze met hun linkerhand schrijven.

In plaats daarvan is het onze taak om hen aan te moedigen en aan hun behoeften aan te passen. Dan kunnen ze zich op hun gemak voelen en vrij zijn om hun linkerhand te gebruiken.

We moeten geen sociaal-culturele fout maken en willen dat ze rechtshandig zijn. In plaats daarvan moeten we hen helpen om goed te groeien en ontwikkelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Asociación Norteamericana de Psicología y Cherry Norton. (2008). Zurdos: ¿Más inteligentes que los diestros o mas despistados y desmemoriados. Washington
 • Auzias, M., & del Río, P. (1990). Niños diestros, niños zurdos. Visor.
 • Gessen, V., & Gessen, M. M. (2003). El niño zurdo. Educere, 7(22), 298-300. https://www.redalyc.org/pdf/356/35602226.pdf
 • Gicherman, D y otros. (2009). El manejo del niño zurdo. Ediciones Universidad Central de Venezuela. Venezuela.
 • Medina, A. y García de Medina, M. (2010) Ser zurdo, una discapacidad para la educación técnica. En Arnaiz, P.; Hurtado, Ma.D. y Soto, F.J. (Coords.) 25 Años de Integración Escolar en España: Tecnología e Inclusión en el ámbito educativo, laboral y comunitario. Murcia: Consejería de Educación, Formación y Empleo. https://diversidad.murciaeduca.es/tecnoneet/2010/docs/amedina.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.