Hoe de suikerconsumptie in het dieet van kinderen te verminderen?

Vermindering van de suikerconsumptie in het dieet van kinderen is cruciaal om ervoor te zorgen dat zij op middellange termijn een goede gezondheid ontwikkelen. Meer weten?
Hoe de suikerconsumptie in het dieet van kinderen te verminderen?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 23 april, 2024

De suikerconsumptie bij kinderen is een punt van reële zorg. Dit ingrediënt heeft een negatief effect op veel biochemische en metabolische parameters en beïnvloedt de gezondheid op middellange en lange termijn. Het is het beste te zorgen voor een zeer gecontroleerde inname om veranderingen in de welzijnstoestand te voorkomen.

Het is echter niet altijd gemakkelijk om de aanwezigheid van suiker in het dieet van kinderen te beperken. Dit element zit vaak in veel verschillende producten. Daarom is het altijd raadzaam om naar de voedingswaarde-etikettering te kijken om de beste optie te kiezen.

Tips om suiker in de voeding van kinderen te verminderen

De volgende tips zullen je helpen om de hoeveelheid suiker in de voeding van kinderen aanzienlijk te verminderen, wat op middellange termijn een positief effect zal hebben op hun gezondheid.

Vermijd chocolademelk bij het ontbijt

Geïndustrialiseerde chocolademelk of die gemaakt met oplosbare chocolade in poedervorm is een van die producten met een hoog gehalte aan toegevoegde suikers. Daarom is het geen goede optie om aan te bieden bij het ontbijt en is het niet goed om het op te nemen in het gewone dieet van je kind.

In plaats daarvan is het een veel beter idee om vetvrije pure chocolade te kopen en een bepaalde hoeveelheid toe te voegen aan de melk van je kind. Dit product heeft flavonoïden die in staat zijn de bloeddruk te moduleren, naast andere voordelen. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd (Engelse link) in The Cochrane Database of Systematic Reviews.

Als je kind het eerst te bitter vindt, kun je ook een kleine hoeveelheid vruchtenpuree of dadels aan de bereiding toevoegen. Op die manier worden de natuurlijke suikers gebruikt die in de vruchten aanwezig zijn.

Hoe de suikerconsumptie in het dieet van kinderen te verminderen
Pure chocolade is een goede optie, in tegenstelling tot oplosbare cacao. Hoewel de smaak ervan veel minder zoet is, is het een voedingsmiddel dat opvalt door zijn hoge voedingsdichtheid.

Gebruik andere graanproducten om de suikerconsumptie te verlagen

De meeste ontbijtgranen die je in de supermarkt vindt hebben buitensporige hoeveelheden toegevoegde suikers. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de etikettering om die te kiezen die vrij zijn van dit ingrediënt. Een uitstekende optie is havermout, hoewel niet iedereen dat lekker vindt.

Pas op voor zuivel desserts

Het eten van een dessert kan de gezondheid van kinderen ten goede komen, zolang het van goede kwaliteit is. De beste opties zijn vers fruit en natuurlijke yoghurt. In de supermarkt kun je echter veel verschillende zuivel desserts vinden met buitensporige hoeveelheden toegevoegde suikers erin. Dit zijn geen gezonde opties.

Zelfs gearomatiseerde of gezoete yoghurt is geen goede keuze. Die met kunstmatige zoetstoffen, ook al bevatten ze niet veel calorieën, kunnen de microbiota en de goede werking van de stofwisseling schaden.

Geef altijd de voorkeur aan natuurlijke producten of zelfs de Griekse varianten. Om ze een zoete of knapperige toets te geven, kun je er gesneden fruit in doen of een handvol noten.

Elimineer suikerhoudende frisdranken

Het mag duidelijk zijn dat mineraalwater het beste middel is voor een goede hydratatietoestand. Daarom is het essentieel om kinderen geen suikerhoudende frisdranken te geven. Deze behoren namelijk tot de slechtste producten die kunnen worden aangeboden voor de metabole gezondheid. Dit is volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het European Journal of Epidemiology.

Suiker, toegediend via een vloeistof, wordt veel sneller opgenomen. Daarom is het effect ervan op de stress van de alvleesklier groter. In dit geval zijn er geen vezels om de maaglediging of de opname van glucose in de bloedbaan te vertragen.

Een kind drinkt een pakje sap
Suikerhoudende frisdranken behoren tot de slechtste opties om in het dieet van kinderen op te nemen, omdat ze de stofwisseling aantasten. Mineraalwater is dus het beste alternatief voor een goede hydratatie.

Het is essentieel om de suikerconsumptie in de voeding van kinderen te verminderen

Zoals je hebt gezien, kan het verminderen van de suikerconsumptie in de voeding van kinderen op middellange termijn zeer positieve effecten hebben op de gezondheid. Dit ingrediënt zit in veel verschillende ultrabewerkte producten. Het is dus het beste om altijd voorrang te geven aan de consumptie van vers voedsel.

Vergeet niet dat het ook belangrijk is om andere gezonde gewoonten bij kinderen te bevorderen. Het is bijvoorbeeld een goed idee dat ze regelmatig aan lichaamsbeweging doen. Dit is namelijk een zeer nuttig hulpmiddel om overmatige gewichtstoename en veranderingen in de stofwisselingsfunctie te voorkomen.

Het is ook belangrijk te zorgen voor een goede nachtrust om de groei te bevorderen en problemen in de hormoonhuishouding van het kind op middellange termijn te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ried, K., Fakler, P., & Stocks, N. P. (2017). Effect of cocoa on blood pressure. The Cochrane database of systematic reviews4(4), CD008893. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008893.pub3
  • Qin, P., Li, Q., Zhao, Y., Chen, Q., Sun, X., Liu, Y., Li, H., Wang, T., Chen, X., Zhou, Q., Guo, C., Zhang, D., Tian, G., Liu, D., Qie, R., Han, M., Huang, S., Wu, X., Li, Y., Feng, Y., … Zhang, M. (2020). Sugar and artificially sweetened beverages and risk of obesity, type 2 diabetes mellitus, hypertension, and all-cause mortality: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. European journal of epidemiology35(7), 655–671. https://doi.org/10.1007/s10654-020-00655-y

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.