Gezonde dranken voor kinderen: 3 recepten

Het is goed om een aantal gezonde drinkrecepten in het dieet van kinderen op te nemen om de voedingsinname en de afwisseling te verbeteren. Leer hoe.
Gezonde dranken voor kinderen: 3 recepten

Laatste update: 17 september, 2022

Het bereiden van gezonde dranken voor kinderen kan belangrijk zijn om de variatie in hun dieet te vergroten en een goede staat van hydratatie te behouden. Dit is vooral belangrijk in de zomer, als er door zweten meer vocht verloren gaat, wat gecompenseerd moet worden.

Voor we beginnen, willen we er echter op wijzen dat het beste middel om de waterhuishouding op peil te houden natuurlijk mineraalwater is. Toch kan het aangevuld worden met andere bereidingen, zoals die hieronder beschreven worden.

1. Gazpacho

Gezonde dranken zoals Gazpacho zijn gezond voor kinderen

Ingrediënten

 • 2 rijpe tomaten
 • 1 teentje knoflook
 • 1/2 paprika
 • 1 komkommer (optioneel)

Stap-voor-stap instructies

 1. Doe allereerst alle ingrediënten in een blender.
 2. Blend dan tot je een mengsel krijgt met de gewenste textuur.
 3. Voeg zo nodig water toe.

Waarom dit gezonde drankrecept voor je kinderen maken?

Hoewel het ook gewoon voeding is, is het een drank die de hydratatie verbetert dankzij het hoge watergehalte. Daar moeten we de bijdrage van fytochemicaliën met antioxiderende werking die in groenten voorkomen aan toevoegen.

Deze elementen neutraliseren de vorming van vrije radicalen en hun daaropvolgende ophoping in de weefsels van het lichaam. We hebben het hier over een effect waarvan is aangetoond dat (Engelse link) het de ontwikkeling van complexe ziekten helpt voorkomen.

Om een uitstekende gazpacho te krijgen is het echter belangrijk verse groenten te gebruiken en het gebruik van brood in het recept te vermijden.

2. Vers sinaasappelsap

Verse sinaasappelsap

Ingrediënten

 • 3 sinaasappels
 • Zoetstof (optioneel)
 • 1 citroen (optioneel)

Stap-voor-stap instructies

 1. Pers de sinaasappels uit.
 2. Giet het sap in een glas zonder het vruchtvlees weg te gooien.
 3. Zoet met stevia of een ander zoetmiddel, indien nodig.
 4. Voeg een paar druppels citroensap toe.

Waarom dit recept maken?

Vers sinaasappelsap is een goede bron van vitamine C. Volgens een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link), helpt deze stof de werking van het immuunsysteem te verbeteren en infectieziekten te voorkomen. Het is zelfs gemakkelijker de symptomen bij ziekte te beheersen als het niveau van de vitamine in het lichaam voldoende is.

Het is echter belangrijk op te merken dat natuurlijk sap eenvoudige suikers bevat. Daarom moet de toevoeging van zoetstoffen niet misbruikt worden.

3. Gezonde dranken: vruchtensmoothie met melk

Gezonde smoothies zijn heerlijk

Ingrediënten

 • 500 gram aardbeien
 • 1 banaan
 • 250 ml melk

Stap-voor-stap instructies

 1. Doe de ingrediënten in de blender.
 2. Blend daarna tot een homogene textuur verkregen is.
 3. Zet vervolgens een paar minuten in de koelkast of vriezer.
 4. Serveer en geniet!

Waarom dit recept maken?

We konden koemelk niet uitsluiten van deze lijst, want het is een drank met een hoge voedingsdichtheid. Het levert eiwitten met een hoge biologische waarde, met alle essentiële aminozuren, en het heeft een goede verteerbaarheidsscore.

Natuurlijk moet melk altijd in zijn geheel geconsumeerd worden. Integendeel, als het vet verwijderd wordt, gaan veel belangrijke vetoplosbare vitamines verloren, zodat de kwaliteit ervan nogal afneemt.

Neem gezonde dranken op in het dieet van je kinderen

Zoals je gezien hebt, zijn er verschillende alternatieven om gezonde dranken voor kinderen te bereiden en zo de variatie in het dieet te verbeteren. In elk geval moet altijd voorrang gegeven worden aan de consumptie van natuurlijk mineraalwater om de dorst te lessen. Al deze mogelijkheden die we genoemd hebben zijn slechts aanvullingen.

Tot slot is het belangrijk er rekening mee te houden dat tijdens het zomerseizoen de behoefte aan vocht en elektrolyten verhoogd kan zijn. Wellicht ook interessant voor jou

5 Risico’s van het geven van te veel vruchtensap aan kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
5 Risico’s van het geven van te veel vruchtensap aan kinderen

Vruchtensap is een ideaal voedingsmiddel. Overmatige consumptie ervan is echter een reden voor alert, vanwege het fructosegehalte.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.