8 gezonde en veilige snacks voor kinderen met allergieën

Om snacks gezond en veilig te laten zijn voor kinderen met allergieën, moeten ze vervangen worden door allergeenvrije ingrediënten. Lees verder.
8 gezonde en veilige snacks voor kinderen met allergieën

Laatste update: 15 augustus, 2023

Een evenwichtig en veilig dieet voor kinderen met allergieën is essentieel voor hun welzijn. In plaats van hun mogelijkheden te laten beperken door voedselbeperkingen, is het mogelijk om gezonde en veilige snacks voor kinderen met allergieën te maken die allergene ingrediënten vervangen of nieuwe alternatieven bieden.

Gezien het hoge percentage allergieën bij kinderen, willen we bij Je bent Mama de gastronomische vonk die veel ouders in zich dragen ontsteken, om de snacks van onze kinderen te variëren en ervoor te zorgen dat ze zonder schade voor hun gezondheid worden gegeten.

Gezonde snacks voor kinderen met allergieën

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) zijn de top 8 voedingsmiddelen die de ernstigste allergische reacties veroorzaken in de Verenigde Staten:

  • schaaldieren
  • vis
  • eieren
  • melk
  • soja
  • pinda’s
  • noten
  • tarwe

Deze voedingsmiddelen zijn verantwoordelijk voor 4% van alle allergieën wereldwijd.

Dus, om gezonde snacks te maken, begin je met het weglaten of vervangen van deze ingrediënten door ingrediënten die allergenenvrij zijn. Zorg er ook voor dat het allergeen niet verborgen zit in de verpakte ingrediënten. Lees het etiket van het product zorgvuldig.

Laten we aan de slag gaan!

1. Wortelsticks en hummus (zonder tahini)

Deze heerlijke snack combineert de knapperigheid van verse wortels met zelfgemaakte hummus. Voeg geen tahini toe, want dit is sesampasta die een allergisch ingrediënt kan zijn voor kinderen.

Hummus is een belangrijke bron van eiwitten en vezels, naast vitamine A (Spaanse link), dankzij de wortel, die een positief effect heeft op de visuele gezondheid en de huid en het immuunsysteem versterkt.

Werkwijze

Om het te bereiden, was je de wortel en snijd je hem in plakken van 2 centimeter dik, die je vervolgens in de vorm van stokjes snijdt. Gebruik voor de hummus gekookte kikkererwten, geroosterde chiazaadjes, knoflook, citroensap, water, zout, olijfolie, paprikapoeder of komijn.

Doe alle ingrediënten voor de hummus in een keukenmachine en mix alles tot je een glad mengsel hebt. Je kunt naar smaak nog wat olijfolie en zout toevoegen.

2. Glutenvrije havermoutkoekjes

Er zijn veel recepten voor glutenvrije havermoutkoekjes. Maar een van onze favorieten bevat bananen, chocolade chips, maïzena, olie, baking soda, kaneelpoeder en havervlokken. De banaan vervangt de suiker.

Een goede verhouding is dat je voor elke 2 koppen havermout 1/3 kop olie, 3/4 kop zetmeel en 1 grote banaan gebruikt.

Werkwijze

Pel de rijpe banaan en snijd hem in plakjes. Doe hem in een keukenmachine en voeg de maïzena, kaneel, olie, baking soda en havervlokken toe.

Verwerk tot het een homogene pasta wordt en voeg dan de chocoladeschilfers toe en meng langzaam met een spatel. Vorm grote ballen en leg ze op een bakplaat met waspapier. Maak ze plat met de palm van je hand en bak ze 10 minuten. Je kinderen met allergieën kunnen op elk moment van de dag genieten van deze koekjes!

3. Chocoladecake (zonder melk en zonder bloem)

Deze cake kan worden bereid als een chocoladecake, alleen wordt de koemelk vervangen door calciumverrijkte amandelmelk en het tarwemeel door amandelmeel.

Deze laatste bevat niet zoveel eiwitten als koemelk, maar wel genoeg calcium voor een goede botgezondheid van opgroeiende kinderen. Dit staat in een artikel van de IFAS Extension van de Universiteit van Florida (Spaanse link).

Gebruik voor elke kop amandelmelk, suiker en cacaopoeder 2 kopjes amandelmeel en een halve kop olie. Voeg vanille, zuiveringszout en 2 eieren toe.

Werkwijze

Meng de olie met de suiker en eieren. Zet apart. Meng apart de bloem met het cacaopoeder en de baking soda. Klop de vaste ingrediënten met de vloeistoffen terwijl je ze aanlengt met de amandelmelk. Doe het mengsel over in een met bloem bestoven pan en bak 45 minuten. Laat afkoelen en geniet!

