Mogen kinderen Sushi eten?

Vandaag gaan we je vertellen of kinderen al dan niet sushi, een van de meest internationale Aziatische gerechten, mogen eten. Lees verder.
Mogen kinderen Sushi eten?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 01 februari, 2023

Sushi is een van de populairste oosterse gerechten ter wereld. Er zijn vele manieren om het te bereiden, en er zijn verschillende varianten om aan alle smaken te voldoen. Het is echter een recept met een zeker microbiologisch risico. Daarom gaan we je vertellen of kinderen sushi mogenten of niet.

Het eerste wat je in gedachten moet houden is dat dit exotische gerecht niet gegeten moet worden tijdens de zwangerschap. Rauwe vis zou micro-organismen kunnen bevatten die het voortbestaan van de foetus in gevaar kunnen brengen. Voedselvergiftiging in deze context wordt als bijzonder gevaarlijk beschouwd.

Op welke leeftijd kunnen kinderen sushi eten?

Het is belangrijk om te wachten tot het immuunsysteem van kinderen volledig ontwikkeld is voordat ze sushi in hun dieet kunnen opnemen. Anders zouden ze een infectie door micro-organismen kunnen oplopen die ernstige schade kan veroorzaken. Men schat dat vanaf de leeftijd van 5 jaar de afweermechanismen van een kind volledig functioneel zijn. Op dat moment zal het kind dus sushi gemaakt met rauwe vis kunnen proberen. Voor deze datum moet je je toevlucht nemen tot versies van sushi die geen rauwe vis bevatten als je dit soort voedsel aan je kleintje wilt aanbieden.

Tegelijkertijd moet je er rekening mee houden dat sushi meestal wordt geserveerd met een pasta met een zeer pittige smaak, die bekend staat als wasabi. Ook dit voedsel wordt niet aanbevolen voor kinderen, omdat het irritatie en branderigheid in de neusgaten kan veroorzaken. Het is een te sterk product om in de eerste levensfase te eten.

Een meisje geniet van sushi
Sushi bevat vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren, die bijdragen aan het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het voorkomen van bepaalde ziekten.

De voordelen van sushi

Ondanks dat het een delicaat gerecht is vanuit het oogpunt van voedselhygiëne, heeft sushi bepaalde gezondheidsvoordelen als je het introduceert in de context van een evenwichtige en gevarieerde voeding. Gefrituurde en in beslag bereide versies moeten echter worden vermeden, omdat ze transvetzuren kunnen ophopen.

Sushi verbetert de cardiovasculaire gezondheid

Sushi wordt meestal gemaakt met vette vis, zoals zalm. Dit product bevat een hoge concentratie omega 3-vetzuren. Van deze elementen is aangetoond dat ze (Engelse link) gunstig zijn voor de cardiovasculaire gezondheid vanwege hun ontstekingsremmende werking. In dit verband verminderen ze de kans op het krijgen van atherosclerose.

Sushi helpt schildklierziekten te voorkomen

Voor een goede werking van de schildklier is het belangrijk te zorgen voor een juiste inname van ijzer en jodium via de voeding. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Biological Trace Element Research. Je moet er rekening mee houden dat bij onvoldoende jodiuminname hypothyreoïdie kan ontstaan, wat de stofwisseling en de staat van de lichaamssamenstelling kan beïnvloeden.

Deze voeding levert hoogwaardige energie

Het centrale element van sushi is, naast vis, rijst. Dit product is een bron van hoogwaardige koolhydraten met een lage glykemische index. Daarom is het uitstekend om ervoor te zorgen dat het energieniveau hoog blijft, wat absoluut cruciaal is voor mensen die vaak aan lichaamsbeweging doen – zoals kinderen!

In feite zijn wortelgroenten, peulvruchten en rijst de beste bronnen van koolhydraten in de voeding. Daarom zijn ze altijd een te verkiezen optie boven pasta. Dit voedsel bevat namelijk sterk geraffineerd meel dat een aanzienlijke invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Op middellange termijn zouden ze de werking van de stofwisseling negatief kunnen beïnvloeden.

Children under the age of five shouldn't eat sushi if it contains raw fish.
Het is het beste om het aanbieden van sushi aan kinderen onder de 5 jaar te vermijden, omdat ze last kunnen krijgen van infecties door micro-organismen. Een andere optie zou zijn om het te bereiden zonder rauwe vis, die je kunt vervangen door surimi.

Vanaf 5 jaar kunnen kinderen sushi eten

Zoals we al vermeld hebben, kunnen kinderen sushi gaan eten zodra ze 5 jaar oud zijn. Het is echter beter om iets langer te wachten om ze pittige specerijen te serveren, zoals wasabi. Voor die tijd kun je het beste gerechten met rauwe vis erin vermijden om het risico te verkleinen dat ze een infectie oplopen door micro-organismen.

Houd er in elk geval rekening mee dat je sushi op veel verschillende manieren kan bereiden. Het is mogelijk om dit gerecht te bereiden zonder rauwe vis en het te vervangen door surimi of een ander viseiwit derivaat. In deze gevallen zijn er geen problemen in verband met voedselhygiëne die de gezondheid van het kind zouden kunnen aantasten, dus het is een voedsel dat volledig geschikt is voor consumptie in elke levensfase.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362
  • Luo, J., Hendryx, M., Dinh, P., & He, K. (2017). Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biological trace element research179(1), 38–44. https://doi.org/10.1007/s12011-017-0954-x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.