Voedingsmiddelen die een verstikkingsgevaar vormen

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die verstikkingsgevaar opleveren en beter niet aan jonge kinderen kunnen worden aangeboden. Zoek uit welke dat zijn.
Voedingsmiddelen die een verstikkingsgevaar vormen

Laatste update: 26 mei, 2022

Er zijn enkele voedingsmiddelen die een groot risico op verstikking inhouden en daarom moet er speciale aandacht aan besteed worden tot de slikreflex van het kind volledig efficiënt is. Kinderen voedsel geven dat verstikkingsgevaar oplevert kan hun leven in gevaar brengen.

Om geen fouten te maken in deze kwestie is het raadzaam de tabellen voor de introductie van voedingsmiddelen in het kader van aanvullende voeding zorgvuldig te lezen.

Pas ook de presentaties en bereidingen van bepaalde ‘gevaarlijke’ voedingsmiddelen aan, om het niet helemaal zonder te hoeven stellen. Er zij op gewezen dat een voedings- of energietekort in deze levensfase ook het lichaam en de gezondheid van het kind kan aantasten.

Voedingsmiddelen die verstikkingsgevaar opleveren

Complementaire voeding is een tijd van leren. Het is het eerste contact met de culinaire wereld en de poort naar gezonde gewoonten.

Zuigelingen met hun handen laten experimenteren en zelf hun smaak en voorkeuren laten ontdekken is een geweldige stimulans. Het vergt echter veel aandacht, toewijding en aanwezigheid van ouders of verzorgers, zowel bij de bereiding van de maaltijden als bij het aanbieden ervan aan de kinderen.

Hieronder laten we je enkele voedingsmiddelen zien met een hoog risico op verslikken. Veel ervan mogen pas aan kinderen worden aangeboden als ze 4 of 5 jaar oud zijn, om ongelukken te voorkomen. Maar andere kunnen in hun dieet opgenomen worden als de bereiding en de manier om ze aan de kleintjes aan te bieden aangepast worden. Let dus op!

Voedingsmiddelen die een verstikkingsgevaar vormen
De introductie van voedingsmiddelen is een proces dat door verzorgers met toewijding moet worden uitgevoerd wat betreft de keuze, de verwerking en het aanbieden van voedingsmiddelen.

1. Hele noten

Noten zijn voedingsmiddelen van zeer hoge kwaliteit. Ze bevatten namelijk enkele eiwitten en vetten die essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid. Van sommige van de laatste, zoals omega 3-oliën, is aangetoond dat ze (Engelse link) bijdragen tot de werking van het hart- en vaatstelsel en ontstekingen verminderen.

Door hun organoleptische kenmerken kunnen hele noten echter gemakkelijk verstikking veroorzaken. Omdat het harde eetwaren zijn, zijn ze moeilijk te kauwen en in de mond te hanteren. Vooral als we aan de mond van een zuigeling denken.

Om dit probleem te vermijden zonder hun voedingsstoffen op te geven, kun je geschikte bereidingen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan notencrèmes, of ze vermalen en hun meel in een pudding of cake verwerken.

Een laatste feit over noten is dat ze nogal allergeen zijn en daarom moeten ze met bepaalde voorzorgsmaatregelen in het dieet van je baby worden opgenomen. Raadpleeg je kinderarts voor je ze in je dieet opneemt, zodat hij je het beste kan adviseren.

2. Gummies

Door hun grootte, consistentie en textuur kunnen gummies en kauwgom bij de kleintjes verstikking veroorzaken. Bovendien zijn het producten die geen enkel voordeel bieden in termen van voedingsstoffen. In feite bevatten ze een overmatige hoeveelheid enkelvoudige suikers, wat bij veelvuldige consumptie het risico op stofwisselingsziekten verhoogt.

Onze aanbeveling is ze zo veel mogelijk te vermijden en als je ze toch aan je kinderen aanbiedt, ze tijdens het innemen steeds in het oog te houden.

3. Rauwe wortels

Die voedingsmiddelen die ongekookt worden aangeboden moeten een zachte consistentie hebben om door kleintjes gemakkelijk gekauwd te kunnen worden vóór het doorslikken.

Sommige eetwaren, zoals rauwe wortels (Engelse link) of appels, en ook harde stukken vlees, vergen veel coördinatie van de mondstructuren en een enorme spierarbeid om de voedselbolus uit te werken. Hierdoor worden kinderen moe en proberen ze voortijdig door te slikken. Dit vergroot het risico dat deze stukken voedsel in de luchtwegen terechtkomen.

Om complicaties te voorkomen, bied je deze groenten gekookt of gestoomd aan om ze zachter te maken. Kies in het geval van vlees voor malsere en minder vezelige stukken.

4. Druiven

Vruchten worden vanaf het begin in het dieet aanbevolen. Sommige kunnen echter verstikkingsgevaar opleveren door hun rondheid, hun geringe grootte, of de aanwezigheid van pitten binnenin. Bijvoorbeeld druiven, erwten en kerstomaatjes.

Om dit probleem te vermijden kunje ze geschild, door midden gesneden en pitloos aanbieden.

Iemand voert de heimlichmanoeuvre uit
Naast het vermijden van mogelijk gevaarlijke voedingsmiddelen is het van essentieel belang dat ouders vertrouwd zijn met eerste hulp.

Pas op voor voedingsmiddelen die verstikkingsgevaar opleveren

Zoals je gezien hebt zijn er een aantal voedingsmiddelen die verstikkingsgevaar opleveren en waarmee je voorzichtig moet zijn om de gezondheid van je kinderen niet in gevaar te brengen. Afhankelijk van het voedsel kun je ze beter vermijden of aanpassen tot ze in staat zijn ze op de juiste manier in de mond te hanteren.

Bedenk tot slot dat het de bedoeling is voor de goede werking van het lichaam te zorgen. Je moet dus een gevarieerd en compleet voedingspatroon met een overwicht aan verse voedingsmiddelen overwegen. Deze bevatten hoogwaardige voedingsstoffen die de ontwikkeling en groei van je kinderen veel meer ten goede kunnen komen dan je denkt. Wellicht ook interessant voor jou

Mijn kind heeft een graatje ingeslikt, wat te doen?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Mijn kind heeft een graatje ingeslikt, wat te doen?

Wat moet ik doen als mijn kind een graatje heeft ingeslikt? Overweeg de volgende aanbevelingen die we in dit artikel delen.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.