Op welke leeftijd stopt de ontwikkeling van meisjes?

Het opgroeien van onze kinderen brengt onvergetelijke herinneringen met zich mee voor ons als ouders. De tienerjaren zijn uniek. Vaak voelt het aan dat iedere periode te snel voorbij gaat.
Op welke leeftijd stopt de ontwikkeling van meisjes?

Laatste update: 17 januari, 2019

Als we onze kinderen zien opgroeien en volwassen worden, vragen we ons dikwijls af: op welke leeftijd stopt de ontwikkeling van meisjes?

De complexe perioden van puberteit en adolescentie brengen belangrijke lichamelijke veranderingen met zich mee. De lichamelijke groei is misschien wel het meest zichtbare.

Wist jij dat het begin van de lichamelijke ontwikkeling tijdens de puberteit verschilt tussen jongens en meisjes? Lees hieronder verder om meer te weten te komen.

De specifieke eigenschappen van een mannen- of vrouwenlichaam bepalen een duidelijk verschil in de manier waarop ze groeien. Hetzelfde geldt voor de tijd die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen. Opvallend is dat de puberteit eerder lijkt te beginnen bij meisjes. Bij hen begint de ontwikkeling al op jongere leeftijd.

Voordat we elk groeistadium tijdens de puberteit en adolescentie in detail gaan bekijken, willen we duidelijk maken dat het hier niet enkel gaat om lengte. Groei heeft ook betrekking op gewicht, seksuele volwassenheid en zelfs interne biologische processen.

Verschillen tijdens de puberteit tussen jongens en meisjes

Bij jongens begint de puberteit doorgaans vanaf ongeveer 10 jaar. Bij meisjes daarentegen begint de puberteit ongeveer een jaar vroeger.

Deze fase in het leven van meisjes wordt bepaald door de verschijning van de zogenaamde borstknoppen. Deze term verwijst naar een klein stuk vetweefsel onder de tepels. Dit markeert het begin van de borstontwikkeling en dus de puberteit.

Een meisje vertoont ook reeds secundaire geslachtskenmerken voordat jongens dit doen. Bij meisjes betekent dit hoofdzakelijk het vergroten van de borsten en gewichtstoename. Bij jongens verschijnt de gezichtsbeharing.

De puberteit stopt rond de 13 jaar bij meisjes en rond de leeftijd van 14 jaar bij jongens. In beide gevallen maakt de puberteit plaats voor een volgende groeifase, namelijk adolescentie.

“Opvallend is dat de puberteit sneller lijkt te beginnen bij vrouwen. Bij hen begint de ontwikkeling al op jongere leeftijd.”

Het begin van de adolescentie bij meisjes

Tijdens de adolescentie verandert ook de hormonale regulering bij meisjes. Hun lichamen beginnen dan een grotere hoeveelheid van het Gonadotropin-releasing hormone (GnRH), oestrogeen en progesteron te produceren.

Ze beginnen ook meer testosteron te produceren maar in mindere mate dan bij jongens. Dit hormoon is vooral aanwezig in mannenlichamen. Deze hormonale veranderingen zorgen voor belangrijke lichamelijke veranderingen, bijvoorbeeld:

Op welke leeftijd stopt de ontwikkeling van meisjes
 • Meer zweten en vettigere huid.
 • Haargroei op bepaalde lichaamsdelen waaronder ook intieme delen.
 • Toename in lengte en gewicht. Meisjes groeien tussen de 20 en 30 cm in lichaamslengte en komen tussen de 7 en 10 kg aan. Dit zijn geen nauwkeurige cijfers. Ze kunnen variëren van persoon tot persoon.
 • Borstontwikkeling maar ook het uitzetten van de dijen en heupen. De groei van dijen en heupen bij een meisje heeft te maken met een verhoogd percentage lichaamsvet.
 • Menstruatie en de ontwikkeling van de geslachtsorganen. De eerste menstruatie van een meisje, menarche genoemd, duidt niet het begin van de puberteit aan. Dit kan zich voordoen tot 2 jaar na het begin van de puberteit.

Lichamelijke veranderingen zijn echter niet de enige veranderingen die zich voordoen bij jonge vrouwen tijdens de adolescentie. Hun emoties, gevoelens en de manier waarop ze de wereld en anderen zien, veranderen ook allemaal.

Het samenkomen van al deze veranderingen zorgt voor een gevoel van instabiliteit. Het is daarom erg belangrijk dat meisjes gesteund worden door hun familie.

Volwassen gezinsleden kunnen hun dochters geruststellen tijdens deze periode die logischerwijs samengaan met zoveel veranderingen.

Wanneer stopt de groei en ontwikkeling van meisjes?

Net zoals meisjes eerder met hun lichamelijke ontwikkeling beginnen dan jongens, eindigt deze fase ook eerder bij meisjes. Gemiddeld duurt de adolescentie doorgaans tot de leeftijd van ongeveer 19 jaar. Het einde van deze fase kan voor sommige vrouwen echter op een jongere leeftijd komen en op een latere leeftijd voor anderen.

Wanneer stopt de groei en ontwikkeling van meisjes

Houd in gedachten dat de genen die een meisje erft van haar ouders niet de enige factor is die bepalend is voor de ontwikkeling van meisjes. Andere factoren die een invloed hebben tijdens de puberteit en adolescentie zijn onder andere: 

 • Voeding. Een gezond en evenwichtig dieet is de sleutel voor een goede lichamelijke ontwikkeling. Dit geldt voor alle levensfases, inclusief de tienerjaren.
 • Rust. Elke dag voldoende slapen stelt het lichaam in staat om de juiste hoeveelheid somatotropine aan te maken. Somatotropine, ook wel groeihormoon genoemd, wordt tijdens onze slaap geproduceerd.
 • Lichaamsbeweging. Een van de voordelen van lichaamsbeweging is het stimuleren van de ontwikkeling van spieren en botten. Het stimuleert eveneens de eetlust en slaperigheid. Dit betekent dus dat het een goede nachtrust helpt te bevorderen. Het verbetert tegelijkertijd de stofwisseling.
 • Gezondheid. Tenslotte kunnen hartziekten, eet-, groei- en hormonale stoornissen een negatieve invloed op de ontwikkeling hebben.

Tot slot, het is  normaal dat zowel jongens als meisjes hun adolescentie beëindigen met een toegenomen gewicht en lengte. Dit is een natuurlijke, gezonde transformatie die wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Brix N, Ernst A, Lauridsen LLB, Parner E, Støvring H, Olsen J, Henriksen TB, Ramlau-Hansen CH. Timing of puberty in boys and girls: A population-based study. Paediatr Perinat Epidemiol. 2019 Jan;33(1):70-78.

 • Lalys L, Pineau JC. Age at menarche in a group of French schoolgirls. Pediatr Int. 2014 Aug;56(4):601-4.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.