4. Fruit carpaccio

Tenzij je kind allergisch is voor een bepaalde vrucht, is er niets verfrissender en veelzijdiger dan een carpaccio van mandarijn, aardbeien en granaatappel. Niet alleen zullen de smaak en kleuren de aandacht van de kleintjes trekken, maar het is ook een explosie van antioxidanten zoals anthocyanen, vitamine C en vitamine A.

Vitamine C (Spaanse link), bijvoorbeeld, voorkomt niet alleen schade door vrije radicalen in het lichaam, maar het helpt ook bij het bestrijden van ziekten omdat het het immuunsysteem versterkt, helpt bij de opname van ijzer, de huid en pezen onderhoudt en helpt bij het genezen van wonden.

Het recept is heel gemakkelijk te maken. Je hoeft alleen maar het fruit goed te wassen en de mandarijn te schillen en in heel dunne plakjes te snijden.

Doe hetzelfde met de aardbeien en haal de granaatappelpitjes eruit. Leg alles in laagjes op een bord en garneer met mandarijnensap met azijn, een beetje suiker en olijfolie.

5. Wortelballetjes

Het originele recept bevat noten, dus we nodigen je uit om ze te vervangen door zonnebloem- of pompoenpitten.

Werkwijze

Om ze te maken, was en hak je de wortelen in een keukenmachine en voeg je boter, havermout, nootmuskaat, kaneel en zout toe. Nadat er een homogene massa is gemaakt, voeg je de zaden toe samen met wat fijngehakte dadels. Maak op het einde een paar balletjes die stevig zijn en bedek ze met geraspte wortel.

Wat betreft de gezondheid van dit recept: de zaden zijn een bron van omega-3 vetzuren die gebruikt worden om DHA te produceren, een vetzuur dat de ontwikkeling van de hersenen, (Engelse link), het gedrag en het leren bij kinderen ten goede komt (Engelse link).

6. Geroosterde muesli

Granen zijn altijd een goed alternatief om te gebruiken als de meest gewilde snacks onder de kleintjes. Kijk eens naar deze eenvoudige en heerlijke bereiding die boordevol smaak en voeding zit.

Gebruik voor elke kop havermout 3 eetlepels van de rest van elk ingrediënt, namelijk tarwekiemzaden, olie en moutextract.

Werkwijze

Meng in een kom de havermout, zonnebloem- of pompoenpitten en tarwekiemen. Roer en voeg zonnebloemolie, moutextract en water toe. Verdeel het mengsel vervolgens over een bakplaat en bak het 1 uur in de oven of tot het goudbruin en knapperig is. Voeg na het afkoelen een handje rozijnen toe.

Deze snack bevat eiwitten en oplosbare en onoplosbare vezels die constipatie voorkomen. Het levert ook omega-6 en omega-3 vetten en is een bron van vitamines en mineralen.

7. Appel nacho’s

Een heerlijke en veilige manier om een allergenenvrije snack te proberen is het bereiden van appel nacho’s. Hiervoor heb je 2 dun gesneden groene appels nodig, 1/4 kopje versnipperde kokos, 2 eetlepels pindakaas, honing of karamel, en chocolade chips.

In het geval dat je kind allergisch is voor pinda’s, kun je de pindakaas vervangen door zonnebloempittenboter.

Werkwijze

Smelt de boter in de magnetron en meng met de honing. Voeg het vervolgens toe aan de appels. Voeg vervolgens geraspte kokos en chocoladeschilfers toe, dit zal de magische touch geven aan deze zoete snack!

Appels leveren flavonoïden zoals quercetine, dat een krachtig antioxidant en ontstekingsremmend effect heeft. Dit zegt een groep specialisten in een artikel in het Journal of Functional Foods (Engelse link).

8. Bosbessenmuffins

Muffins zijn traditionele snacks die gezonder, malser en lekkerder kunnen worden gemaakt door gewoon bosbessen aan het recept toe te voegen. We vertellen je hoe.

Gebruikt 1 kopje havervlokken, 1/2 kopje bruine suiker, bakpoeder, zout, 3 eetlepels boter of zonnebloemolie, 1 kopje amandelmelk, 1 ei en natuurlijk 1 kopje bosbessen.

Werkwijze:

Je moet de droge en vloeibare ingrediënten apart mengen. Voeg dan geleidelijk het vloeibare mengsel toe aan de droge ingrediënten en roer langzaam. Als je klaar bent, voeg je de bosbessen toe en giet je het mengsel in de muffinvorm. Bak 20 minuten tot het gerezen en stevig is.

