2 recepten met sojabonen voor kinderen

Soja kan in het dieet van kinderen opgenomen worden om hun eiwitopname te verbeteren en zo hun spieren te versterken. Mis deze heerlijke sojarecepten niet!
2 recepten met sojabonen voor kinderen

Laatste update: 03 juni, 2022

Soja is een voedingsmiddel met een hoge voedingswaarde, dat regelmatig in de voeding kan worden opgenomen. Het is in staat eiwitten, micronutriënten en een reeks gunstige bio-actieve verbindingen te leveren en bovendien kun je er de meest uiteenlopende bereidingen mee uitwerken. Hieronder laten we je daarom de beste recepten met sojabonen zien, die gemakkelijk te maken zijn.

Je kunt ze dus zo in het dieet van de kinderen opnemen. Het zijn uitstekende keuzes uit organoleptisch en nutritioneel oogpunt. Aarzel dus niet om ze te proberen!

1. Recept met sojabonen: Russische sojasteaks

recepten met sojabonen voor kinderen

Ingrediënten

 • 1 kop sojabonen met fijne textuur
 • 2 kopjes water
 • 1 groentebouillonblokje
 • Een scheutje sojasaus
 • 2 of 3 sneetjes gesneden brood
 • Tarwebloem
 • Peterselie en knoflook
 • Extra vierge olijfolie

Stap voor stap instructies

 1. Eerst hydrateer je de sojabonen. Laat ze vervolgens 30 minuten in de bouillon en sojasaus weken.
 2. Giet dan af en bewaar de bouillon.
 3. Meng de soja met de broodkruimels en meng beide elementen tot een hanteerbaar deeg. Voeg zo nodig wat meer vloeistof toe. Meng er ook de knoflook en de peterselie door en blijf roeren.
 4. Vorm vervolgens de deegballen, druk ze plat en wentel ze in bloem.
 5. Verhit dan de olie in een koekenpan en bak de filets aan beide kanten.
 6. Leg ze dan voor het eten nog even op een bord met absorberend papier om de overtollige olie te verwijderen.

Welke voedingsstoffen levert deze bereiding?

De bereiding die we zojuist beschreven is bijzonder aan te bevelen om de aanwezigheid van eiwitten in de voeding van kleintjes te verhogen. De voldoende inname van deze voedingsstoffen draagt bij tot (Engelse link) het voorkomen van chronische ziekten van de vetvrije massa, zoals sarcopenie (Spaanse link).

2. Groene sojasoep

Soep van groene sojabonen

Ingrediënten

 • 400 gram groene sojabonen
 • 2 tomaten
 • 3 wortelen
 • 1 prei
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 liter water of bouillon
 • Extra vierge olijfolie
 • Zwarte peper
 • Zout (voor wie ouder is dan een jaar)

Stap voor stap instructies van dit recept met sojabonen

 1. Laat om te beginnen de groene sojabonen een nacht weken en laat ze dan goed uitlekken.
 2. Was en hak de groenten dan in fijne blokjes. Vergeet niet de wortel te schillen voor je hem snijdt.
 3. Doe vervolgens water of bouillon in een pan op hoog vuur en voeg de sojabonen toe als het aan de kook komt.
 4. Laat 15 minuten koken en voeg dan de tomaten, wortels, knoflook en prei toe.
 5. Wacht tot de groenten gaar zijn voor je ze eet. Dit duurt meestal nog ongeveer 20 minuten.
 6. Serveer de bereiding op een bord en geef er een scheutje extra vierge olijfolie, zout en peper naar smaak bij.

Welke voedingsstoffen levert deze bereiding?

Groene sojasoep onderscheidt zich, fundamenteel, door zijn hoge gehalte aan hoogwaardige antioxidanten. Deze elementen neutraliseren de vorming van vrije radicalen en hun daaropvolgende ophoping in de weefsels van het lichaam. Dankzij dit mechanisme worden de mogelijkheden om sommige complexe ziekten te ontwikkelen verminderd, zoals wordt opgemerkt in een studie gepubliceerd (Engelse link) in het European Journal of Medicinal Chemistry.

De controverse over de consumptie van sojabonen door kinderen

De laatste jaren is er een grote controverse ontstaan over het al dan niet aanbieden van soja of zijn bijproducten aan kinderen. Dit komt doordat het voedingsmiddel enkele stoffen concentreert, bekend als fyto-oestrogenen (Engelse link), die als hormoonontregelaars kunnen werken en de hormoonproductie kunnen veranderen.

De waarheid is dat er tot nu toe geen solide en afdoend bewijs is om de consumptie ervan volledig af te raden, integendeel. Er zijn meer recente studies (Engelse link) die de onschadelijkheid en veiligheid van soja consumptie voor mensen bevestigen, ongeacht hun conditie of leeftijd.

Om al deze redenen zou het geen probleem moeten zijn deze recepten met soja in het dieet van je kleintjes op te nemen. Hoewel het, zoals altijd en bij twijfel, het beste is er met je huisarts over te praten.

Recepten met sojabonen voor kinderen, een eenvoudige en voedzame optie

Zoals je gezien hebt, is het bereiden van sojaboon-recepten voor kinderen heel eenvoudig. Er zijn namelijk verschillende alternatieven om de voedingsvoordelen van dit voedingsmiddel optimaal te benutten en het regelmatig in het dieet op te nemen.

Alvorens af te sluiten is het goed te vermelden dat een gezond dieet er een is die gebaseerd is op evenwicht en afwisseling. Vooral in het groeistadium is het dus nodig tekorten aan essentiële micronutriënten te vermijden om ziekten te voorkomen en de werking van het lichaam van kinderen te optimaliseren. Wellicht ook interessant voor jou

3 Vegetarische en veganistische recepten voor kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
3 Vegetarische en veganistische recepten voor kinderen

Voedzame vegetarische en veganistische recepten voor kinderen klaarmaken is heel gemakkelijk. Hier zijn 3 heerlijke ideeën. • Naseeb MA, Volpe SL. Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res. 2017 Apr;40:1-20. doi: 10.1016/j.nutres.2017.01.001. Epub 2017 Jan 16. PMID: 28473056.
 • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019 Sep 15;178:687-704. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.06.010. Epub 2019 Jun 13. PMID: 31228811.
 • Domínguez-López I, Yago-Aragón M, Salas-Huetos A, Tresserra-Rimbau A, Hurtado-Barroso S. Effects of Dietary Phytoestrogens on Hormones throughout a Human Lifespan: A Review. Nutrients. 2020 Aug 15;12(8):2456. doi: 10.3390/nu12082456. PMID: 32824177; PMCID: PMC7468963.
 • Chin HB, Kelly A, Adgent MA, Patchel SA, James K, Vesper HW, Botelho JC, Chandler DW, Zemel BS, Schall JI, Ford EG, Darge K, Stallings VA, Baird DD, Rogan WJ, Umbach DM. Reproductive Hormone Concentrations and Associated Anatomical Responses: Does Soy Formula Affect Minipuberty in Boys? J Clin Endocrinol Metab. 2021 Aug 18;106(9):2635-2645. doi: 10.1210/clinem/dgab354. PMID: 34013335; PMCID: PMC8372659.
 • Masanés Torán, F., Navarro López, M., Sacanella Meseguer, E., López Soto, A. (2010). ¿Qué es la sarcopenia? Seminarios de la Fundación Española de Reumatología. Vol 11, Num 1. DOI: 10.1016/j.semreu.2009.10.003

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.