Het tijdschrift Vooruitgang in Voeding (Engelse link) spreekt in 2019 over de gezondheidsvoordelen van het toevoegen van blauwe bessen aan het dieet. Zo kan hun consistente en matige consumptie het risico op hart- en vaatziekten verminderen, de hersenen beschermen, het gewicht op peil houden en diabetes type 2 voorkomen.

Waarvan hangt het af of snacks veilig zijn voor kinderen met allergieën?

Een snack wordt als veilig beschouwd voor een kind met allergieën zolang de ingrediënten ervan niet de allergenen bevatten die de symptomen triggeren. Dit artikel laat een aantal gezonde en voedzame recepten zien om de culinaire fantasie aan te moedigen.

Het draait allemaal om weglaten en vervangen. Als het kind bijvoorbeeld allergisch is voor pindakaas, vervang dan wat zaadvet; als het kind allergisch is voor koemelk, gebruik dan plantaardige melk. Als het kind geen gluten verdraagt, gebruik dan alternatieve meelsoorten zoals pompoen, cassave en wortel.

Het is ook een goed idee om de etiketten van alle voedingsmiddelen die je op de markt koopt zorgvuldig te controleren, zodat je zeker weet dat je kind ze veilig kan eten.

Andere recepten kunnen fruitcompotes met havervlokken zijn, bevroren yoghurt met aardbeien, avocado en tonijnpasta, rijst met verrijkte plantaardige melk, kikkererwten- en chocoladetaart, appeltaart met ahornsiroop, enzovoort.

Onthoud dat dit enkele aanbevelingen in de keuken zijn, maar het is je kinderarts die de allergie van je kind moet controleren en alle bijbehorende tests en aanbevelingen moet doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Castillo-Velarde, Edwin Rolando. (2019). Vitamina C en la salud y en la enfermedad. Revista de la Facultad de Medicina Humana19(4), 95-100. https://dx.doi.org/10.25176/RFMH.v19i4.2351
  • Centro para la Prevención y el Control de Enfermedades (CDC). Alergia a los alimentos. Revisada el 23 de agosto del 2022. Disponible en: https://www.cdc.gov/healthyschools/foodallergies/index.htm
  • De Martinis, M., Sirufo, M. M., Suppa, M., & Ginaldi, L. (2020). New Perspectives in Food Allergy. International journal of molecular sciences21(4), 1474. https://doi.org/10.3390/ijms21041474
  • Elena Torna, Daniela Rivero Mendoza y Wendy J. Dahl. IFAS Extensiom. University of Florida. Leches a base de plantas: Almendras. Fecha de primera publicación: diciembre 2020. Disponible en: https://edis.ifas.ufl.edu/publication/FS423#FOOTNOTE_2
  • Elghoudi, A., & Narchi, H. (2022). Food allergy in children-the current status and the way forward. World journal of clinical pediatrics11(3), 253–269. https://doi.org/10.5409/wjcp.v11.i3.253
  • Kuratko, C. N., Barrett, E. C., Nelson, E. B., & Salem, N., Jr (2013). The relationship of docosahexaenoic acid (DHA) with learning and behavior in healthy children: a review. Nutrients5(7), 2777–2810. https://doi.org/10.3390/nu5072777
  • Fundación Española de Nutrición. Manzana. Disponible en: https://fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/manzana.pdf
  • Kalt, Wilhelmina & Cassidy, Aedin & Howard, Luke & Krikorian, Robert & Stull, April & Tremblay, Francois & Zamora-Ros, Raul. (2019). Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Advances in nutrition (Bethesda, Md.). 11. 10.1093/advances/nmz065.
  • LesjakM , Beara I, Simin, Pintać D, Majkić T, Bekvalac K, Orčić D, Mimica-Dukić N. (2018). Antioxidant and anti-inflammatory activities of quercetin and its derivatives. Journal of Functional Foods, 40, 68-75.
  • National Institute of Health. Datos sobre la vitamina A y los carotenoides. Revisada el 15 de junio de 2022. Disponible en: https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/VitaminA-DatosEnEspanol.pdf
  • Rivera-Quixchan J , González-Cortés N , Reyes García-Zarracin , Jiménez-Vera R. (2018) Componentes prebióticos del plátano: fibra dietética y almidón resistente. Revista Iberoamericana de Ciencias. Vol.5, 3. Disponible en: http://www.reibci.org/publicados/2018/jun/2900103.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.